Közösség

Vége

4355

Néhány hete, egy reggeli kávézás során, egy kollégám arról mesét, hogy előző este látott a Discoveryn egy műsort, amely arról szólt, hogy miért lesz vége a világnak 2012-ben. Na jó, már intettem is le, hagyjon engem ezzel a világvége dumával, csak az én harminc évem alatt volt legalább öt világvége, ami nem következett be. Persze, csak mondta tovább, olyan hitelességgel, hogy kénytelen voltam odafigyelni a szavaira, aztán rákerestem, hogy mégis mi ez az újabb világvégét jósló hipotézis. Egy elveszett civilizáció, amiről az a hír járja, hogy alkotói nagyon-nagyon fejlett tudással rendelkeztek, bár eltűntek a süllyesztőbe, leigázták, meghódították, megsemmisítették őket. Nos, ők a maják, akik olyan pontos naptárral rendelkeztek, hogy mi a Gergely-naptárunkkal csak jelenthetünk nekik!

Megállapítás

A maja civilizáció, illetve a maja naptárak alapján a mai tudósok, elemzők azt feltételezik, hogy az idő, a világ születése, időszámításunk előtt 3114-ben kezdődött, amely egy 5125 éves ciklust ölel majd fel, tehát a ciklus vége 2012-re tehető. Pontosan meghatározott dátuma is van a ciklus végső pontjának, az év december 21. napja. Tehát 2012 december 22.-én már nem ez az általunk megszokott világ lesz. Azt, hogy mi fog történni, két síkon határozták meg: az egyik fizikális, a másik egy megfoghatatlan, egy közös szellemi síkon történő változás. A konkrét jóslat az, hogy a Napban mágneses pólusváltás következik be, ami a Föld mágneses polaritására is hatással lesz, vagyis megcserélődik. Ennek a hatása kiszámíthatatlan ,de arra számítanak, hogy rengeteget természeti katasztrófa következik be, amelynek során az emberiség kilencven százaléka elpusztul. Az emberiség szellemére vonatkozó hipotézis azt mondja, olyan hatás ér majd bennünket,  amely drasztikus változásokat idéz elő a gazdasági, a politikai és így a társadalmi életben is. Kevésbé lesz fontos a pénz, a kapitalista gondolkodásmód eltűnik, és egy szociálisan érzékenyebb társadalom fogja a Földet belakni. Szép.

Az idő

Nagy kérdés ugye, hogy most valóban 2009 van-e. A mi kultúránk szerint igen. A keresztény időszámításra átszámítva a zsidó időszámítás i.e. 3761 évvel, a római időszámítás Róma alapításával i.e. 753-mal, a buddhista időszámítás Buddha halálával i.e. 483-mal, az iszlám időszámítás a hidzsrával i.sz. 622-vel kezdődik. Ahány vallás, annyi időszámítás, miért pont a maják számolták volna úgy, a sajátos húszas számrendszerükben az időt, ahogy mi most, a keresztény kultúra alapján? Ráadásul van, aki úgy véli, hogy a középkort csak kitalálták. Ez az első, ami eszembe ötlik a nagy dátumok megidézése során. Ráadásul az elmúlt néhány ezer évben mi is vagy egy tucatszor módosítottunk az időszámítás menetén. Itt be is fejezhetnénk a cáfolatot, de azért van még néhány olyan pontja a maja kultúrához kötött jóslatnak, ami indoklásra szorul.

Nem tudományos!

Néhány évvel ezelőtt megjelent a Maja próféciák című könyv, amelyben Maurice Cotterell és Adrian Gilbert írják le hipotéziseiket a 2012-es világvégével kapcsolatban. Olyan alátámasztásokat használnak, mint az asztrológia, a számmisztika, az Atlantisz vélt elsüllyedése és az álomfejtés. Mind-mind áltudományos indok, bizonyíték, amelyet felhasználnak, rengeteg féligazsággal megspékelve. Siposs András hosszú-hosszú bekezdésekben érvel a maja világvége, illetve Cotterel és Gilbert munkája ellen, ezekből szemezgetek most én is.

Tudományosnak tűnik

A Maja próféciák című könyvben olyan a szövegvilág, ami akár tudományos disszertáció is lehetne, mivel leginkább laikusoknak íródott, sokan be is vesszük anélkül, hogy utánanéznénk olyan dolgoknak, amikről fogalmunk sincs,de tudományosnak, hitelesnek, elfogadhatónak véljük. Tehát a kiinduló pont az, hogy 2012. december 22-én a Nap mágneses, semleges rétegében pólusváltás következik be. Ez vajon mit jelent? Ennek az lesz a hatása, hogy a Föld mágneses polaritása is megfordul - tehát 22-én -, és kibillen bolygónk a forgástengelyéből. Képzeljük el a pillanatot! Micsoda erőknek, energiáknak kell felszabadulnia ahhoz, hogy egy folyton mozgó, olvadt mag irányt váltson, és ez vulkánkitörésekhez, földrengésekhez, földcsuszamlásokhoz vezessen! Tudományos halandzsával van tele a könyv. Siposs olyan badarságokra hívja fel a figyelmünket, amelyet megbeszélve bármelyik ép ésszel gondolkodó barátunkkal, rögtön rájöhetnénk, hogy az egész egy hatalmas bullsh!t. Idézek: "a közbülső bolygók kiegyenlítik a Napból érkező sugárzás fókuszsíkját, ...a részecskenyaláb fényessége csillapított, (...)a nyers adatok a Nap és a Föld mágneses terének viszonylagos eltéréseit jelentették, a Föld olvadt magjában újra mágneseződik egy új semleges réteg ellenkező irányban, (...)a megfordult mágnességű láva állapota százszor intenzívebb, (...)a Föld mágneses tere megpróbálja hozzáigazítani mágneses tengelyét a Napéhoz, ezáltal a Föld megbillen tengelyén"  és sok-sok hasonló badarságot emel ki.

Bizonyítékok

A maja kultúra virágzása során vésték kőbe ezeket a jóslatokat, amit a Palenque romvárosában talált fejedelmi sír szarkofágfedelében leltek meg. A maják a legenda szerint - hiteles bizonyíték, nincs erre - olyan fejlettek voltak, hogy meg tudták állapítani a Napból érkező részecskék töltését, intenzitását, meg tudták állapítani a napfoltok számának változását, és sok-sok más, még a mai technikai fejlettséggel sem felmérhető dolgot ismertek. Tény, hogy a föld története során változott már meg a polaritás, ami eredményezett is környezeti változásokat, viszont ezek nem egyik pillanatról a másikra következnek be. Ilyen változás volt az is, amikor a földrészek elváltak egymástól, de ugye ez sem egyik napról a másikra következett be. Tehát blődség azt állítani, hogy 2012 december 21.-én még balra, aztán másnap hirtelen jobbra megy le a víz a lefolyóban.

Mi lesz a világvégén?

Eleve, mit jelent az, hogy világ? Az ember személyes világa? Szellemi sík? Fizikai? Sokan úgy értelmezik a világvégét, hogy az nem más, mint a szellemiség változása, egy jobb kort elhozó változás, hiszen minden változás valami újat hoz, ami optimista felfogással jobbnak tekinthető. Talán egy spirituálisabb, egy szociálisan érzékenyebb, egy pénzt kevésbé hajszoló emberiség alakul ki éppen... A kiotói egyezmény első kötelezettségvállalása 2012-ben jár le, ez biztos. Londonban olimpia lesz, ez is biztos. A NASA kutatók szerint 2012-re olvad el az északi jégsapka. A Sorsok könyve - indiai jóslatokat tartalmaz - szerint "a pálmalevelek elszenesednek". Ezeken a tuti, illetve kevésbé komoly jóslatokon kívül várható 2012-ben az is, hogy egy óriásbolygó a Föld közelébe kerül. A Földnél egy huszonnégyszer nagyobb bolygó, a Nibiru lesz hatással a bolygónk  mágneses aktivitására, amelynek következtében szökőárak, vulkánkitörések, árvizek, földrengések, de akár erőteljes lehűlés is lehet. Ez a bolygó 3660 évente kerüli meg a Napot, brit tudósok szerint a gravitációjának az ereje befolyásolja majd a Föld forgását, időlegesen felcserélheti a pólusokat. A Nibiru - Planet X - a Nap és a föld közé kerülve sötétségbe borítja a bolygónkat. A feltételezések szerint a Szaturnuszt és a Neptunuszt letéríti a pályájáról, a Földet csak lelassítja, ami azt jelenti, hogy egy nap nem huszonnégy órából, hanem sokkal többől áll majd, valljuk be ez néha nagyon jól jönne már most is. Persze az emberek bioritmusa nem fog változni rögtön, csak a katasztrófákat érzékeli majd. Mivel egyszer már minimum járt erre ez a nem régiben felfedezett tizedik bolygó, ennek tulajdonítják jégkorszakot, a bibliai Vízözönt és Atlantisz eltűnését. Érdekes, hogy ez egybeesik a maja jövendölés dátumával...

Ezek a tézisek, jóslatok, számítások elég nagy volumenű dolgok az egész emberiségre nézve, de azt megjósolni, hogy világvége lesz a legegyszerűbb és leghomályosabb dolog is egyben. Szerinted lesz világvége 2012-ben?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások