Test

Gyötrő hatások

4402

Brit területeken állandó téma, bevett beszélgetés indító, kapcsolatteremtő az időjárás. Az elmúlt hetekben (hónapokban, években?) nálunk is ugyanez a helyzet állt elő, hisz mindennap fáj valakinek a feje, mert vagy jön a hidegfront vagy megy a melegfront. Szinte nincsenek már front nélküli napok, hetek. Régen - persze, ez lehet, hogy csak fiatal korom miatt emlékeszem így - nem volt ennyi front, mintha a gondok mellett ezek is megszaporodtak volna. Egyáltalán, miként lettem hirtelen érzékeny rá?

Mi ez? Front

Egy heti konstans fejfájást követően ki akartam deríteni, hogy mitől is ült rá, a pokol eme kínja. Minden ismerősöm csípőből tüzelte rám: front van!!! Oké, oké, de én nem vagyok érzékeny a frontokra, soha nem éreztem semmilyen különbséget azon kívül, hogy meleg van, hideg van, néha hidegebbnek éreztem, amit más csak hűvösnek vagy fordítva. Ki kell deríteni, hogy mi ez! Utánaolvastam. A definíció, olyannyira homályos volt, hogy mondatrészenként kellett elemeznem, hogy megértsem a lényeget. A lényeg: tgα= (2ω sinφ/g)(Tm(Δv/ΔT)) . Na, jó, mielőtt sikítva rohannátok a Velvetre, elárulom, hogy Meteorológus Mihályon kívül másnak nem kell használnia ezt a képletet, hogy a front mibenlétét megtudja. Hivatalosan: két különböző légtömeget a levegő fizikai tulajdonságaiban éles, ugrásszerű változást mutató zóna, az időjárási frontfelület választja el egymástól. A frontfelületnek a földfelszínnel való metszésvonala az időjárási front. Magyarul a következőképpen hangzik mindez: két különböző hőmérsékletű légtömeg, és az ezt elválasztó határfelület, amelynek mentén vagy felszáll a légáramlat, vagy betör oda az. Amennyiben felszálló, akkor melegfront van, ha betör, akkor hideg. Ezért is van az, hogy a melegfront "lassabb", nagyobb és durvábban hat, míg a hidegfront, jön, lecsap és elmegy. Nyári időszakban inkább a hidegfront jellemző, ami hirtelen, nagy mennyiségű csapadékkal jár, télen pedig a melegfrontot kapjuk, ami csendes, réteges gomolyfelhő képződéssel jár, de általában csapadékmentes. Mivel a hidegfront gyorsabb mint a meleg ezért lehet, hogy az egyik beéri a másikat, és ilyenkor van kettős fronthatás.

A testem

Nem a front, hanem annak átvonulása az, ami hatással van az ember állapotára. Ilyenkor olyan nagymértékű változások hatnak az emberi és állati szervezetre is, amelyekhez mindenképpen alkalmazkodnunk kell, ennek következtében pedig a vegetatív idegrendszer terhelődik és fáj, ingerel, lehúz. Van ugye ez a vegetatív rendszer, ami egyensúlyban van jó esetben, ám ha az kibillen, akkor ezt megteheti szimpatikus irányba - hidegfrontnál -, és paraszimpatikus irányba - melegfrontnál. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy hidegfront alkalmával a vérnyomás és az anyagcsere csökken, míg a melegfrontnál ellenkező reakciók várhatóak a testünkről. Ezért van az, hogy legjellemzőbb fronttünet a fejfájás, hiszen ez a vérnyomás változásánál szinte természetes reakció. Sokan csak nyomást éreznek a fejükben, legszívesebben meglékelnék ilyenkor a kobakjukat. Vannak olyan ismerőseim, én is közéjük tartozom, akik napokkal a front megérkezte előtt gyötrelmes fejfájással küzdenek. Sajnos a gyógyszer csak átmeneti megoldást nyújt, csillapít legfeljebb, de a levertség, a visszahúzódó hangulat, a nyomottság megmarad. Érdekes, hogy hidegfront esetén sokkal több a szülés megindulása, a koraszülés, mint egyébként, melegfrontnál pedig a halálozás növekszik.

Idegfront ellen

Nyilván mint minden nyavalyára, erre is van gyógymód kertben. Sokan esküsznek rá, hogy a rendszeres testmozgással élők sokkal kevésbé frontérzékenyek, mint a lusták. Gyógynövényekből a klasszikus fejfájás-csillapítókat használhatjuk, akár kúraszerűen is. Levendula, cickafark, citromfű - amik hatékonyak lehetnek. Míg a levendulát és a citromfüvet illóolajként használjuk, addig a cickafarkat inkább teaként fogyasztjuk. Természetesen vannak gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban kapható, kifejezetten frontérzékenység elleni cuccok is, antifront bogyók, kapszulák, ampullák, cseppek, gyógyszerfetisiztáknak ezeket javaslom.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások