Közösség

Tutira megyek

4315

Bevallom nektek én nem vagyok az a Hűbele Balázs módjára utazó figura. Mindent megtervezek, válogatok, megfontolok, biztosítok, nem szeretem a kellemetlen meglepetéseket. Ezért aztán, ha külföldre megyek, biztosan kötök utasbiztosítást, amiben van balesetbiztosítás, a poggyászomra pedig garancia, tehát nagy baj nem lehet. Minden telefonszámot - követség, félismerős - felírok, külön kis táskát viszek az irataimnak, itthon is hagyok pénzt valakinél, talán már kicsit túl is biztosítom magam, de nem jártam még pórul, az biztos.

Miért menjünk biztosra?

Zsófi mesélte, hogy amikor Barcelonában nyaraltak, valami tengeri herkentyűtől olyan mérgezést kapott, hogy orvost kellett hívni hozzá. Persze nem volt biztosítása, így több száz eurót volt kénytelen kifizetni "Doctor Mundet doctor"-nak. Pedig az utasbiztosítása fedezte volna a sürgősségi, orvosi, kórházi ellátás költségét, és egyáltalán nem lett volna nagy költség egy nyaralásnyi időtartamra megkötni. Én legjobban a Posta Biztosító utasbiztosítását kedvelem, mert teljes körű és az egyik legolcsóbb. És én nem csak a betegségekre, esetleges balesetekre szoktam felkészülni, hanem arra is, hogy mi van, ha elveszítem az irataimat, és pótolni kell, ami igen nagy költségekkel jár. Egy utasbiztosítás erre is gondol, na, meg a kedvenc tárgyaim elvesztésére is elég hátborzongató lenne. Van egy szerencse állatkám, amit mindig beteszek a poggyászomba, nagyon utálnám, ha azzal együtt elveszne. Szerintem mindenkinek van legalább egy ismerőse, akinek elhagyták már a bőröndjét a repülőtéren a bőröndöket pakoló munkások. Tudom, hogy kicsit bizarr, hogy az üvegállatkám számlája mindig oda van biggyesztve az utasbiztosításom mellé, de számlával kell igazolni az értékét.

Mennyibe kerül mindez?

Ha mondjuk tíz napra mész valahova Európába, és a legolcsóbb minimum csomagot választod, akkor az 3850 forintba kerül, és így a biztosításod téríti a költségeidet kettőmillió forintig baleset esetén, száz euró értékig fogászati ellátásért, ha haza kell szállítani, akkor pedig annak a költségét száz százalékban. Ha elhagyják a cekkeredet, akkor kilencvenezer forintig azt is fizeti a biztosító. Mondjuk én, ha néhány napnál több időre megyek külföldre, akkor a valamivel drágább prémium biztosítást szoktam választani, mert annál, ha kórházba kerülök, és valamelyik hozzátartozómnak ki kell jönnie hozzám például vért adni, vagy azért, hogy gondozzon, a biztosításom fedezi az ő útiköltségét és szállását. Sőt, pénzügyi segélyt is nyújtanak az olyan költségekért, amelyeket nem lehet egyik kategóriába sem besorolni.

Útravalóként ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy mielőtt külföldi utazáshoz biztosítást választ érdemes kalkulálni, és jobb félni, mint megijedni...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások