Közösség

Kisizém nem kéne?

4495

Annyira unalmas, már megint nyavalyognak valamiért a bringások. Még mi nem kéne? Eddig csak bringautat, óppardon kerékpársávot óhajtottak, de már az sem elég. Talán az egész híd lenne jó, mi?

Áll a bál megint, tüntetnek és demonstrálnak megint, mennek a videók, a hírlevelek, a Facebookos spammelés, gyere, legyünk eggyel többen. Nem elég, hogy évente kétszer a környezettudatosság jegyében dugót és szmogot csinálnak, nem elég, hogy külön utacskáik vannak, hogy egyes utcákon miattuk fér el kevesebb autó, nem elég, hogy szabálytalankodnak, hogy ittasan kerekeznek, hogy azt hiszik, nekik mindent szabad, most még van képük ahhoz is, hogy sértetten követeljenek még egy kerékpársávot a Margit hídra.

A dolog ugyanis a következőképpen áll. A szánalmas állapotú híd felújításának tervezgetése óta egyeztet a Magyar Kerékpárosklub az illetékes szervekkel és illetékes Miklósokkal, de most mégis megsértődtek, ugyanis a déli oldalon nem, csak az északin lesz szegényeknek külön elkerített hely. Borzasztó ugye? Nem nézhetik a déli panorámát, miközben tekernek szegények. Mostani hisztijüket azzal indokolják, hogy ha valaki Budáról érkezik, és csak az északi oldalon kerekezhet át, nehézkesen tud továbbhaladni a körút irányába, ugyanis össze-vissza kell bóklásznia, lámpákra várakoznia, bringáról leszállva azt tologatnia a kedves városi bringásnak.

Hát pedig szívjon szépen a kedves kerekes, nem azért van ez a város, hogy csak úgy átsuhanjunk rajta. Nem is értem, miért gondolják, hogy őket különb jogok illetik meg mint autós vagy gyalogos társaikat. Ha a gyalogosnak nem fáj lemenni az aluljáróba vagy éppen két háromsávos út közepén egy placcon percekig várni, hogy az össze nem hangolt lámpák végre átjuttassák a Szentendrei út túlfelére, akkor nekik se fájjon már az a kis kerülő. Eddig sem zavarta őket különösebben, hogy villamossíneket keresztezve, villanyoszlopokat kerülgetve, húsz centis fémszegélyű padkákról fel-le ugratva hatolhattak át csak a hídon a gyalogosok vagy a dudáló autók között. Akkor most mi van? Hirtelen különbek lettünk a többinél, kedves biciklis társadalom?

Barátkozós hangvétel a Facebookon

"A lényeg az hogy átvert bennünket a főváros és az utolsó pillanatban lehúzta a pesti irányba tervezett, ígért, tervrajzokon a sajtónak már bemutatott déli kerékpársávot a 30 milliárdos hídról. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a már tömegesen bicikliző unokáink is a déli járdán fognak biciklizni a gyalogosok vállát kocogtatva. Esetleg szabályosan a tervekben megmaradt sziget-oldali, kétirányú, járdára festendő bicikliúton, amihez Budáról érkezve - számításaink szerint - 8 db lámpát, plusz a híd hosszának megfelelő kerülőt kell leküzdeni ahelyett hogy egyenesen átbicikliznél. Na ezt nem fogjuk annyiban hagyni, az a világ szégyene lenne."

Összevont szemöldökű sajtóközlemény

"Miközben a bringára váltók évről-évre többen vannak, a főváros ellenállására jó példa, hogy belvárosi hídjai kerékpárral átjárhatatlanok, és ezen nem kíván változtatni. A megújuló Margit hídra átcsoportosított 2,3 milliárdos kerékpáros forrás ellenére a beruházás során épp a kerékpáros infrastruktúrán spórolnak. Ez a folyamatosan növekvő bringás tömeg miatt óriási káoszt okoz majd. Ráadásul ellentmond a Magyar Kerékpárosklub szakembereivel történt megállapodásoknak, és a korábban nyilvánosságra hozott műszaki és látványterveknek is. A rendszeres szakmai egyeztetések ellenére a Főváros kihúzta a tervekből a hídon tervezett déli kerékpársávot, helyette csak a kerékpárosok és gyalogosok kárára történő egyoldali, kétirányú kerékpárút építését tervezi. Tiltakozunk az ellen, hogy már a mai igényeknek sem megfelelő,
használhatatlan megoldást betonozzanak be több évtizedre a város legforgalmasabb kerékpáros átkelőjén. Ha a Főváros nem hajlandó hallgatni szakértőinkre, az csak konfliktusokat szül majd minden közlekedő között, mert a bringások nem fognak kétszeres kerülővel, időveszteséggel, biciklitolással járó úton közlekedni. Vér talán nem fog folyni, de a létesítmény ebben a formában napi több ezer kerékpáros és gyalogos közlekedését nehezíti meg."

Kisizém nem kéne?

Ha te is szeretnéd, hogy végre álljanak le, gyere velünk. Mégha ezért el is kell viselnünk, hogy saját sávban tekerhessenek, ám legyen. Ha végig is kell néznünk a jövőben, hogy nem a gyalogosok közöt szlalomoznak és nem az úttesten tekernek, ám legyen. Ha te is szeretnéd, hogy végre befogják, akkor gyere te is a Margit hídra bringával vagy gyalog ma fél hatra.  Mi megyünk...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások