Divat

Élvezetes kézimunka

4286

Nem, nem a bőrhuzigálásról lesz szó. Hanem arról, hogy a városi emberek (lányok, asszonyok!)talán túl sokszor használják az agyukat és túl kevésszer a kezüket. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen kicsavarodott, de néha már egy alapos takarítás is kész megváltás: az agy kikapcsol, a kéz szorgosan jár. Ám ha az ujjbizsergéshez teremtő szándék is párosul, akkor ennél kreatívabb tevékenység kell. A lelkesedést hamar letörheti a csüggedés: nincs is kézügyességem… Hát már hogyne lenne! Hiszen tudjuk: nincs az elrontva, csak másra lesz jó. Kezeljük a helyzetet, ééértitek.

Megfűzzük

Nem kell azonnal krokodilra meg 3D rózsára gondolni. Egy sima bokalánc vagy karkötő is megteszi, egy- vagy többszínű kisebb-nagyobb gyöngyből. Egy régi, megunt láncot is feldobhatunk, ha más minta szerint fűzzük fel a gyöngyöket, vagy ha bőrszíj vagy gumidamil helyett szalagra fűzzük őket (már ha elég nagy lyukúak). Szétszakadt a nyakláncod és nincs meg az összes gyöngy? Karkötő még lehet belőle.
Színes gombokból is készülhet nyaklánc, karkötő, vagy egy egyszerű táskát, felsőt, pulcsit is vidámmá tehetünk velük. A rövidáru-boltok igazi kincsesbányák. Minden színes, csillog, aranyos, kell. Ész ócó: összá forinból degeszre vásárolhatjuk magunkat szalaggal, gombbal, gyönggyel.

Képes vagy rá

Egy kézzel készített képeslap vagy ajándékkísérő utánozhatatlan személyes jelleget hordoz magában. Színes karton, kimaradt anyagdarabok, szalagok, gombok, lakkfilc… az anyagoknak és a formáknak a te ízlésed szab határt. Rajzolnék én, de nem tudok… nem gond, attól még örömet okoz színekkel megtölteni a papírt. Pasztellkréta, olajkréta, vízfesték: mind a színérzékeny emberek barátai. Akvarellt otthon legegyszerűbben úgy készíthetünk, hogy megáztatunk egy rajzlapot, feláztatjuk a napköziből maradt vízfestékkészletünket, és mázolunk és csodálkozunk, hogy futnak a vízen a színek. Ha egy forma nem úgy sikerült, ahogy akartuk, a folyós állagnak köszönhetően könnyen korrigálhatunk.
Textilfesték segítségével kedves kis ábrákkal dobhatunk fel egy-egy megunt ruhadarabot, sablon alapján vagy szabadkézzel. Katica, kisvirág, flitterszemű cica, egymásba kapaszkodó, leveles indák… Aki végleg nem bízik saját rajzkészségében, műszaki áruházakban kapható olyan különleges papír, amelyre rányomtathatja kedvenc mintáját a számítógép nyomtatójával, majd rávasalhatja pólójára. Minél finomabb, például mikroszálas anyagból készült a díszítendő felület, annál tovább megmarad az alkotásunk. Vastagabb szálú anyag esetén megtöredezik mind a textilfesték, mind a fólia. Az említett sablonokat elkészíthetjük kézzel. Szabályos mintákat úgy nyerhetünk, ha egy vastagabb papírt félbehajtunk, és a minta felét megrajzoljuk, majd így félbehajtva kivágjuk. Érdemes őket megtartani, alapként használhatjuk a továbbfejlesztett buherációkra.

Elvarrjuk a szálakat

Kezedbe akadt egy jópofa anyag, de nem tudod, mit kezdj vele? Például kivágsz belőle egy szívecske, virág vagy cicafej-mintát, és rávarrod egy nadrágodra vagy pólóra, hippisen-bohókásan. Ha a folt felső részét nem varrod a ruhádhoz, nyersz egy plusz zsebet.
Kimustrált zokniból aranyos kis jószág kerekedhet egy félóra alatt. Megtömöd használt zsepivel, szivaccsal vagy szegfűszeggel, hogy illatos legyen, két gombszemet applikálsz az arcára, macifület a lábujjaid hűlt helyére, mosolyt öltesz piros fonallal, és kész a szerethető plüsspótlék-ajándék.

Krézi

Ha valami igazán nem mindennapit szeretnénk alkotni, agyament ötleteket meríthetünk különböző kézműves-könyvekből is. Ilyenek a spatula-állatkák, amelyek (meglepő módon) gyógyszertárban kapható spatulára ragasztott, habszivacs állati alkatrészekből tevődnek össze. Egy barátnőm fertőzött meg a lapoc-kórral, köszönet érte, és egy egész délutánba tartott kiheverni, két zsiráf és egy tehén elkészítése árán.
Tehát éljenek a fürge ujjak (amely újságról egy kevéssé felvilágosult gimis osztálytársam azt gondolta, hogy szexújság, ezért igen megdöbbent, amikor az újságos néni elé rakott egy kötőmagazint).

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások