Divat

Kreatív energiák

4506

Így a nyári kánikulából nézve még messze az október, amikor ismét elmerülhetünk az immár hagyományossá vált Design Hét programjaiban, de szeptemberig már csak két hét van, és onnantól elérhető a rendezvény hivatalos programja. Nem árt tehát tájékozódni, hogy mivel is várnak a szervezők 2009-ben.

Az idei ha lehet még színvonalasabb lesz az előzőekhez képest, hiszen ma már a művészettel és formatervezéssel foglalkozó fesztivál Európai viszonylatban is neves eseménynek számít. Az egyhetes programsorozatot 2009. október 2. és 11. között hatodik alkalommal rendezik meg a Magyar Formatervezési Tanács védnökségével. Ezúttal a vezérfonalat a kreatív energiák adják, így fontos szerepet kap az alkotók kreativitása és a tudás, az új, intelligens anyagok. Tavaly pont a 2008-as Design hét keretén belül látott  installáció kapcsán írtunk az intelligens textilekről, amelyek elhozhatják az öltözködés és a technika forradalmát. A Use által lakástextilből készített kabátok merevek, és fémes csillogásúak voltak a bele szőtt fémszálaktól. A tárlat mellett 2008-ban a Kortárs kifutó nevet viselő divatbemutató keretén belül megnézhettük a Use, a Je Suis Belle és például Nanushka aktuális kollekcióját is.

Az eseménynek természetesen megint a város egész területén, a nagy múzeumoktól kezdve a kis műhelyeken át egészen a közterületekig mindenhol lesznek programjai. A Magyar Formatervezési Díj pályázóiból is láthatunk kiállítást, lesz speciális WAMP és divatbemutatók is. A WAMP szervezésében egy finn tárlat, a Re-interpreting Nature is ellátogat Budapestre. Akárcsak tavaly, idén is lesz húsz százalékos vásárlási akció körülbelül hatvan bemutatóteremben és műhelyben, tehát összeköthetjük a kultúrát egy kis divattal és shoppingolással is.

Újításnak számít, hogy idén a legkisebbekről sem felejtkeznek el a szervezők, a kicsiket hétvégén kézműves foglalkozásokkal várják a Design gyerekeknek keretében. Újdonság a fővédnökség által alapított Design Management Díj, valamint a Nyitott Stúdiók kezdeményezés is, ami során tizehat kortárs designer műhely titkaiba pillanthatnak be a látogatók. Hogy mely műhelyek lesznek ezek, az majd csak szeptember elején a részletes programmal együtt derül ki.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások