Test

Gyötrő hatások

4402

Brit területeken állandó téma, bevett beszélgetés indító, kapcsolatteremtő az időjárás. Az elmúlt hetekben (hónapokban, években?) nálunk is ugyanez a helyzet állt elő, hisz mindennap fáj valakinek a feje, mert vagy jön a hidegfront vagy megy a melegfront. Szinte nincsenek már front nélküli napok, hetek. Régen - persze, ez lehet, hogy csak fiatal korom miatt emlékeszem így - nem volt ennyi front, mintha a gondok mellett ezek is megszaporodtak volna. Egyáltalán, miként lettem hirtelen érzékeny rá?

Mi ez? Front

Egy heti konstans fejfájást követően ki akartam deríteni, hogy mitől is ült rá, a pokol eme kínja. Minden ismerősöm csípőből tüzelte rám: front van!!! Oké, oké, de én nem vagyok érzékeny a frontokra, soha nem éreztem semmilyen különbséget azon kívül, hogy meleg van, hideg van, néha hidegebbnek éreztem, amit más csak hűvösnek vagy fordítva. Ki kell deríteni, hogy mi ez! Utánaolvastam. A definíció, olyannyira homályos volt, hogy mondatrészenként kellett elemeznem, hogy megértsem a lényeget. A lényeg: tgα= (2ω sinφ/g)(Tm(Δv/ΔT)) . Na, jó, mielőtt sikítva rohannátok a Velvetre, elárulom, hogy Meteorológus Mihályon kívül másnak nem kell használnia ezt a képletet, hogy a front mibenlétét megtudja. Hivatalosan: két különböző légtömeget a levegő fizikai tulajdonságaiban éles, ugrásszerű változást mutató zóna, az időjárási frontfelület választja el egymástól. A frontfelületnek a földfelszínnel való metszésvonala az időjárási front. Magyarul a következőképpen hangzik mindez: két különböző hőmérsékletű légtömeg, és az ezt elválasztó határfelület, amelynek mentén vagy felszáll a légáramlat, vagy betör oda az. Amennyiben felszálló, akkor melegfront van, ha betör, akkor hideg. Ezért is van az, hogy a melegfront "lassabb", nagyobb és durvábban hat, míg a hidegfront, jön, lecsap és elmegy. Nyári időszakban inkább a hidegfront jellemző, ami hirtelen, nagy mennyiségű csapadékkal jár, télen pedig a melegfrontot kapjuk, ami csendes, réteges gomolyfelhő képződéssel jár, de általában csapadékmentes. Mivel a hidegfront gyorsabb mint a meleg ezért lehet, hogy az egyik beéri a másikat, és ilyenkor van kettős fronthatás.

A testem

Nem a front, hanem annak átvonulása az, ami hatással van az ember állapotára. Ilyenkor olyan nagymértékű változások hatnak az emberi és állati szervezetre is, amelyekhez mindenképpen alkalmazkodnunk kell, ennek következtében pedig a vegetatív idegrendszer terhelődik és fáj, ingerel, lehúz. Van ugye ez a vegetatív rendszer, ami egyensúlyban van jó esetben, ám ha az kibillen, akkor ezt megteheti szimpatikus irányba - hidegfrontnál -, és paraszimpatikus irányba - melegfrontnál. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy hidegfront alkalmával a vérnyomás és az anyagcsere csökken, míg a melegfrontnál ellenkező reakciók várhatóak a testünkről. Ezért van az, hogy legjellemzőbb fronttünet a fejfájás, hiszen ez a vérnyomás változásánál szinte természetes reakció. Sokan csak nyomást éreznek a fejükben, legszívesebben meglékelnék ilyenkor a kobakjukat. Vannak olyan ismerőseim, én is közéjük tartozom, akik napokkal a front megérkezte előtt gyötrelmes fejfájással küzdenek. Sajnos a gyógyszer csak átmeneti megoldást nyújt, csillapít legfeljebb, de a levertség, a visszahúzódó hangulat, a nyomottság megmarad. Érdekes, hogy hidegfront esetén sokkal több a szülés megindulása, a koraszülés, mint egyébként, melegfrontnál pedig a halálozás növekszik.

Idegfront ellen

Nyilván mint minden nyavalyára, erre is van gyógymód kertben. Sokan esküsznek rá, hogy a rendszeres testmozgással élők sokkal kevésbé frontérzékenyek, mint a lusták. Gyógynövényekből a klasszikus fejfájás-csillapítókat használhatjuk, akár kúraszerűen is. Levendula, cickafark, citromfű - amik hatékonyak lehetnek. Míg a levendulát és a citromfüvet illóolajként használjuk, addig a cickafarkat inkább teaként fogyasztjuk. Természetesen vannak gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban kapható, kifejezetten frontérzékenység elleni cuccok is, antifront bogyók, kapszulák, ampullák, cseppek, gyógyszerfetisiztáknak ezeket javaslom.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
aug
06
menta írta:
nem vagyok frontérzékeny. szerencsére.
11:47
2
aug
06
veryniceee írta:
Sosem szokott fájni a fejem különböző időjárás változások hatására.
11:52
3
aug
06
Hella írta:
Nem vágom, hogy frontérzékeny vagyok-e...lehet, hogy igen, mert néha fáj a karom ott, ahol egyszer (97-ben) eltörtem...de ennél több tünet még sosem volt.:) Szerencsére
12:11
4
aug
06
oleandros írta:
:D
12:20
5
aug
06
saakena írta:
egy évben egyszer fáj a fejem, de akkor olyan szinten, hogy azt hiszem leszakad. olyankor még a látásom is sokkal rosszabb. szerencsére bekapok egy fejfájás elleni bogyót és az teljesen eltörli. nem is tudom, hogy bírnám ki ha sűrűn fájna a fejem, így is megvisel az az egy nap :S
12:29
6
aug
06
queenie írta:
nagyon nagyon ritkán fájdul meg a fejem szerencsére. a frontokat abszolút nem érzem meg.
12:34
7
aug
06
boriska írta:
tavaly szedtem egy darabig a béres antifrontot és nagyon sokat segített. gyógynövényes, szóval nem is annyira gázos. szerintem egy próbát megérhet mindenkinek.
12:43
8
aug
06
scarlett írta:
"...mielőtt sikítva rohannátok a Velvetre!" :D :D :D

én speciell nem a frontra, hanem egyszerűen a melegre készülök ki, nem bírom, a vérnyomásom leesik, nincs energiám semmire, 30fok felett nekem halál.
13:14
9
aug
06
Tziazy írta:
szerencsére csak ritkán vannak ilyen problémáim. olyankor a fejem megfájdul, de az sem vészes.
13:27
10
aug
06
ismeretlen írta:
Nagyon durván frontérzékeny vagyok, a testem reakcióiból jobban ba tudom mérni az időjárást, mint a legérzékenyebb ketyerék...
Múlt héten pl. egyik nap kalapáló fejfájással ébredtem, ami hidegfront esetén esedékes nálam. A netes időjárás nem jelzett frontot még három napig. Én ezt nem hittem el, tudtam, hogy front van. És tessék: estére elkezdett szakadni az eső, lehült a levegő. Ennyit arról, hogy nem volt front. :P Én meg átaludtam a délutánt, mert semmilyen gyógyszer nem múlasztotta el a fejfájást. Ilyenkor nálam a legjobb, ha alszom két órát. :)

Hidegfrontkor a tüneteim: kalapáló fejfájás, aluszékonyság.
Melegfrontkor: kéz- lábdagadás, durván alacsony vérnyomás (90/60), ennek következménye a tompaság, nyomott hangulat, de hányinger is sűrűn előfordul.
14:11
11
aug
06
daya írta:
Mindkettőt megérzem, de testi-lelki állapottól függ, hogy mennyire. Ha rendben vagyok, akkor csak egy pici közérzet változással, ha nem vagyok rendben hányingerbe hajló fejfájással. Elég érzékeny szervezetem van, mert alacsony vérnyomású vagyok és mellé inzulinos cukorbeteg. Vagyis ha nagyobb a környezeti terhelés egyből esik a vércukrom... ami magában is okozhat némi fejfájást. Mostanában szerencsére nem érzem meg, de tavasszal iszonyat szarul voltam.
14:46
12
aug
06
miju írta:
Hát akkor én vagyok meteorológus miju :D
Hideg frontnál a fejem fáj de annyira h szemmel láthatóan lüktet,zsong,elöl-hátul és felül egyaránt.minden kis zajocska fáj,képtelenség megmaradnom. az alvás segít,de az sem mindig. gyógyszert csak akkor szedek ha már nem látok rendesen. amúgy az sem mindig segít.
Meleg front elött 3-4nappal a műtött térdem bedurran és éjszakánként annyira fáj,h nem bírok aludni tőle. iylenkor a párom belemasszírozza a a krémet amit kaptam rá. az enyhít.
Szóval én nem hiszek az időjósoknak.
Azért elég nyomi vagyok,h mindig van valami ami fáj:S
14:51
13
aug
06
ismeretlen írta:
Az összes frontot utálom. Idén annyira nem vészes a helyzet, de tavaly nyáron vegetáltam, olyan migréneim voltak. Mások pénzt meg házat örökölnek a szüleiktől, én többek között frontérzékenységet...
(Örülök, hogy kiderült, mi is ez a képlet :) )
15:00
14
aug
07
miujsag írta:
Mágneses lepedő mágneses ékszer? próbáltad már?
Nekem nagyon nagyon sokat segített.....nem csak a fejfájásomban :o)
08:34
15
aug
07
tiatia írta:
Mindkettőre érzékeny vagyok, kamasz korom óta.
A melegfrontnál tapasztalható izületi duzzadásra nagyon jó, ha tengerisós vízben fürcsikézünk, egy kiló só belemehet egy kád vízbe.
A rendszeres akupunktúra is sokat segít, az meg inkánbb a görcsös, hideg frontnál tapaszatlható fejfájásaim enyhítette.
Lehet kapni egy MIGRASTICK nevű kis szagolgatni, halántékot dörzsölgetni való kis golyós valamit, olyan, mint egy mini golyós dezodor. Borsmenta és levendula olaj van benne, és nagyon használ. Nálam mindig nálam van, és ha bárhol rám tör a rosszul lét, tudom szagolgatni, bedörzsölöm vele a nyakam, halántékom. Értekezletek közben is kiváló. (Rám azok is úgy hatnak, mint a frontok. Igaz, ott is frontok alakulnak)
10:49
16
aug
10
miujsag írta:
igaziból volt minden féle mint a reklámban de ami a legrosszabb hogy minden másnap kb fájt :o)
aztán anyukám jött ezzel a mágnesen cuccal hogy hu de jó lesz......mondtam is neki hogy én nem hiszek az ilyen hokuszpokuszban de azért csak rámerőltette :o)
és mit tesz isten sokkal ritkábban kínoz már fejfájás :o) a hasam is kevesebbett fáj és a balesetes térdemet is kevésbé érzem ha jön a hideg :o)

szóval engem meggyőzött :o)

http://www.energetixhungary.hu/?p0=magnetic&p1=catalog
10:21
17
aug
12
kislaurika írta:
Nézzétek meg a weboldalamat:

www.lauramassage.eoldal.hu
21:00
18
aug
13
Stacey írta:
Nekem is mindig iszonyúan fáj a fejem, és már lassan tényleg minden nap :S Nem szoktam vele semmit csinálni.. ha gyógyszert veszek be, kb 1 óráig van hatása neki, egész nap meg nem fogom magam fájdalomcsillapítóval tömni. Meleg frontnál van nagy bajom, mert úgy leesik a vérnyomásom, hogy az ájulás kerülget :s
De a jó oldala, hogy legalább tudom, ha esni fog az eső :D
12:28
Felhasználónév:
Jelszó: