Közösség

Google my love

4349

Elképesztő, de a Google még mindig nem ciki, sőt, tulajdonképpen hétről hétre újra bele lehet szeretni. Aki kiszakadt a citromail, vipmail, yahoo kőkorszakából, és áthelyezte bázisát - és ezzel életét - a gmail-re, elképedve tapasztalja, hogy fényesre van nyalva a kis popója. Mikor regisztráltam, még csak kereső volt, levelezőrendszer és cset. Azóta e két utóbbi egyesült, sőt, minden egyesült, amit addig használtam. Hirtelen a netes szövegszerkesztőm is a Google birodalom része lett, és az elmúlt évek során így nyúltak rá a legpraktikusabb, később legnépszerűbbé váló alkalmazásokra. Lenyűgöző, hogy hogyan fejlődnek, s az is, hogy milyen előremutató, és szinte minden szempontból elfogadható jövőbeni stratégiájuk van.

Sok személyiségjogi paranoid ágál ellenük, mondván, nem normális, hogy ennyi mindent tudnak rólunk, hogy bármilyen információt megszerezhetnek, ha akarnak. Oké, ez így is van, de én nagy ívben teszek rá, olyan mértékben könnyítik meg az életem, hogy felőlem aztán kotorászhatnak benne, ha a sok százmillió felhasználójuk közül pont rám lennének kíváncsiak. Szerelmes vagyok beléjük, és kész. Ami azonban még szimpatikusabbá teszi őket az ingyenes vérprofi alkalmazásokon túl, az az, hogy bizonyos projektjeik egészen más szinten mozognak. A legújabbakból mutatunk most példát egyikre és másikra is.

http://gregrickaby.com/wp-content/uploads/2009/05/i-love-google.gif

Induljunk első körben a kicsiből, tehát magunkból. A napokban tették elérhetővé az Egyesült Államokban a Google Voice-ot, ami szintén úgy született meg, hogy felvásárolták a Grand Centralt, ami internetes hívásokkal foglalkozott. Együtt aztán nagyobbat alkottak, és amcsi haverjainknak már jó lehet. A Google Voice lényege ugyanis, hogy a sok létező telefonszámot egyesíti, tehát ha megadod valakinek a google számodat, hat különféle számot rendelhetsz hozzá, legyen az vonalas vagy mobil. Ha hívnak, mindegyik csörög, s beszélgetés közben akár készüléket is válthatsz. A hívás ráadásul egy központba fut be, hozzád pedig egy automata jelentkezik be, s közli, ki hív - ekkor eldöntheted, hogy fölveszed vagy rögzítőre irányítod-e a hívást. A rögzítő szövegét pedig egyénre szabhatod, mindenkinek mást állíthatsz be. Ha rögzítőre rakod az arcot, real time hallgathatod, hogy mit mond, s ha mégis érdekes, föl is veheted. A hangzenetekről egyébként szöveges üzeneteket kapsz, és természetesen minden beszélgetést rögzíthetsz. Ugye mondanunk sem kell, hogy mindez neten is nyomonkövethető, és még egy rakás extrát kapsz a Google Voice-szal, minek legnagyobb előnye talán az, hogy telefonvesztés, számváltozás esetén senkit nem kell értesíteni, egyszerűen csak a profilodban megváltoztatod a google számodhoz rendelt számot. Állat. 

A következő kicsit nagyobban gondolkodik, egy egész országban. A Google, az MTN telefontársaság és a Grameen Foundation most Uganda információs elmaradottságán segítenek. Az országban az egyszerűbb mobiltelefonok már viszonylag elterjedtek, ám az internet ritka, mint a fehér holló. Az információhoz azonban mindenkinek joga van, s az óriáscég partnereivel ezeket közvetíti az ugandai embereknek. Alapvető témákban tehetnek fel az emberek kérdéseket sms-en keresztül ingyen, s erre aztán meg is kapják a megfelelő választ. A szolgáltatás keretében meteorológiai információkat küldenek a gazdáknak, egészségügyi tanácsokat, információkat közölnek, köztük a legközelebbi kórház, rendelő adatait, természetesen általános híreket is kapnak az emberek, politikát, sportot, gazdaságot, s egy olyan szolgáltatást is, amivel a termelők megtalálhatják a felvásárlókat. A direkt kérdés-válasznak, ami tudakozó jellegűen működik, pedig különösen az anyák örülnek, akik a szexuális felvilágosítást ezzel megússzák, a lányok ugyanis bármilyen kínosnak tűnő kérdést "megguglizhatnak" ilyen formán.

Még nagyobb szeletet nézve pedig ott van a Google Power Meter, ami jelenleg még fejlesztés alatt áll, de a létező (persze a Google-nél is működő) sima energiafogyasztási kalkulátoroknál sokkal többet tudó rendszer. A power meter saját lakásunk elektromos berendezéseinek pillanatnyi fogyasztását méri, és ezt a készen működő rendszer keretében saját iGoogle oldalunkon követhetjük figyelemmel. A tesztidőszak alatt már igazolta is, hogy nem csak a megdöbbentő és kézzel fogható visszacsatolás hat az emberre, de a vállalat egyik alkalmazottja a kiugróan magas fogyasztás miatt jött rá a munkahelyén, hogy bedugva hagyta a vasalót. tehát biztonságos, és komoly energiatudatosságra nevel, ráadásul soha nem volt kimutatás is lehet egyben a háztartási energiafogyasztásról. Ugyanúgy használni és figyelni fogják a hatóságok ezt is tehát, mint az influenza terkedésének nyomonkövetőjét keresési eredmények alapján, azaz a Google Flu trends-et.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások