Közösség

Fejétől bűzlik a hal

4382

Sokan mondjuk, minket nem érdekel a politika, próbálunk elhatárolódni, nem nyilatkozni, főleg nem kifejezni esetleges pártszimpátiánkat - közben persze sokan mégis tenni akarunk a magunk és a köz könnyebb boldogulása érdekében. Számtalan nagy tudású, társadalomtudományokhoz értő ember hangoztatja a válság idején, hogy össze kell tartani, alulról jövő, civil kezdeményezések mellé állni, azokban részt venni, segíteni egymást. Csak így lehet túlélni.

Nem egy szubkultúra kíván élni a kapcsolatai adta lehetőségekkel, önerőből, állami támogatás nélkül igyekeznek segíteni önmagukon, rajtunk, a körülöttük élőkön. Mivel  fejétől bűzlik a hal, ezek általában kudarcba fulladnak, a kezdeményezéseket letörik a hivatalnokok, a politikus arcok, azok a szolgák, akik elvileg értünk, a társadalomért, így érted és értem is dolgoznak, tesznek, hogy jobb legyen itt élni. Elgondolkodtató példák következnek...

Sokunk kedvenc kocsmája a Jókai téren hívogat, ahol remek a konyha, finom a sör, a kiszolgáló személyzet kedves, mosolygós, humoros, de semmiképpen sem megjátszós: ez a hely a Kiadó. Rengeteg bringás törzsvendég jár ide, akik természetesen sosem tudtak hova lakatolni, így feltétlenül szükségét érezték, hogy felszereljenek egy bringatárolót. Mivel a kocsma környéke a városé, a kerületé és nem a Kiadóé, ezért két "demszky-karó" (a járdára parkolást akadályozó oszlop) közé egy fél autóparkoló helynyi területre bringatárolót szereltek potom kettőezer forintból. Körülbelül két teljes hónapig szolgálta egyszerre akár nyolc-tíz bringás városlakó kényelmét ez a másfél méteres szerkezet. Egyik reggel az arra bringázók, a közelben parkolni kívánók azt vették észre, hogy a biciklitárolót, az oszlopokkal együtt eltávolították, és a helyén egy méretes, csupa vas verda parkol. Értitek ezt?  A karókat azért rakatta le a városvezetés, mert így szerették volna megakadályozni, hogy a járdákon parkoljanak a személygépkocsik. Miután ezeket a semmi másra nem alkalmas oszlopokat néhány civil multifunkcionálissá tette, bosszúból a vezetőink inkább vállalták a korábban bosszantó dolgot - a járdán parkolást-, mintsem hogy hagyták volna hasznosítani ezeket.

Maradunk a bringáknál, pontosabban a bicikliutaknál, az azokat használóknál és az azokat karbantartóknál. Ugye, ahogy az autóutakat sem az autósok aszfaltozzák, a bringautakat sem a biciklistáknak kellene használhatóvá tenni, karbantartani. Pedig ez történik, ha az országvezetés, a városatyák nem teszik meg, ha nem áldoznak rájuk egy fillért sem. Létrejött hát a bicikli kommandó, aminek tagjai azt tűzték ki célul, hogy civil munkával, saját zsebből rendbe teszik a kerékpárutakat. Tehát a belógó fák és bokrok ágait lemetszik, ahol kátyú van, ott tömnek, ahol nincs jelzés, oda tesznek. Mindezt a hivatalos szervek GARÁZDASÁGNAK könyvelik el, ezzel kapcsolatban érkezett is egy megkeresés a Bringa kommandóhoz, hogy jól vigyázzanak!

Persze, nemcsak Magyarországon bűzlik fejétől a hal...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások