Test

Ronda kövér terhes nők

4433

Jó pár kismama és fiatal anyuka éldegél a környezetemben, és egész bizonyosan állíthatom, hogy a szülés előtti és utáni testükkel nemhogy nincsenek megelégedve, de olykor beficcennek a sírógörcsök is. Olyan könnyű ilyenkor nyugtatgatni őket, hogy ugyanmár, hisz épp egy emberi lényt csináltál meg magadban, most meg tejet termelsz neki és szoptatod. De ezek csak szavak, hiába tudjuk mindketten, hogy igazak. A szavak ereje sajnos sehol sincs a társdalom esztétikai elvárásaitól, s ebből kifolyólag saját elvárásainktól, a szavak csak szavak, a tények pedig tények.

Tény például, hogy a karcsúság mindenek felett való. Tény, hogy megannyi híres kismamát és anyukát látunk a televízóban vagy a magazinokban, akik várandósan is csinosak, s a szülés után egy-két hónappal már fehérneműbemutatón vesznek részt mint tette azt Heidi Klum, Vogue címlapon pózolnak mint Natalia Vodianova vagy simán a vörös szőnyegen billegnek, mint egész Hollywood. És tény az is, hogy ezeknek a szupercsinos terhességeknek és villámgyors regenerálódásoknak hátterében sok esetben egy új jelenség áll, a pregorexia.

Mi ez? Pregorexia

A pregorexia az anorexiával ellenétben még nem szerepel az orvosi szakkönyvekben, nem egy terminus technicus, ám egyre több helyről visszhangzó kifejezés. Azon nőket takarja, akik képtelenek elviselni a terhességgel járó természetes súlygyarapodást, így várandósságuk ideje alatt megtagadják az elégséges élelmiszerbevitelt, magyarul diétáznak. S hogy mindezt miért? Azért, hogy kismamaként is szexisek legyenek helyes, gömbölyödő pocakkal, kis popóval, karcsú lábakkal. Másodlagos cél a szülés utáni mielőbbi regenerálódás, ami esetenként egészen elképesztő gyorsasággal zajlik. Lehetünk persze megértőek a világszerte ismert sztárokkal, mert nyilvánvaló, hogy előszeretettel csámcsogna rajtuk a glóbusz gonoszabbik szeme és a rosszabbik mája, ha méretes zsírpárnákkal mutatkoznának a nagy nyilvánosság előtt. Csak úgy repkednének a gúnyos megjegyzések, amik mögött nők milliói mélységes megkönnyebbüléssel sóhajtanának fel, hogy na azért ő is csak egy átlagos ember, aki szülést és a gyermekvállalást ugyanúgy éli meg és dolgozza fel mint mi.

A sztárok azonban ezt nem engedhetik meg maguknak, ők nem a naugyét, hanem a wow-t szeretnék hallani, ez nem csak elvárás, hanem egyenesen kötelesség. Ígyhát aztán diétáznak szépen, a gólya landolása után pedig eszeveszett fogyókúrákba és testedzésekbe kezdenek, hogy a csoda is minél hamarabb érkezzen. Az általunk is emlegetett Natalia Vodianova három gyermekének születése után vihartempóban tért vissza a kifutóra: Viktor születése után huszonegy nappal, Neva után öt hónap és húsz nap elteltével, míg legkisebb gyermeke, Lucas érkezését követően két hónap és huszonegy nap múltán már a legjobb formáját hozva billegett a kifutón.

Mondhatjuk, hogy szerencsés testalkat és fantasztikus képességek, villámgyors anyagcsere állnak a háttérben, és bizonyára van ilyen is, ám ha egy divatbemutatón/fotózáson/filmpremieren való megjelenés a cél, a magyarázatok között nem biztos, hogy a fenti okok szerepelnek. Azt már hozzá sem tesszük, hogy az anyatej termeléséhez szükség van a zsírszövetre és a rendszeres és kielégítő táplálkozásra, jellemzően a szoptatási időszak végéig őrizgeti is a test felhalmozott párnácskáit, amik később pikk-pakk leolvadnak.

Hol az út közepe?

A gond ezzel a jelenséggel pedig ugyanaz, mint ami a Playboy csajokkal és szilikonmelleikkel, vágás nélkülire retusált nemi szervükkel, hamvas, pórus és anyajegy nélküli bőrükkel. Tudjuk, hogy ilyen nincs, tudjuk, hogy ez nem természetes, mégis vágyunk rá. Már nem csak a nők általában szembesülnek az irreális ideálképpel, a támadás specializálódott. Most már az eddig békén hagyott, az anyai szentség esernyője alá húzódott, békében műanyag motort, bevásárlócekkert, gyereket és súlyfelesleget cipelő anyukák is kiborulhatnak, hogy jézus, már hat hónapos a gyerek, és ők még mindig "bálnák". Egészen beteges.

A nőgyógyászok a terhesség ideje alatt folyamatosan mérlegelik a kismamákat, nehogy túl sokat szedjenek magukra, tehát a valóban bálnára való növekedés, az én kettő helyett eszem mentsége rég nem érvényes. Különbséget kell tennünk hát az abnormális hízás, a normális gyarapodás, az alkatból adódóan alig hízás és a koplalással elért minimális hízás között. A pregorexia ez utóbbiról beszél, aminek lehet enyhébb formája a csinos kismama képének elérése céljából fakadó vagy eggyel komolyabb, lelki problémákból fakadó.

Okok

Hogy ne csak a reflektorfényben élőkre húzzuk a vizes lepedőt, tegyük hozzá, hogy a pregorexia tüneteit a szexi kismama képének divatossá válása előtt is tapasztalták egyes várandós nők. A maximalizmus, a félelem a változástól, az önmagunk elfogadására való képtelenség, az újtól való szorongás mind kiválthatják az evés elleni tiltakozást vagy a túlzásba vitt testmozgást, de korábbi, fel nem dolgozott tragédiák, például abortusz is okozhatja a tüneteket. Sokszor a koplalás és a sport észrevétlenül öltenek kóros mértéket, így a környezet visszajelzéseit nem árt valóban meghallani, különösen, ha egyébként is hajlamosak vagyunk az evészavarok valamelyikét produkálni. Nem mellesleg azért, mert természetesen mindezek következményeivel is számolni kell, a magzat fejlődési rendellenességeitől kezdve a vérzésen keresztül egészen a vetélésig.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások