Divat

Babázzunk!

4395

Bevallom sosem voltam babázós típus, még kislányként sem. Nem kapott el semmiféle Hello Kitty őrület, de most... Valami olyat találtam, ami első látásra azt kívánta, hogy beleszerelmesedjek! Ő Kokeshi, a baba. Egyszerű, szép és művészi.

1603-1867 között, az Edo időszak közepén, Japán északi részén készítettek először Kokeshi babákat. Tradicionálisan a japán nők mindennapjait ábrázolták a fafaragók, akik főleg télen gyártották ezeket a babákat, mert a nyári időszakban inkább mindenféle konyhai, háztartási, kerti eszközöket készítettek Körülbelül százötven éve kezdték el vendégeknek, turistáknak árulni, hogy szuvenírként vigyék haza Tohoku régióból. Spirituális jelentése is volt a babáknak: akinek ilyen alkotás volt a házában, és a gyermekei játszottak vele, azok biztosan jó termésre számíthattak. A hagyományos Kokeshi babának tizenegy fajtája létezik, nevük: Tsuchiyu, Togatta, Yajiro, Naruko, Sakunami, Yamagata, Kijiyama, Nanbu, Tsugaru, Zao-takayu és Hijioro. Őket arcuk és ruhájuk alapján lehet megkülönböztetni.

A II. világháború után kezdtek Japán városaiban is Kokeshi babákat készíteni, ezeket Kratív Kokeshinek nevezik. Nem hasonlítanak az eredeti babákra, öltözéküket, arckifejezésüket, testformájukat az alkotók szabadon variálják, így sokkal kidolgozottabbak mint az elődeik. Már esküvőkre is készítenek szerencse hozó, Kokeshi babákat.

A bábuk cseresznye- és japán-juharfából készülnek. Elnagyolt fejük van, törzsük, végtagjaik nincsenek. Mindegyiket kézzel festik, így nincs két egyforma darab. Ha a baba alján megtalálható a mester aláírása, biztosak lehetünk a csecsebecse eredetiségében. (Itthon is lehet kapni, tízezer forint körüli áron.)

Bár sokféle Kokeshi baba létezik, egyben megegyeznek: egyszerű stílusuk hordozza a művészi lényegüket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások