Divat

Az igazi Mirandák

4324

Tévednek azok, akik azt gondolják, hogy a világméretű divatipart csak a tervezők irányítják. Vannak a kreátoroknál sokkal befolyásosabb személyek, főleg nők, akik olykor egy-egy tervező bukásáról vagy éppen felemelkedéséről is dönthetnek. Ők nem mások, mint a vezető divatmagazinok szerkesztői, akik ott ülnek a milánói, a párizsi és a New York-i fashion weekeken, a divatvilág sztárjai pedig visszafojtott lélegzettel várják, hogyan is fogadják az aktuális szezonra szánt kollekciójukat. Ők döntik el, hogy egy-egy lapszámban milyen anyagok jelenjenek meg, így alakítják a trendeket, befolyásolják a divat alakulását, s így hatnak minden divatérzékeny öltözködésére.

A nagyok között is a legnagyobb

Anna Wintour neve gondolom mindenkinek ismerős, ő az amerikai Vogue könyörtelen főszerkesztője, akiről az Ördög Pradát visel főszereplőjét is mintázták. Annáról számos legenda kering, még olyan hihetetlen történetek is, hogy volt egy rövid afférja Bob Marley-val. Hogy ez igaz-e az talán örök rejtély marad, de azt mindenki tudja, hogy ő "élet és halál" felett dönt a divatiparban, sok múlik egy-egy kollekcióról alkotott véleményén. A leginspirálóbb időszaknak a bemutatók előtti időt tartja, ilyenkor szívesen jegyzetel és mereng.

Könyörtelenségét bizonyítja az is, hogy például az ő szájából hangzott el: "Az Armani korszaknak vége". Később tagadta, de állítólag bukással fenyegette az Ördög Pradát visel című filmben közreműködő tervezőket is. Egyedül Valentino volt olyan bátor, hogy bevállalja azzal a mondattal kommentálva az esetet, hogy "Vogue nincs Valentino nélkül".

Fiatalon hagyta ott az iskolát, hogy a divatújságírásnak hódolhasson, a hetvenes években pedig már bejutott az akkori Vogue főszerkesztőjének irodájába is, akivel elég őszintén és nyersen közölte, hogy igazából mindig is az ő beosztása volt az álommunka a számára, amit aztán 1988-ban meg is kapott. Ma olyan fontos személyiség, hogy volt már példa arra, hogy csak miatta halasztottak egy héttel későbbre egy fashion weeket.

Anna hatalmát a magazin tulajdonosai elég jutányosan honorálják, hiszen az évi két millió dolláros fizetése mellé kap hozzájárulást a ruházkodáshoz is, egy autót sofőrrel, és minden párizsi divat hét alatt abban a Ritz hotel béli lakosztályban lakik, amelyben Coco Chanel utolsó éveiben élt.

A többiek

André Leon Talley ugyanolyan ismerős lehet, mint Anna Wintour, hiszen André feltűnt a Szex és New Yorkban moziban is. De ott van az olasz Vogue főszerkesztője, Franca Sozzani, persze rajtuk kívül még számos befolyásos divatújságíró van, például Aliona Doletskaya, vagy a Lődd be magad rovatunk legutóbbi sztárja, Kate Lanphear! Most megtudhatjátok kik is ők, hiszen a galériában megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb pozícióban lévő nőket!

A divatvilág császárnői itt!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások