Lélek

A legkegyesebb hazugság

4393

Vannak pillanatok, mikor kénytelenek vagyunk hazudni, hiszen nem akarunk fájdalmat okozni. Mikor egy hozzánk közel álló embernek nem mondunk igazat, talán bele sem gondolunk, hogy igazi csalódást ez jelent neki, nem pedig a kegyetlenül őszinte igazság. Az élet viszont produkál filmbe illő helyzeteket, így van, hogy egy idős ember fájdalmát csillapítjuk a kegyes hazugsággal.

Sajnos a neten egyre több szennyel találkozunk: idióta oldalak, még idiótább dolgokról, végeláthatatlan emberi butaság, na meg persze a vírusok, amik csendben felzabálják hőn szeretett számítógépeinket. Aztán hirtelen találunk valamit, ami lehet, hogy csak néhány percre, de teljesen eluralkodik a tudatunkon. A pasik bizonyára a tizennyolc pluszos tartalmakra gondolnak, pedig most nem erről lesz szó.

Az Alzheimer-kórról már biztosan hallottatok, így azt is tudjátok, hogy ezen betegség egyik tünete a rövidtávú memória zavara. Bár történetünk főhőse nem szenved ebben a betegségben, mégsincs rövidtávú memóriája. Gondoljatok bele: csak néhány pillanat az élet. A Days with my father című blogot egy olyan férfi írta, aki kénytelen volt kegyes hazugságokkal könnyíteni édesapja életét. Phillip Toledano apja ugyanis csak néhány percet képes elraktározni az agyában, így a felesége halálát sem tudta felfogni: visszatérő időközönként érdeklődött az asszony holléte felől. Egészséges emberként iszonyú megterhelő lehet újból és újból felszakítani a sebeket, és elmesélni az édesanyánk halálát. A történet lehetne egy jobb művészfilm forgatókönyve, hiszen Phillip nem tett mást, mint hazudott. Hazudott szeretetből és tiszteletből: "Anya Párizsba utazott, hogy ápolja a beteg testvérét."

Engem mindig megmosolyogtat, mikor idős párokat látok kézenfogva sétálni: mikor két ember nemcsak azért fogja egymás kezét, hogy tudassa a világgal az összetartozásukat, hanem mert támogatják és segítik egymást. Bizonyára az idős férfi is hasonló mély érzelmeket táplált a felesége iránt, hiszen többször írt neki levelet, és persze folyamatosan érdeklődött az asszonyról. A füzetbe írt utolsó feljegyzése az, ami mindent elárul kettejük viszonyáról. Csodás képekkel illusztrált blog, egy szívszaggató, nevettető és ízig-vérig emberi történet.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások