Étel+Ital

Keserédes szerelem

4266

Mindegy, hogy tél vagy nyár, kávé az üzemanyagom. Szenvedélyesen szeretem ugyanis, tudja ezt minden körülöttem lévő ember. Ha baráti találkozó, akkor az csakis egy kávé mellett kezdődhet, egy munkanap is kávéval kell, hogy elinduljon. Reggel, ahogy végigkerekezek az Andrássyn, végig azon gondolkozom, hogy melyik kávézóban álljak meg egy fél órára. Minden reggel más ízű feketére vágyom. Ha egy új fajtát fedezek fel a városban biztosan ki kell próbálnom, sőt olyan is volt már, hogy egy kávézóban új terméket vezettek be, és aláírásgyűjtésbe kezdtem, hogy visszavegyék a régit. Sikerült. 

Eredetileg

Sokunk hallott már a jemeni pásztor történetéről, akinek a birkái egész éjjel virgonckodtak, ha egy bizonyos bokor piros bogyóit legelészték nappal. A pásztor megmutatta egy szerzetesnek a bogyókat, aki megfőzte, és mielőtt hosszas és fárasztó imába kezdett volna, ezzel pörgette fel magát. Abesszíniában, Kaffa város vidékéről indult világhódító útjára a kávé, neve is ebből a városnévből származik. A török és az arab világban válóoknak számított, ha a férj nem gondoskodott a napi kávé betevőről, gazdagabb családoknál pedig külön a kávé elkészítésére is alkalmaztak cselédet.

A török kávézásnak mind a mai napig szertartásos hagyományai vannak. A családban az végzi el, aki a legjobban ért hozzá. Miután a kávészemeket fényesre pörkölik, két-három alkalommal kézi őrlőben ledarálják, amíg annyira porózus nem lesz, mint a hópehely. Majd fognak egy akkora dzsezvát (hosszú nyelű, cinkelt belsejű edény), ahány személyre kávét főznek, ha mondjuk két főre, akkor két kanál őrölt, pörkölt kávét tesznek bele, a kávét a cukorral együtt megfőzik, mert fogyasztás előtt már nem keverik meg, hogy a zacc a csésze alján maradjon. Lassú tűzön főzik, közben kívülről befelé kevergetik, hogy a hab középre halmozódjon. Miután van elég hab, azt csészébe öntik, hogy előmelegítse azt, majd ezt követően addig főzik a kávét, amíg bugyogni nem kezd. Ekkor leveszik a tűzről, és néhány percig hagyják állni, hogy a zacc leülepedjen az edény aljára - ezt lehet siettetni egy kanálka hideg vízzel.

Kávéfestmények csészékben. Kattints!

Miben készüljön?

Ha valódi török kávéra vágysz, akkor a fenti lépéseket gyakorold. Ha valami egyszerűre és nem túl igényesre hajtasz, akkor neked találták ki a filteres kávéfőzőt. Két részből áll a szett, fent a filter, benne a kávé, a forró víz átfut rajta - nem gőz, sajnos - és alul lecsöpög a kávé. Hirtelen felindulásból el lehet követni. Ha modern, tehát gyors, de mégis finom kávé kéne, akkor a kotyogó a te kütyüd. Alaposan felmelegíti a vizet, és a gőzzé váló víz préselődik át az őrölt kávén - ha lassan főzzük (az olaszok szerint szigorúan jeges hideg vízzel kezdve), akkor tökéletesen sikerül kinyerni a kávé aromáját, bár nem túl magas nyomáson. Igen, a nyomás az fontos. A legjobb kávék legalább tíz BAR nyomással készülnek. Van egy olyan típusú főző, nem is annyira drága, amivel nagyon jó minőségű feketét lehet készíteni. Külsőre épp úgy néz ki, mint egy kotyogó, viszont a tetején, ahol kifolyik a kávé, nem egyszerű lyukak vannak elhelyezve, hanem szeleppel ellátott nyílások, amelyek addig nem nyílnak ki, míg a vízgőz nem éri el a megfelelő hőmérsékletet, illetve a nyomást. Ha ez megvan, spriccel kifele a nedű, és gyönyörű hab képződik a fekete tetején. Ha kifejezetten jó kávéra vágysz, de nincs időd minden reggel bemenni a kedvenc kávézódba, egy jó presszóra, akkor vedd meg a Brikkát! Eszpresszó kávéfőzőt használnak otthon az ínyencek. Ez a kávéfőző nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt, kilencven Celsius fok körül préseli át a vizet elég nagy nyomáson a kávén, így abból minden aroma, íz és illat átnyomul. Mivel fél perc alatt lezajlik a folyamat, ezért a neve az olasz espresso, tehát gyors szóból ered. Az utóbbi években megjelentek a kávékapszulák is, amelyek egy-egy adag őrölt kávét tartalmaznak és speciális kávéfőzővel fakaszthatók itallá - egyszerű, gyors, szép és minőségi, viszont drága. A gép ára is magas, illetve a bele való kapszulák darabára is minimum hetven forintra jön ki. Mechanikus karral rendelkező eszpresszófőzőt csak nagy rutinnal rendelkező, valódi szakik szerezzenek be. 

Az én reggelem

Érdekes módon nagyon sokáig nem kávéztam. Keserűnek, túl melegnek és soknak tartottam a hatást, amit produkált a testemmel. Aztán amikor elkezdtem dolgozni és a körülöttem lévők szenvedélyükkel elcsábítottak egy-egy feketézésre, rászoktam. Nem mondom, hogy ma már ott tartok, hogy nem bírok ki napot kávé nélkül, inkább csak arról van szó, hogy örömet szerez, így minden nap ki akarom élvezni. Reggel, ahogy beesek a szerkesztőségbe, már megyek is a konyhába, és szívesen tömöm meg én a kávéfőzőt, és készítem el magam, mert akkor tudom, hogy olyan lesz, amilyet szeretek: sűrű, fekete, ütős, nem keserű, inkább selymesen és édesen erős, természetesen cukor nélkül. Persze ezután sokak szerint szentségtörést követek el, fogom a fellelhető legnagyobb bögrét, beleöntök egy jó deci feketét, majd jéghideg tejet, de nem csak a színe kedvéért, hanem legalább kettő decit, hogy hideg legyen és kellemesen kávés a tej, nem pedig tejes a kávé. Tudom, tudom sokan mondják most azt, hogy az igazi kávé forró és nincs benne se tej, se cukor. Mondjuk cukorral nem rontom el, de az én szenvedélyem ilyen tejes. Viszont a rossz ízű kávékat ki nem állhatom. Egyébként nagyon megörültem, amikor a város több pontján megjelentek a kávét kimérve, így-úgy őrölve, vagy akár szemesen áruló üzletek. Első felindulásomban vettem ötféle kávét huszonöt dekás kiszerelésben, és egy évig minden barátomat azzal vettem le a lábáról, aki meglátogatott az otthonomban, hogy többféle különleges kávéval kínáltam meg őket.

Jégre vele!

A szakszerű kávétárolásról rengeteg legenda él. Ha tudni akarod, hogy kémiailag melyik a leghitelesebben alátámasztott, akkor nézd meg ezt az oldalt! Én a kávét frissen őrlöm, a szemest fagyasztóban tartom. A már ledarált kávét zacskózom, kiszívom a levegőt és visszatapasztom, de nem vákuumozom, mert az roncsolja a kávét. A nagyanyám, aki szintén nagy fekete rajongó, literes dunsztos üvegben tartotta a kávét, lefedve, a hűtőben. Sokan tárolják úgy, hogy annak semmi aromája nem marad: nyitott dobozban valahol a szekrényben, esetleg a tűzhely fölött, ahol akár gőz is érheti. Azt hiszem nekik nem is kéne kávét inniuk, elég lenne, ha koffein tablettát szednének.

A legjobbak

Az igazi gourmand-ok egy cibetmacskaféle ürülékéből készített kávéra esküsznek. Londonban ezért csészénként közel tizenötezer forintnyi fontot adnak, Dél-Kelet-Ázsiában pedig már régóta ínyencségnek számít. A maláji pálmasodróval - ez az állat - kopi luwak fajtájú kávészemeket etetnek, majd ürüléküket megtisztítják - a bogyókat nem tudja megemészteni ugyanis - és megpörkölik. Az ebből készült kávé pedig egyszerűen isteni. Szerintem a legjobb nem ez - mert túl drága -, hanem az a jemeni kávé, amit először Amszterdamban ittam: Arabian Mocha Sanini. Külföldön akár egy Starbucks-ban is megkapod egy mosollyal kísérve, amennyiben ebből kéred a kávédat. Ha a szenvedélyed kívánja, és a pénztárcád is engedi, menj nyaralni kávéültetvény közelébe, ahol megismerkedhetsz az autentikus termesztéssel, és garantáltan felejthetetlen fekete élményeid lesznek. Országok, ahol tuti ellátogathatsz kávéföldekre: Etiópia - a legjobb kávéjuk a Harrar, négyezer méteren felül terem. Kolumbiában, az Andok lábainál termesztik a világ legnagyobb kávémennyiségét, itt nemcsak ezt az egy szenvedélyt táplálják... Guatemala leghíresebb fajtája a Huehuetenango, amely csokoládés aromájával hódít. Ha nem Guatemala, akkor Mexikó! Itt terem a leginkább környezetbarát kávé, ami hidegen a legjobb, ha dél Mexikó messze van, akkor szerezz be egy zacskó Pluma kávét! Jamaicába már kávé-túrákat is szerveznek az utazási irodák, ezek során megismerhetjük a hagyományos kávétermesztés módjait, és kipróbálhatjuk az összes világhírű fekete nedűt. Mivel nekem nincs több millióm, ezért csak – ritkán – beszerzek ezekből a kávékból, néhány száz grammot.

Télen és nyáron is! 

Nyáron sokan isznak forró feketét a nagy hőségben, persze leginkább az arab országokban. A kávé ugyanis felpörgeti a vérnyomást, így a test elkezd automatikusan hűteni. Az ital forróságával még inkább becsaphatjuk a szervezetünket, hiszen, ha meleget kap, a nagy melegben elkezd hűteni, ami persze verejtékezéssel jár, de legalább jól érezzük magunkat. Persze megértem, ha egy jeges limonádé vonzóbb a kánikulában, mint egy forró kávé, de ha függő vagy, azt hiszem mégis inkább a kávé mellett döntesz. Persze a kávé is az a fajta ajzószer amelyet, ha nem mértékkel fogyasztunk, cseppet sem produkál élvezetes tüneteket. A függőség talán a legkisebb probléma, bár van, akiknél ez is okozhat gondot, de a fizikális állapotunkra is lehet rossz hatással a benne lévő kis cucc, a koffein

Kávé helyett

Ha valaki már túlzásba esett, akkor nem árt kicsit visszavenni, akár leszokni. A kávé hatása nem helyettesíthetetlen! Zöld teával ugyanú lehet pörögni, sőt még tovább is tart a hatása, de előfordulhat, hogy a cigi nem esik olyan jól vele, de legalább azt is lehet csökkenteni. A görögök a menta főzetét használták serkentőnek, aztán ott a ginseng. Azt hiszem hatásait tekintve ez visz mindent, nemcsak élénkít, de növeli a fizikai állóképességet, tevékenyebbé teszi az immunrendszert, csökkenti a vércukor- és a koleszterin szintet. Annak ellenére, hogy élénkít, a stressz kisebb lesz bennünk, gátolja az öregedést, a tudatmódosítószerek hatását. Most felgyorsítom a látásomat tizenkettő megabittel másodpercenként, a hallásomat is egy megabittel, az érintésemet félezer megabit/secundummal, a szaglásomat hetven, az ízlelésemet tizenöt bit/secundummal, tehát kávét iszom.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások