Közösség

Szoptatós kislányok

4411

A legújabb gyermekjátéknak nem az a lényege, hogy nagyon beteg. Persze első körben döbbent csend, aztán továbbküldés vicces link gyanánt, de valójában egy egészen elgondolkodtató jelenséggel állunk szemben.

Bebe Gloton névre hallgat a spanyol játékgyár új terméke, ami még olyan tájakon is hangos felzúdulást keltett, aminek még csak a közelében sem járt az ominózus termék. Felszólalnak az anyák, a szoptatást népszerűsítő nők, pszichológusok, feministák, szóval csinálják az ingyenreklámot rendesen - mint ahogy mi is. Abban mindenki egyetért, hogy a szoptatós játék minden gyerek életében megjelenik, s nemcsak lányok, hanem fiúk esetében is, ahogy ezt én is végignézhettem a két és fél éves unokaöcsémnél, kinek kistestvére született. Mikor nővérem szoptatott, szépen odaült mellé, fölhúzta a pólóját, és szépen megszoptatta a játékmackóját. És itt több kulcsszót is kimondtunk, a két és fél évest és a felhúzott pólót.

A szoptatás imitálása, a viselkedési utánzás ezen fajtája pontosan ebbe a korba való, a két-háromévesek világába, ezt ők is tudják jól, s szépen lassan el is felejtik, hogy valaha része volt fejlődésüknek. A reklámban azonban egy hat éves forma kislány teszi ugyanezt, s hat éves korunkban, kisikolásként egészen biztos, hogy nem játszottunk szoptatósat, de már a babáinkat is inkább a sarokban tároltuk a játék babakocsival együtt.

Ott van aztán az is, hogy eszünkbe se jutott műmelleket aggatni magunkra, hisz életünkben nem láttunk olyat - oké, Robert De Niro előtt - hogy valaki felcsatolható cicikből szoptasson. Póló föl, aztán hadd szóljon. Ösztönösen így csinálja minden gyerek, hisz ezt látja saját anyjától is. Apropó ösztön. Mi ezen akadtunk fönn a legjobban. Olyan ez az egész, mintha játékos formában akarna direkt ránevelni a kislányokat valamire, aminek ösztönösen kell majd jönnie, és ami jön is. Szoptatni nem kell megtanulni, nem kell hozzá szirmocskabimbós műmell. Szülünk, aztán szoptatunk, ment ez eddig is mindenkinek. Vagy lesz majd szülést imitáló játék is tolófájásokkal?

Voltak, aki azt mondták, van ebben valami perverz, képzeljünk csak el egy pedofilt, milyen gerjedelem támadna benne ennek látványától, és mivel ez kizárólag férfi ismerőseinktől hangzott el, úgyhogy mindenképp elgondolkodtató. Lehet, hogy a pedofil asszociációt túlzásnak érezzük, de valóban születtek olyan kritikák a termékkel kapcsolatban, hogy csak egy újabb lökés a kislányok szexualizálásának sztrádáján.

Sokan persze éppen ellenkezőleg, üdvözlik a babát, kiváltképp a szoptatás harcos asszonyai, amivel, mármint a szoptatással és annak természetes voltával maximálisan egyetértünk. (Mellesleg augusztus a szoptatás hónapja sok helyen.) De biztos, hogy ez kell hozzá? Senkit a környezetemben nem rettentett el a szoptatástól az, hogy gyerekkorunkban cumisüveges, nem pedig műmellen nyammogó babáink voltak. A példát azért nem a játékgyárak mutatják - szerencsés esetben.

Lehet tehát érvelni és ellenérvelni. de minden bizonnyal nem is érdemes ekkora feneket keríteni a dolgonak. A kislányok majd eldöntik, hogy akarnak-e vele játszani vagy nem. Elvégre nem valami pornográf fertőről beszélünk, ami megronthatná vagy rossz irányba terelhetné őket, pusztán egy olyan játékról, amin jókat vitatkoznak a felnőttek...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások