Közösség

Úszunk a pisiben

4460

Egyszer már értekeztünk a férfiak vizelési szokásairól és minden azt övező titokról, de egy bőszítő kérdés még mindig bennünk maradt. Fájón éget, és ez az érzés egyre erősebb. Tudjuk, hogy megint általánosítunk, és persze mi is ismerünk olyan pasit, aki soha és olyan lányt, aki igen, de mindnyájan tudjuk, hogy most a kivételeken kívül ez egy valós probléma.

Miért gondolják a férfiak, hogy a város nyilvános vizelde?

Mindennap, ahogy kerekezek szépen az iroda felé, utam egy kis ligeten vezet át, ami valójában egy aprócska, elhanyagolt park a Margit-híd budai hídfőjénél. Ez a közlekedési csomópont egyébként is botrányos állapotban van, egy kisebb csoport alkoholista napközije ez fedett, és open air résszel, némi gyros szaggal és hatalmas mocsokkal. Az ammóniaszag állandó, mint ahogy a rosszarcú elemek is. Persze a városlakók sajnálatos módon ehhez már hozzászoktak, szinte nincs olyan közterület, park, aluljáró, ahol ne a kannásbor lenne az úr. A problémánk most nem is ezzel van (azaz van ezzel, nem is kevés, de most nem erről beszélünk.)

Térjünk vissza a kis parkhoz, amit kettészel a bringaút, s aminek jobbján egy buszmegálló helyezkedik el. A buszmegállóban gyerekek, nők és férfiak várakoznak, hogy eljussanak iskolába, munkahelyre, hogy tegyék mindazt, amit az állampolgároknak tenniük kell. De tesznek ennél többet is a férfiak, hiszen szinte nincs olyan nap, hogy valaki ne könnyítene éppen magán a bozótosba húzódva aktatáskával a kezében. Egész egyszerűen nem fér a fejembe, hogy ha valaki elindul reggel otthonról, miért nem képes a hólyagját elvonszolni a munkahelyéig, ahol ismét kipisilheti magát. Időben mennyiről beszélünk? Fél-egy óráról? Neadjisten másfélről? És felnőtt emberek nem bírják egy órán keresztül visszatartani? Vagy ez valamilyen férfi betegség? Merthogy nőket nem nagyon látunk az utcán gubbasztva vizelni.

Éles ellentétben ezzel férfitársaink nem csak a parkokat és a fákat célozzák meg a vízsugárral, hanem a házfalakat is. A belvárosban egy hétvége estén nincs olyan utca, ahol ne kéne méterenként átszökellni a pisipatakokon, ne kéne csorgató férfiakat kerülgetni, ne kéne lélegzetetvisszafojtva közlekedni. Nem szeretnénk általánosítani, de tudjuk jól, a közterületen való vizelés majd' minden pasival megesett már (tisztelet a kivételnek.) Nem csak a hozzáállás háborít fel ebben, s nem csak a köztisztasági, egészségügyi oldala a jelenségnek, hanem az a mérhetetlenül farizeus magatartás, ami az ebtartókat komoly bírsággal sújtja, ha a kutyapiszkot nem szedik össze (jogosan), ami a kutyákat az egész Balatonból kitiltja, de az utcán hugyozás, na az mehet, azzal nincsen semmi gond. Rendőrök tucatjai járőröznek esténként, s büntetik a rossz helyen parkolókat, a lámpa nélkül bringázókat, szondáztatnak, igazoltatnak, de a pisilés az egy cseppet se zavarja őket. Nyilván ők is az utcán könnyítenek magukon...

Most, hogy a Sziget ismét dübörög, s hogy tudjuk, mert láttuk már eleget, sok srác a méterenként elhelyezett mobilpiszoárok helyett inkább a sátor oldalát használja vécének, utánanéztünk, hogy is szabályozzák mindezt a közterületen. Hosszas nyomozás után az körvonalazódott, hogy a közterületen történő vizelést minden önkormányzat a maga hatáskörében szabályozza, tehát minden településen más és más jogszabályok vonatkoznak erre, ha egyáltalán vonatkoznak. Mindez ugyanis nem kötelező, tehát akkor térnek ki a pisilősdire, ha a helyi vezetőség úgy gondolja, ez problematikus és szabályozandó kérdés településükön. A törvény általánosságban csak így rendelkezik: "Aki a közterületen vagy nyilvános helyen a közerkölcsbe ütköző magatartást tanúsít, tízezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható." Vagy így: "Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható." Esetleg: "Aki a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, illetőleg közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi, a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható." De hogy mi a közerkölcsbe ütköző magatartás, hogy mi a közösségellenes vagy éppen a szennyezés, az már más kérdés. Tapasztalatból annyit mondhatunk, hogy Balatonfüred az egyetlen olyan település, ahol láttunk már szabálysértési eljárást ebből kifolyólag. Budapest utcáin csak a vizelet folyását tapasztaljuk, s azt, hogy a szégyenfalnak sincs értelme.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások