Mi ez?

Mi ez? Paprika

4451

Minap sétálgattam a piac sorai között, és paprikát válogattam. Milyet vegyek? Hegyeset? Gömbölydedet? Pirosat, zöldet, sárgát? Tévét? (nem azért TV, mert - mint hittem sokáig - a csutkája régi tévéképernyőre emlékeztet hanem, mert tölteni való.) Mivel elég nehezen tudtam választani, ezért segítségül hívtam nagyanyámat, aki telefonon keresztül instruált, hogy melyik paprika melyik ételbe való.

Hétköznapra

Ha nyár, akkor lecsó vagy saláta. Máskor vajas kenyér paprikával. Chilis bab. Töltött paprika. Vagy csak úgy rágcsálni, mártogatni. Mindig attól függ, hogy milyen paprikát vásárolok, hogy mit szeretnék enni. Ha lecsót, akkor akár a kicsit fonnyadtabb, hibásabb is jöhet, ha saláta, akkor csakis édes és ropogós ugyanilyen, ha mártogatni szeretnék.

Paprikákat nézegess itt!

Pogány bors

A magyarok régóta használják a paprikát fűszerezésre, ez ugye a pirospaprika őrlemény. Persze a nyers paprikát másként is át lehet alakítani mint szárítás, darálás, annak érdekében, hogy fűszerként funkcionáljon. De erről már hírt adtunk! Ez ugye a híres paprikalekvár. A világ más részein inkább chiliznek, őrleményt nem használnak.

Felfújt bogyó

A paprikát az indiánok előszeretettel használták Dél-, illetve Közép-Amerikában. Colombus orvosa, Chanca volt, aki erősködött, hogy a hajóra ebből a növényből is pakoljanak fel egy raklapnyit, bár ekkor még fogalmuk sem volt arról, hogy milyen ízletes, sőt orvosságként is funkcionál. Úgy gondolták, hogy mérgező, ezért csak dísznövénynek tartották, egészen a XVII. század végéig. Magyarországon ekkor kezdett elterjedni a törökök által, de leginkább csak főúri kertekben termesztették luxus fűszernövényként, sőt akkoriban még törökbors néven futott. Az 1800-as évek közepéig csak házi termesztése folyt, de már jó sokat fogyasztottak belőle. Megdöbbentő adat, hogy mi, magyarok fejenként tíz kilogramm paprikát eszünk meg egy év alatt.

Nyakra, főre

Már írtunk róla, hogy a paprika csípőssége remek fejfájásra, és azt is tudjuk, hogy Szentgyörgyi Albert pont a paprika tanulmányozása következtében lett Nobel-díjas. Elképesztő a paprika C-vitamin tartalma: átlagosan száz grammjában száz milligramm C-vitamin van, de egyes jól érett felfújt bogyóban akár háromszáz milligramm is lehet. Remek tulajdonsága a zöldségnek, hogy savanyítva is megőrzi vitamintartalmát. Erejét a kapszaicin vegyület okozza, de ez nincs minden fajtában. A csípősség olyannyira mérvadó, hogy külön, Scoville-skála névre hallgató mértékrendszerrel mérik a paprikák erejét. A világ legbrutálisabb paprikája a mexikói vadpaprika, amelyben százezer SHU van (ez a csípősség mértékegysége), míg általában ötszáz és kétezer SHU között van az átlagosan csípős paprikában a kapszaicin erő. Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A, B1, B2-vitamint és  karotinoidokat, amelyek nemcsak festékanyagok, hiszen tápértékük is mérvadó.

Gasztró

Annyira sokféleképpen fel lehet használni, hogy azt javaslom, googlezd meg a következő két szót: "paprika recept". Lehet sütni, főzni, salátába nyersen, vajas kenyérhez, fűszerként, tölteni hússal, sajttal. Ha van kamrád ott tárold, hűvös helyen, ha nincs akkor a hűtő alsó traktusában. Ha már ráncos, akkor lecsóba használd, ne töltsd mert szétmállik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások