Test

Megmentelek!

4282

A nyár elején beszámoltunk nektek arról az új kezdeményezésről, melyet HELP pont néven fogunk mindannyian megismerni és használni, amennyiben életet kell mentenünk. Ma, Magyarországon húsz percenként hal meg egy ember hirtelen szívleállás következtében. Hirtelen keringésleálláskor, illetve a szív- és érrendszeri betegségek következtében kialakult vészhelyzetben a bajba jutottak gyorsan, szakszerűen és hatékonyan kell, hogy kapjanak sürgősségi életmentést, amíg a mentő a helyszínre nem érkezik. Ahhoz, hogy a mentő megérkezéséig mindenki – felnőtt és gyerek, idős és fiatal – fel tudjon készülni erre, az orvosi képzettséget nem, csupán elszánást és bátorságot igénylő élethelyzetre, az Adlife Media Point Zrt. által kifejlesztett, nemzetközi szinten is újszerűnek számító HELP program nyújthat lehetőséget – eszköz-, szolgáltatás- és készségszinten.

Az eszközök szeptembertől városszerte jelen lesznek, jövőre a vidéki városokban is megjelennek, így már csak az van hátra, hogy merjünk életet menteni. Egyébként ez ezek nélkül az életmentő pontok nélkül is fontos lehet, hiszen nagyon sok közintézményben - bevásárlóközpontok, repülőterek - található defibrillátor, így akár a HELP Pont nélkül is elkezdhető az életmentés, amíg megérkezik a mentő. Akiknek van jogosítványuk, nagyjából rendelkeznek olyan alapfogalmakkal, mint a légutak szabaddá tétele, a stabil oldalfekvés, illetve a kompressziós szívmasszázs. Nos, a HELP által tartott életmentő oktatáson ezeket tanultuk meg, gyakoroltuk, és odáig fejlesztettük, hogy minden félelem nélkül - bár megemelkedett adrenalin szinttel - oda mernék menni egy ájult emberhez, megvizsgálnám és, ha kellene tudnám, hogyan kell újraéleszteni.

Az előző cikknél, amikor bemutattuk program lényegét, sokan kommenteltétek, hogy nem mernétek hozzányúlni egy eszméletlen emberhez, nemhogy újraéleszteni, mert félnétek, hogy megölitek vagy egyszerűen már meghalt és úgysem tehettek semmit. Persze közben a lelketeknek rossz lenne. Az igazság az, hogy még egy általános iskolás kisgyermek is képes újraéleszteni bárkit. Mindegy, hogy mekkorák a méretbeli különbségek, mindegy, hogy nyolc évesről vagy tizennégy évesről van szó, mindenki képes akkora erőt kifejteni, hogy amennyiben a készsége adott, újraélesszen egy haldoklót.

Amennyiben valakinek hirtelen szívmegállása van, leáll a keringése, a légzése, minden perc számít, annak érdekében, hogy meg lehessen menteni az életét. Percenként ugyanis tíz százalékkal növekszik a halál beálltának esélye, ami, ha utánaszámolunk, azt jelenti, hogy tíz perc elteltével minimális esély marad arra, hogy újraélesszék a beteget. Európában a mentőknek tizenöt percre van szüksége, hogy kiérkezzenek a helyszínre, és mindannyian hallottunk, esetleg éltünk is át olyan rémtörténeteket, amikor ennél jóval több időbe telt, míg megérkezett a segítség. Amennyiben bátran közbe merünk avatkozni, akár hatvan százalékkal is megnövelhetjük a túlélési esélyt. Emellett a legfontosabb, hogy úgy hívjunk mentőt, hogy a leghatékonyabb legyen: "Újraélesztéshez kérek egy mentőautót, Zalaegerszegre, a Bokor utca háromba!" Ezt mondjuk, miután felhívtuk a 104-et! Ezzel a felesleges kérdéseket megússzuk, és a mentők is rögtön tudják, hogy mi a teendő.

De nézzük meg, hogy néz ki a gyakorlatban - persze csak így írásban - egy újraélesztés! Miután észleljük, hogy valaki rosszul lett, fekszik a földön, menjünk oda hozzá és kérjünk segítséget a körülöttünk lévőktől, majd ellenőrizzük, hogy eszméleténél van-e az ember. Ezt úgy tehetjük meg, hogy óvatosan megrázzuk, szólongatjuk, majd amennyiben nem reagál, meg kell vizsgálni, hogy van-e légzése: közel hajolunk az orrához, a fejünket a mellkasa felé fordítjuk, és érzékelünk, nézünk, figyelünk. Amennyiben nincs eszméleténél, nincs légzése, akkor el kell kezdeni az újraélesztést! A pulzust vizsgálni nem lehet hitelesen, Amerikában felmérték, hogy vészhelyzetben még az orvosok is csak ötven százalékos eséllyel tudják megmondani, hogy a betegnek van-e pulzusa vagy nincs. Az, hogy más járókelőtől kérjünk segítséget, nagyon fontos, mert ketten sokkal hatékonyabb a mentőakció, hiszen ő addig hívhatja a mentőt, amíg te kompressziós nyomásokkal próbálod a szívét helyrezökkenteni, illetve a másik tud szerezni defibrillátort. Nem is gondolnátok, de Magyarországon több ezer helyen van kihelyezett, bármikor használható újraélesztő szerkezet. Ezek a ketyerék úgy vannak megcsinálva, hogy minden képzettség nélkül lehessen jól használni, mivel félautomata szerkezetek. Amennyiben a betegnek ver a szíve, a defibrillátor az analízis alatt ezt megállapítja és nem üti ki, de ha kiüti, mert kell, akkor azt annyiszor teszi meg, ahányszor az szükséges. Természetesen az újraélesztést addig kell folytatni, amíg a mentők nem érkeznek ki, ugyanis nekünk nem kompetenciánk megállapítani a halál esetleges beálltát. Azzal, hogy ritmusosan - percenként száz alkalommal -, négy-öt centiméter mélyen benyomjuk a szegycsontot a beteg mellkasán keringetjük a vért, így az agy folyamatosan kap vért, tehát a túlélés lehetséges.

Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy őjra kelljen élesztenem bárkit is, de ha valakinek szüksége lenne rá, akkor inkább én legyek ott mint, aki nem merne hozzányúlni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások