Divat

Válts!

4482

A szigeten rendezett ruhák és műanyaghulladékok újrahasznosításával foglalkozó workshopról írt cikkünkben olvashattatok a Cellux csoportról, akik komolyan kiveszik a részüket az ország legnagyobb öko rendezvényéből. Egy 2009 szeptemberétől egészen 2010 márciusáig tartó Öko-Design Fesztivál keretén belül megrendezésre kerülő kiállításnak ad otthon a Vam Design Center.

A magyarországi programsorozat része a nemzetközi Baltic Sea Festival keretén belül rendezett EUNIC Green Design kiállítás is. A tárlatban láthatóak lesznek biciklik és festmények Dániából, ékszerek Finnországból és beszélő ruhák Észtországból. És hogyan kerül ide például a Cellux csoport? Úgy, hogy a fesztivál ideje alatt fiatal magyar képző- és iparművészek is bemutatkoznak egy tárlat során, ami a Design séta a szemétdomb körül címet viseli. A celluxosokon kívül részt vesz a Toboz Design, a Retextil, a DNS Group, valamint képzős és iparos hallgatók is.

A dán bringás kiállítás célja, hogy az ottani példák, módszerek, formatervezés, várostervezés és kulturális szokások bemutatásával minél több embert rávegyenek itthon is, hogy válassza a bringát közlekedési eszköznek. A festészeti kiállítás pedig a városi és a természeti környezetet mutatja be, valamint azt, hogy hogyan lett Christiania a zöld városok követendő példája.

A beszélő ruhák mind-mind újra felhasznált anyagból készültek, így alapanyaguknál fogva rengeteget mesélnek a múltról is. A tárlathoz egy észt/finn énekes és  egy zeneszerző, Ingrit Vaher és Ville Hyvöne készített hanginstallációt is.

A finn ékszerkiállítás keretén belül egy friss és fiatal formatervezői csapat, a MAKEEdesign csokis papírból és cukorkás csomagolásokból készített darabjait láthatjuk. Bővebb információt itt olvashattok!

Természetesen a programsorozat a kiállítások mellett kiegészül workshopokkal, konferenciákkal, előadásokkal és divatbemutatókkal. A szervezők szeretnék még szélesebb körben felhívni a lakosság figyelmét a szemét kérdésre. A cél tehát a figyelemfelkeltés, újrahasznosítási alternatívák bemutatása, természetes anyagok előtérbe helyezése, ökocentrikus gondolkodásmód kialakítása. Szeretnék, ha többen gondolnák úgy, hogy nem mindent kell kidobni, ami már alapfunkcióját elvesztette, csak némi ötletességgel és persze új funkcióval kell felruházni azokat. Cél az is, hogy minél többen legyenek, akik az újrahasznosítás mellett megpróbálják csökkenteni a háztartásuk által termelt hulladékot.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások