Közösség

Potenciális vevődre akadtál!

4472

Igaz, mostanában létszámstoppal, leépítéssel és átszervezéssel szembesülünk, de bízunk benne, eljön a munkalehetőségek és munkahelyteremtések virágzó ideje. Hasonló megmérettetésben mindannyian részesültünk már, ezért is gondoltuk, elég a kiválasztást kísérő rémhírekből és mendemondákból, tiszta vizet öntünk a pohárba, Nem olyan félelmetes és ijesztő a helyzet, mint ahogy gondolod, ha tudod kezelni a szituációt, ha előtte megfelelően informálódsz, és nem úgy fogod fel az egész procedúrát, mint egy keserves kínvallatást.

Az állásinterjú az önéletrajzodban szereplő tények, adatok tartalommal való megtöltése, mely a másik oldalban kialakult kép megerősítésére vagy gyengítésére alkalmas. Léteznek olyan cégek vagy munkaerő-közvetítő irodák, amik az első telefonbeszélgetést előszűrésként értelmezik, és így tesztelik, hogy valóban tudsz-e idegen nyelven kommunikálni, mint ahogyan azt a CV-ben (önéletrajzban) feltüntetted. Ha itt megfelelsz, máris reménykedhetsz, hogy behívnak a vágyott interjúra.

Típusok, tartalmak

Az interjúk lehetnek párosak, hagyományosok vagy panelinterjúk, tartalmuk szerint pedig:

Strukturált: a legegyszerűbb és legrövidebb eljárás, előre meghatározott kérdésrendszer szerint kérdez az interjúztató.

Szakmai: itt sokkal inkább a szakmai előéletedre, speciális tudásodra kíváncsiak, mint a személyes kompetenciáidra.

Stresszinterjú: ez olyan típusú, ahol ki akarnak zökkenteni a rutinszerepből, stresszes szituációkat generálnak.

Értékelő központok: a kiválasztási folyamat során különféle módszerekkel találkozhatsz, a munkáltató kérhet tőled egyéb mérőformát is, például személyiségi, képességi pszichológiai vizsgát vagy AC-n való részvételt. Az AC az Assessment Center rövidítése, kezdetben az angol és amerikai hadseregben alkalmazták a tisztek felvételekor. Nagy multinacionális cégeknél használják előszeretettel, gyors és hatékony kiválasztási forma, kb. 4-6 óra alatt lefuttatható. Kiadnak 3 vagy több (1-1 órás) feladatot, mellyel sokféle tulajdonságot, készséget, képességet mérnek, a bírák a betöltendő munkakör függvényében előre meghatározott szempontrendszer alapján értékelik a pályázókat. Azoknak is érdemes ilyen kiválasztási formára felkészítő tréningre jelentkezni, akik releváns tapasztalat hiányában egy valódi interjún nem tudnának megfelelően szerepelni, itt ugyanis kiválóan lehet a különféle helyzeteket szimulálni és felkészültebbé válni. Minél több módszert alkalmaznak az interjúzás során, annál alacsonyabb a szubjektivitás mértéke. Az AC végén rövid visszajelzést adnak a pályázóknak a megfigyelők, természetesen diszkréten.

A személyes találkozó a kiválasztási folyamat része. Egy eredményes interjú nem szerencse függvénye, hanem tudatos rákészülés eredménye, információgyűjtés a megpályázott cégről, az ágazat piaci helyzetéről, a cég történetéről, szervezeti ábrájáról, divízióról, a tulajdonosi körről (interneten, cégbíróságon). Ismerd meg a cég fontosabb termékeit, szolgáltatásait, jelen és jövőképét. Ha esetleg tudod, kivel beszélgetsz majd, kiderítheted, hogy milyen emberrel van dolgod. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy miért jelentkeztél az állásra, noha ez triviálisnak tűnhet, nem olyan egyszerű ám.Egy papírlapot ossz két részre. A munkáltató elvárásait baloldalon, tulajdonságaidat, képességeidet, gyakorlati életed a jobb oldalon szedd pontokba. Persze nem baj, ha vakon bízol magadban és képességeidben, de sokkal célravezetőbb, ha alapos vagy. Természetesen az interjún nyújtott teljesítményed lesz a döntő!

Pszichés hangolás

Foglald össze két percben (akár hangosan is, mert tényleg hasznos), hogyan fogsz a tipikus interjúkérdésekre reagálni, példákkal is illusztráld, ha kell. Ha úgy érzed, akár magánéleti tapasztalataidról is beszélhetsz, a lényeg, miképp kezelsz bizonyos szituációkat, milyen logika mentén válaszolod meg a kérdéseket.A pesszimista és aggódós-izzadós hangulatodat igyekezd mélyre ásni és pozitív tulajdonságaidat erősíteni. Az állásinterjú első körében egy, maximum két emberrel találkozol majd. A második fordulón valószínűleg már több időt fogsz a cégnél eltölteni, és jóval több személlyel kerülsz kapcsolatba, kollegákkal, közvetlen főnökökkel, alkalmazottakkal is akár, talán a munkakörnyezetet is bemutatják. Nagyon fontos a pontosság. Inkább érkezz egy kicsit korábban, ismerkedj a környezettel, kalkuláld bele, hogy dugóba kerülsz vagy eltévedsz (az sem baj, ha előtte elmész a jelenési színre). Ha megérkezel, fújd ki magad, igyál egy kávét, pótold a kiizzadt folyadékod (légy óvatos a koffein mennyiséggel) és készülj mentálisan nagy fellépésedre.

Megfelelő dokumentációkkal érkezz!

Az életrajzod néhány kinyomtatott példánya, egyéb másolat minden más végzettségedet, nyelvtudásodat igazoló dokumentumokból, ajánlóleveled másolata (ha rendelkezel ilyennel) szükséges, valamint íróeszköz és jegyzetfüzet is legyen nálad. A megfelelő belépés is elkerülhetetlen! Egy harcias ajtófeltépés ugyanolyan ártó, mint a fal mellett lapuló szürkeegér beosonás. A jövőd a tét, az első fél perc az, amikor az interjúztató tudattalanul kialakít egy pozitív vagy negatív benyomást magában, és dönt sorsodról. Képzeld azt, hogy színész vagy, aki premieren debütál: vállak le, fejed fel, a nyugodt és derűs arckifejezésed sikerre vihet. Mosolyod önkifejezésed hasznos és bájos eszköze. Ha túlzásba viszed, ellenkező hatást érsz el vele (nem kell vicsorítani, sem gumiarcként vigyorogni), a gyakorlottak úgyis azonnal monitorozzák, hogy mennyire vagy természetes, vagy pózolt. Barátságos arckifejezéssel hangosan és érthetően köszönj (előre) és mutatkozz be, ne motyogj és ne is hadarj! Kézfogásod is többet jelent, mint gondolnád. Személyiségünk, másokhoz való viszonyulásunk kitűnő mércéje a kézfogás minősége. Persze, arról te sem tehetsz, ha hőháztartásod olyan hullámokat indukál, ami tenyereden patakokban jelenik meg, éppen ezért nem árt, ha van nálad nedves törlőkendő, hintőporozol, de ihatsz indulás előtt zsályateát is. 

Zavaró externáliák

Ha bekapcsolva hagyod a mobilod, és megszólal a Gumimacik zenéje, nem lesz mentséged! A jelentkezők nagy százaléka követi el azt a baklövést, hogy a mobil telefonját nézegeti a felvételi beszélgetésen. Persze előfordul, hogy a felvételiztető is beleesik ebbe a hibába, csak hát az a különbség, hogy ő már a vállalat alkalmazottja, te meg még nem. A tolladat se rágd (még a végén kifolyik a tintád), papír zsebkendődet se morzsold, lábadat se rázd. Ezek a pótcselekvések mind azt közvetítik, hogy ideges vagy, amit ugye nem akarnál megosztani a felvételiztetővel.

Az vagy, amit felveszel

Az első impresszió döntő. Ha az interjúztató cég számít a megjelenésedre, minden bizonnyal az alkalomhoz illően fogad, te is tiszteld őt meg. Bár tudásodat, személyiségedet adod el, roppant fontos a külsődleges megítélés. Mi, nők sokszor szarvashibákat vétünk és nyáron emeltebb dózisban tesszük ezt. A helyes öltözék kiskosztüm szoknyával vagy blézerrel, kerüld a búvárruhaként rád tapadó, csillogó-flitteres, hivalkodó ruhaneműket és textileket. A hátadnak mindig takarásban kell lennie, és ha kimunkált és bronzbarna is a karod, akkor sem illő mutogatni: ne viselj ujjatlan vagy átlátszó blúzt, a melltartódat is helyesen válaszd meg, alkalomhoz illően. Tiltólistás továbbá a szandimandi, a mini, a lenőtt haj és lepattogzott körömlakk, hosszú műköröm és strasszos társai, az élénk színek, bár kiegészítőként simán használhatod őket. Ha van tetoválásod vagy piercinged, rövid időre fedd el őket. Bánj csínján a sminkeddel, a füstös szemek, vérvörös ajkak a buliban jobban mutatnak. Egy olyan iparágban azonban, mint a média – ahol el is várják, hogy exhibicionista légy – az előbbi felsorolt kifogások nem feltétlenül jelentenek hátrányt, de az ápoltság, a stílusos megjelenés itt is számít.

Amit mondas és amit nem

Minden, amiről szót ejtesz, következményekkel járhat. A miértek miértje a lényeg. Bonyolult körmondatok helyett törekedj az egyszerűbb, tisztább beszédre. Ma már elvárás, hogy kommunikációs képesség egyenes arányban viszonyuljon az elméleti tartalommal. A hozzáértők figyelik bizonyos egyszerűsített szituációkban, hogy a cég életében előforduló helyzetekben hogy viselkedsz. Kerüld a közhelyes megfogalmazásokat, a túl élénk gesztikulálást. Saját gesztusaid, mimikáid elárulnak téged, ha megtanulod kezelni a sokszor tudattalannak tűnő jelzéseket, önszabályozó lehet szereped, így a kódolt jeleket hamarabb és pontosabban értheted meg, nevezetesen, hogy mennyire sikerült meggyőzni a szakembereket az interjú alatt. Pszichológusok kimutatták, hogy környezetünk az érzéseinkről és magatartásunkról szóló jelzéseket a következők alapján észleli: 7%-ot szavainkból, 38%-ot a hangunkból, 55%-ot testkifejezésünkből. Légy tisztában a nyelvtudásoddal. Sem alul, sem túl nem értékelheted ismeretedet. Beszélj tagoltan, hangosan és érthetően, ha nem jut eszedbe egy szó, mondd másképp, egyszerűbben. Nem azt várják, hogy anyanyelvi szinten szólalj meg, de azt igen, ha már megjelölted, hogy kommunikálsz más nyelven, ne csak papírforma legyen. Ha nem tudod egy kérdésre adandó választ, ne csúsztass, ne füllents! Az interjú nem egy csapda, az interjúztatók éppen arra kíváncsiak, hogyan kezelsz egy problémás helyzetet. Ha olyan kérdésbe futsz, aminél halvány gőzöd sincs a jó válaszról, vagy egyáltalán semmi nem jut eszedbe, inkább improvizálj, vagy mondd el, hogy jutnál el a megoldásig.

Tudd jogaid

Az interjú nem lehet diszkriminatív. A Magyar Alkotmány 70/A.§ kimondja, hogy az emberi és állampolgári jogok mindenkit különbségtétel nélkül megilletnek, illetve előírja a hátrányos megkülönböztetés büntetését. Az Alkotmány 10 olyan szempontot emel ki nevesítve, amelyek alapján tilos diszkriminálni, többek között faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai, vagyoni, társadalmi származás, vagy a szexuális beállítottság kérdése. Nem vagy köteles közölni, ha van valamilyen betegséged, akkor sem, ha egészségi állapotod felől érdeklődnek. Sem származásodra sem pártpreferenciádra utaló kérdésekre nem kell válaszolni, ha nem akarod, és nyugodtan visszakérdezhetsz, hogy az állás betöltésénél az információra miért van szükség? Az angolszász országokban például a jelentkező neméről, képéről, bőrszínéről, családi állapotáról semmit sem tudnak a kiválasztási folyamatban, így válik az egész procedúra objektívvá. Itthon sem kérhetnek tőled fotót és fizetési igényt sem!

Elméletileg nem kérdezhetnek rá, sőt, tilos a privát szféra érintése, de ha te úgy érzed, a beszélgetésetek hangulatába belefér, mesélhetsz bébi terveidről. Az a szakemberek tapasztalata, hogy a gyermekes munkavállalók sokkal motiváltabbak a gyors, pontos munkavégzésre, hisz számukra nagyon lényeges, hogy munkaidőben végezzék el teendőiket. A szinglik tovább maradnak bent, ráérnek elhúzni a teendőket, a munkaidő leteltével is egymással élnek társasági életet.

Gerillafogások

Sokan azzal próbálnak bevágódni, hogy utánanéznek különféle közösségi portálokon az interjúztató hobbijának, érdeklődési körének, amit majd „véletlenül” és „váratlanul” időzítenek. Ha rafinált vagy és szolidan mész rá a témára, jó pontot szerezhetsz, de ha valamit a keresőben elnézel, és kiderül, hogy az illetőnek nem hobbija a repülés, sőt, kimondott halálfélelme van, és ezzel kezelik, már el is süllyedhetsz. A merészebbek (naná, a hölgyek) bájaik bevetéséül meghitt, intimebb környezetet javasolnak a találkozóhoz, vagy az interjú alatt női praktikákkal próbálják meggyőzni alkalmasságukról a munkáltatót. Vannak, akik ajándékcsomaggal, saját maguk által készített figyelmességgel igyekeznek levenni lábukról a szakembereket vagy befolyásos ismerősök említésével próbálnak közelebb kerülni a lehetőséghez.

Számíthatsz jó pár trükkös és bonyolult kérdésre is. Ha úgy érzed, hogy nem vagy kellőképp improvizatív jellem, pláne kiélezett helyzetben, inkább gyűjtsd össze ezeket, és készülj fel előre. Az interjúkérdések lehetnek hibákra, kritikákra, eredményekre, idegen nyelvre irányulók, stresszre és a környezeti hatásokra vonatkozók, kvalitáshoz, személyes motívumokhoz, rugalmassághoz fűződők, elbocsátással, főnöki ellentéttel, vagy együttműködési készséggel, morális kérdéssel kapcsolatosak.

Tudd mindeközben, hogy sok hibát véthetsz. Zavart keltő idétlen vihogásod, szőnyeg rojtján béna elesésed, kávéd tartalmának kiöntése (lehetőleg az új főnököd Boss öltönyére), idegen szóval rossz helyen és időben való ékeskedésed, íróasztalon pózoló nagymama dicsérete (aztán a nyers felelet, ő a neje), magánéleti válságod, kirabolásod története, vadfruttis parfümöd átható lüktetése. Feltűnő ruházatod, cigarettaszagot (alkohol meg pláne) árasztó leheleted, haverkodó stílusod, vulgáris szóhasználatod, oda nem figyelésed arra, amit már kérdeztél egyszer, tanmese gyermekkorod sátortáborozási emlékeiről…a lehetséges buktatók sora terjedelmes.

Piszkos anyagiak

Egy állás elfogadásában nagy szerepet játszanak az anyagi juttatások, mégsem jó az első találkozásnál a fizetést firtatni. Várd meg, hogy ők kérdezzenek, visszafele nem tanácsos tenned. Általában a vállalati fél fog érdeklődni aziránt, hogy mennyi lenne a fizetési igényed, mennyire éri meg neked váltani, mennyit keresel jelenleg, milyen egyéb juttatásokkal? Most inkább a betöltendő pozícióval, munkakörrel kapcsolatban kell tisztán látni mindkét félnek, hogy valóban a jelölt-e a megfelelő ember. Célszerűbb informális úton tájékozódnod az adott vállalatnál lévő bérezésről. A bértárgyalás akkor kezdődik, amikor már biztos, hogy te vagy, aki nyert. 

Könnyes búcsú

Az állásinterjú végén célszerű szummázni az eseményeket, miről folyt a kommunikáció, milyen információk állnak már rendelkezésedre és melyek nem. Ilyenkor ne maradj csendben, hanem az előre elkészített kérdéseket tedd fel, bátran, majd határozott kézfogással búcsúzz, köszönd meg az időt, amit rád szántak. Meglehetősen ritka, hogy már az interjú pillanatában ajánlatot kapsz leendő munkáltatódtól, de nem kizárt. Ha így is van, nehogy egyből igent mondj, kérj gondolkodási időt, mert hatásosabb (ez általában három munkanapot ölel fel). Bátran kérdezz rá, hogy lesz-e következő kör, ha igen, mikorra várható, mennyi az átfutási idő és ki fog jelentkezni nálad? A nyugati országokban a pályázóktól elvárják, hogy elektronikus vagy postai úton mondjanak az interjúztatóknak köszönetet. A személyzeti tanácsadók biztosan szimpatikusnak vélik, de a munkáltatók itthon ehhez még egyáltalán nincsenek hozzászokva. Fontos, hogy ne légy türelmetlen és állandó jelenléteddel ne őrjítsd meg őket. A legjobb, amit a várakozásodban tehetsz, hogy felgyűlő energiáidat egy reménybeli következő körre összpontosítod.

Összességében a legjobb arcodat kell mutatnod az interjú során rád szánt idő alatt. A HR vezetők tapasztalata, hogy sokan extrém csúcsteljesítményt produkálnak és jó színészi vénával megáldottak. A próbaidő alatt azonban minden turpisság kiderül és lesz nemulass! Annyira hozd magad, amennyit valóban hosszú távon is tudsz tartani és felvállalni!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások