Lélek

Gazdálkodj okosan

4436

Bár a fesztiválszezon lassan az utolsókat rúgja, mégis van még néhány esemény, amin eltapsolhatjuk a pénzünket. Összepakolunk, felkerekedünk, tombolunk és elfáradunk, közben pedig pofátlan sok pénzt költünk, de mire?

Mindenkit át lehet verni

Aki végtelen büdzsével indul el fesztiválozni, az vagy most nyomjon egy vissza gombot vagy olvassa el, hogy egyesek hogyan kalkulálják a fesztivál-költségvetésüket. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mielőtt nekizuhanunk a koncertezésnek, érdemes átgondolni, hogy mégis mennyi pénzt szeretnénk költeni, illetve hogy mekkora az az összeg, amit komolyabb lelkiismeret-furdalás nélkül otthagyunk a talponállókban. Optimális esetben az áhitott összeg a határainkon belül mozog, vagyis nyugodtan költhetünk annyit, amennyi jólesik, persze szigorúan az ésszerűség határain belül. Mikor megérkezünk a helyszínre, érdemes feltérképezni, hogy melyik nedű mennyibe kerül, hiszen sanszos, hogy a buli előrehaladtával viszonylag egyszerű mondatszerkezetekkel operálunk majd. Igen, arra gondolok, hogy a pultnál örülünk, ha el tudjuk mondani, mit szeretnénk. Árkülönbségektől nem kell tartanunk, hiszen a fesztiválok területén egységes árakkal dolgoznak a kereskedők, ám ez nem jelenti azt, hogy nem illik képben lenni az árakkal. Attól függően, hogy mit fogyasztunk szívesen, nézzünk körbe, melyik hely szimpatikus, hol kedvesek a pultosok, majd térjünk vissza időről-időre, vagy fedezzünk fel újabb helyeket, a lényeg, hogy fokozott figyelemmel kövessük pénzünk apadását. Nem feltételezem egyik pultosról sem, hogy célzottan átverne valakit, viszont ne feledjük, hogy azok, akik sört tesznek elénk, bizony naphosszat a pultban pörögnek, így megeshet, hogy elszámolják magukat. Mielőtt kicsengeted a pénzt, ellenőrizd, hogy mennyit fizetsz majd. Tudom, hogy az alkoholbevitellel a matektudásunk egyre távolabb kerül a tökéletestől, viszont a kalkulációval csak saját magunkon segítünk. Mikor várod a visszajárót, pörgesd végig, hogy mennyit adtál, mennyit kell fizetned, ergo mennyi pénzt kapsz majd vissza. Kezedbe nyomják az aprót, a papírpénzt, jobb esetben a blokkot is, a jéghideg sör meg nagyon csábít, de ellenőrizd, hogy jól adtak-e vissza. A saját érdeked ez, nem másé.

Sok kicsi sokra megy elvén bizonyos időközönként nem árt megszabadulni a felgyülemlett aprópénztől, így a táskánk is könnyebb lesz, plusz nem hitegetjük magunkat, hogy "akad ott még párszáz forint". Célszerű kettébontott költségvetéssel fesztiválozni, vagyis van egy alap keret, s ha ezt eltapsoljuk - ez igen korán bekövetkezik majd - akkor is tudunk még hová nyúlni. Én rendszerint külön zsebbe teszem a extra-pénzt, így tuti, hogy nem nyúlok hozzá, sőt volt már rá példa, hogy konkrétan elfelejtettem, hogy van még nálam némi extra cash. Minden fesztiválon vannak amolyan "prémium pontok", ahol kiváló minőségű borokat kínálnak. A sörhöz képest drágának tűnhetnek ezek az egységek, de ha belegondolsz, még mindig jobb biztos helyről származó borból inni a fröccsöt, mint valami pancsolt szeszből, amitől másnap jó eséllyel ébredünk egetrengető fejfájással. A borsátrak másik előnye, hogy a kimért nedűt műanyag palackban szervírozzák, vagyis nem kötelező hosszú percekig ücsörögni csak azért, mert iszunk. Kortyolgatunk, kupak visszacsavar, és lehet tovább ugrándozni, sima ügy. Ha iszunk, ennünk is kell ugyebár, viszont a kajaskála még az italokénál is szélesebb, gyakorlatilag nincs olyan étel, amit ne lehetne beszerezni. Ha okos vagy és költséghatékony, nem csinálsz olyan butaságot, hogy éhesen, üres hassal mész fesztiválozni. Nem, otthon tessék reggelizni, ebédelni, így nem lesz csúfos berúgás és még kajára sem kell sokat költeni. Mindegy, hogy a sört, a bort, vagy épp a rövidet preferálod, lényeg, hogy a buli hevében is kifizetődő az egyik szemed mindig a pénztárcádon tartani, hiszen ki ne ismerné azt a fájóan kiábrándító pillanatot, mikor csak másnap tudatosul: sikerült egy kisebb vagyont elbulizni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások