Közösség

Intim Pista

4328

Már az elnevezés is annyira beszédes: televízió. Tele van vízióval. Tehát igaztalan, fals dolgokkal, amelyek akár el is kápráztathatnak. Sokakkal meg is teszik. De mi van, azokkal, akik a tévében vannak, nem előtte? Kik azok az emberek azon kívül, hogy bemondók, szerkesztők, műsorvezetők, hírszerkesztők? Celebek. Bizony, akik a tévében vannak, mára híres emberekké lettek - legalább tizenöt percre. Pontosan lehet tudni épp mi történik a magánéletükben. Hiszen Intim Pista mindent kiderít. Legalábbis ezt véljük tudni, mert tényként adják el nekünk azokat a bulvárhíreket, amelyek által ismertté tesznek egy-egy tévés személyiséget. Persze ők is megtesznek mindent, hogy megtudjuk, milyenek az intim pillanataik.

Intim híradó

Ha kinyitunk egy-két bulvároldalt ilyen és ehhez hasonló cikkekkel találkozunk: "Liptai Claudia afrikai útja során teljesen megváltozott. Életszemlélete és életmódja is száznyolcvan fokos fordulatot vett: hamarosan levetkőzik egy férfimagazinnak, és elválik férjétől" vagy "Kihunyt a szerelem: az RTL Klub kibeszélőshow-jának háziasszonya, Mónika öt év együttélés után különválik szerelmétől, egyéves kislánya, Olívia édesapjától, Mukli Gyulától". Még egy tévés celeb: "Az RTL Klub műsorvezetője, Ördögh Nóri fotós párja, Nánási Pál nélkül utazott Olaszországba barátnőivel, hogy egy csajos pihenés keretein belül kipletykálják az éves történéseket." Még azt is megtudhatjuk, hogy mi van Orosz Barbara menstruációs naptárjával: "A műsorvezető autója hátsó ülésén hagyta sporttáskáját, benne a határidőnaplójával, amibe mindent beleírt, azt is, mikor, kivel és hol randizik és, hogy mikor menstruál." Mi közünk van nekünk ezekhez az információkhoz, amelyek olyannyira feltárják előttünk a privát életüket, amennyire még a barátnőnk sem? Ha ez a tendencia megállna a bulvárlapok szintjénél, nem hőzöngenék, de sajnos nem áll meg. Sőt! Mindannyiunk fejében létezik egy elképzelés a híradó mibenlétéről. Ha híradó, akkor egy olyan műsor van előttünk, amelyben hírek hangzanak el, hírérték szerint sorrendbe téve. Először belpolitika, amely érinti a mindennapjainkat, ami arról szól(na), hogy mire költik az adónkat, aztán jön(ne) a gazdaság, majd külpolitika, sport. De nem. Magyarok százezrei nézik a híradókat, amikben olyan hírek hangzanak el, hogy született egy pandamackó vagy hogy a horgászok viharba kerültek a nádasban. Megy a népbutítás és mindenki azon dolgozik, hogy semmi ne derüljön ki, ne foglalkozzunk az embereket, a társadalmat érintő nagy kérdésekkel. Oda jutottunk, hogy a híradókból magazinműsorokba illő témákat dolgoznak fel, röviden, vagy épp műsorokat harangoznak be, megy a promó. Muszáj megemlíteni a "hőn szeretett" reggeli műsorokat is, hiszen aki arra adja a fejét, hogy reggel hat és tíz között a doboz előtt tesped, az számoljon vele, hogy kinyílik a bicska a zsebében. Kedvenc műsorunk, amelyet akkor nézünk, ha kellőképpen fel akarunk pörögni, háborodni a Mokka. Itt olyan prominens celebek, mint Niki Belucci osztják az észt mint szakértő. Demcsák Zsuzsa őt kérdezi arról, hogy igaznak találja-e azt a felmérési eredményt, miszerint a férfiak a kapcsolat harmadik évétől kezdve nem csókolóznak. Niki Beluccit! Majd, mikor a műsorvezetők gyöngyszeme egy decemberi műsorban arról értekezik egy asztrológussal, hogy milyen ajándékkal lepje meg a kedves néző a különböző jegy szülöttjét, egyenes adásban bejön a képbe Demcsák kisfia és közli, neki bizony kakilnia kell. Demcsák belefojtja a horoszkópos spinébe a szót, majd kisétál a képből és viszi kaksizni a kis kópét. Intim pillanat, több százerer idegen előtt. Persze arról is tudunk, konkrétan Zsuzsától, hogy ő bizony szex után nagyon szeret összebújni a férjével. Mi közünk ehhez?

Akikről többet tudunk

Kik azok az emberek, akiknek a magánéleti bukfencei emelik az eladott példányszámot, növelik a nézettséget? A celebek. Nem, nem sztárok, mert azok az emberek, akik a sztár titulust magukra vehetik leraktak valami kiemelkedőt az asztalra, mint ahogy már ezerszer megbeszéltük. A celebek csak ismertek, a tévéből mondjuk, és ha válnak, ha leejtik a mobiljukat, ha valami mindennapi történik a magánéletükben - ami velünk is bármikor megesik -, máris tele van velük a bulvármédia. Ha a legismertebb online bulvárlapot kinyitjuk a celebhatározónál, akkor a következők vannak ott: Acél Réka, Ada, Aigner Szilárd, Alföldi Zoltán, Anettka, Azurák Csaba, Ágica... és folytathatnám a sort, ábécé sorrendben, telis-tele olyan televíziós személyiségekkel, műsorvezetőkkel, bemondókkal, reality show szereplőkkel, akik azért CELEBEK, sztárok, híresek, mert a televízióban elvégeznek egy bizonyos munkát. A legszebb, hogy a celebhatározóban Palik Vilmos is szerepel! Na, ki? Aha, egy pici gyerek, akinek az anyja magazinműsorban volt bemondó, az apja meg sportriporter volt.

Szegények

Ha alaposabban belegondolunk, azoknak az embereknek az életébe, akik a mindennapjaink vízióiban benne vannak, tehát mondjuk a televíziós celebritások, bizony sajnálkoznunk kell. Legtöbbjük biztosan nem önként és dalolva nyilatkozik a legbelsőbb magánügyeiről. Nagyon sok esetben ki is derül, hogy azok a hírek, amelyek velük, az életükkel kapcsolatban történnek, nem feltétlenül igazak, mindenesetre nem úgy, ahogy hozzánk eljutnak. Néhány éve jelentkeztem egy bulvármagazinhoz melózni, épp nagy szükségem volt a munkára, lecsúsztam az ajánlatok legaljára. A felvételi elbeszélgetés abból állt, hogy olyan híreket kellett gyártanom különböző ismert magyar emberekről, általában médiamunkásokról, amik ha megjelennek a magazinban, hitelesnek tűnnek. Nem ment, bevallom. A következő feladat az volt, hogy próbatelefont kellett abszolválnom, amelynek során az derülhetett volna ki a szennylap szerkesztője - aki felvételiztetett - számára, hogy mennyire vagyok rámenős és mennyi információt tudok kiszedni a célszemélyből. Ez sem ment. Így sose dolgoztam a bulvárban. Számtalan hasonló történetünk van a szakmából azzal kapcsolatban, hogy miként születnek a pletykák, amelyeket százezrek szívnak be napról napra. Egy kedves és szakmailag elismert színésznővel készített interjút egyik kollégám, akinek elpanaszolta, hogy heti rendszerességgel hívják fel telefonon pletykalapoktól, hogy ugyan meséljen már valami szaftosan, hadd tegyék ki címlapra, majd miután ő rendre nemet mond megkapja, hogy addig egy senki marad, amíg nem kerül címoldalra és vegye tudomásul, hogy tőlük függ az élete.

Magának keresi a bajt

Persze számtalan olyan figura van, aki minden nap beszámol bármiről a szennymédia munkásoknak. Gondoljatok csak Sarka Katára, aki úgy lett híres, hogy hozzáment húsz évesen egy huszadrangú tévéshez, majd napi rendszerességgel beszámolt a szerelmükről, szakításaikról, lánykérésekről, majd a tévé élő egyenesben nyomta a lagzijukat. Az alig huszonéves lány, szakértőként van már jelen a Mokkában, ahol abban kellett véleményt nyilvánítania, hogy a pasi fizessen a randin vagy a csaj.

Fintor

A minap kaptam egy e-mailt, amelyet humornak szánt a küldője, de én egyáltalán nem nevettem. A levél következik:
"A 2093-as történelem érettségi tételei:
1. Fekete Pákó betelepülése, majd kiűzetése Magyarországról!
2. Győzike vagyonosodása és az etnobiznisz összefüggései.
3. Fejtse ki részletesen, hogyan "kúrta" el Magyarország sorsát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök!
4. Ismertesse részletesen a századforduló médiájának egyetemes kultúrtörténeti alkotásait (Big Brother, Való Világ, Fókusz, Aktív, Dáridó, Fásy Mulató), és azok pozitív hatásait a kor társadalmának szellemiségére, intelligenciaszintjére.
5. Anettka és a kozmosz közti viszony a XXI-ik században.
6. Döntse el melyik évben volt nő, és melyik évben volt férfi Terri Black!
7.Balázs Vs. Mónika show. Melyiknek volt a nagyobb nézettsége, és közerkölcsformáló hatása?
8. A Barátok közt szappanopera 102542. részének részletes bemutatása a XXI-ik század végén! Ismertesse bizonyos szereplők sorozatbéli életrajzát. Mint pl. a Tilda-karakter evolúciója (1-51-ig)
9.Ki volt Kiszel Donatella édesapja? Válassza ki, és húzza alá a megfelelő személy nevét:
- Mr. Sylvester Stallone
- Kondor Csaba Úrhölgy
- Az ismeretlen katona ("akcióban eltűnt")
- Az igazi Fantomas
10. Kelemen Anna metamorfózisának ismertetése, munkásságának kultúrtörténeti elemzése.
11. Ismertesse Kocsor Zsolt (egykori művésznevén: Kozsó) nemzetközi elismertségének (Nobel-békedíj, Grammy-díj, Szívárvány Zászló-érdemrend) okait és pályafutásának főbb állomásait.
12. Melyik hazai mestermű vált a világörökség részévé a XXI-ik század közepén?
- Kiszel Tünde "Donatellácska" naptársorozata
- A 4-es metró frissen átadott, Panama-díjas első szakasza
- A Chuck Norris híd
- Schobert Norbert Update Enciklopédiája"

Mi lesz így a valósággal? Meddig lehet belemászni mások magánéletébe? Hol vannak a határok? És az intimitás?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások