Lélek

Nomen est omen

4369

Ti hisztek a nevek erejében? Mi igen. Olyannyira, hogy összegyűjtöttük melyik pasi nevekhez fűznek minket gyengéd, vagy épp fájdalmas szálak. Nem személyeskedésről van szó, csupán arról, hogy egy név igenis sokat elárul a viselőjéről, sőt elég nehéz szemet hunyni, ha valaki sorozatban kifogja egy azon névre keresztelt dilettáns srácokat. Persze ki ne akarna folyton objektív lenni és elvonatkoztatni a múlt eseményeitől, csak ugye ez közel sem olyan könnyű, mint elsőre tűnhet.

Attilák

Először csak egyetlen egy Attila volt az életemben, aztán, amikor ő elvonult a helyébe csapatostul jöttek a különböző Attilák. Mikor már a sokadik pasiról derült ki, hogy Attila, és minden egyes randi kudarcba fulladt, Anna barátnőm adta azt a kiváló tanácsot, amit szerencsére nem fogadtam meg: Lilla, ha következőleg megtudod, hogy az adott srácot Attilának hívják, akkor fuss el!

Furcsa, hogy mindenkinek van az életében egy-egy név, ami folyton visszatér. Valószínűleg ez valamilyen csodás képesség, hogy mindig az Attilákra figyelek fel, és mikor kiderül a neve, még jobban érdekel kezd, hogy miért arra nincs magyarázat.

Péterek

Nekem a Péter név kedves. Volt néhány szerelmem, és olyan kellemes rájuk gondolni, akik Péterek. Persze már óvódás korom óta egyfolytában szerelmes vagyok, így volt alkalom arra bőven, hogy összeszedjek kellemes Pétereket. Nagy csalódások Gáborok, és Kristófok. Több is. Mindkettőből. Érdekes egyébként az utónév szótár magyarázatait, egy-egy névre vonatkozólag megfigyelni. A keresztnevünk bizony befolyásolja az identitásunkat. Tudjuk, hogy a Bélák milyenek, meg a Patríciák, nem? Nos, a Gáborok... A Gábor név okos, gyors észjárás kialakulását segíti. A név viselői azonban gyakran gátlásosak, nehezen oldódnak, nehezen fejezik ki, hogy mit szeretnének. Sokszor félreértik őket, és ilyenkor magyarázkodás helyett inkább visszavonulnak. Magukban elemzik a világot, és mély megértés születik bennük az élet összefüggéseiről.

Ádámok

A legeslegelső férfi, a paradicsomi pasi... azt hiszem evidens a döntésem, csak ne kérjétek, hogy indokoljam meg, mert nem megy. Többször nekifutottam már, mindössze odáig jutottam, hogy ha a srác neve Ádám, az csak jót jelenthet. Megérzés? Női intuíció? Valami olyasmi, igen. Fanatizmusomat nagyon komoly szintre fejlesztettem: volt olyan szituáció, mikor csak azért kerekedett el a szemem a pasi láttán, mert Ádámnak hívták. Katartikus viszony ez, semmi kétség, de hogy van-e értelme? Erősen kétlem, de amíg nem találkozom egy halálosztó személyébe bújtatott Ádámmal, tartom magam, hogy a legeslegjobb fiúnév, ami csakis jó ómen lehet. Most virtuálisan lepacsizok Hencivel, hiszen a Gáborok nálam is tiltólistára kerültek, bár eddig csak két delikvens volt: egy infantilis és egy teljesen eszement. Zsófi mondta nem is olyan régen: Egyszer mindenki életében jön egy Gábor. Hát, részemről inkább az Ádámokra szavazok.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások