Közösség

Kíváncsiskodók

4268

Nincs a héten olyan nap, amikor valaki ne tenne fel egy olyan kérdést, ami szigorúan az én magánügyem, legfeljebb a pasimé, esetleg az orvosomé. Mikor akarok gyereket? Miért vagyok rosszkedvű? Hol a pasim? Kivel ebédelek? Mit csinálok este? Rengeteg olyan kérdés, amiket sokan tolakodónak tartanak, inkább elkerülik a válaszadást, esetleg visszakérdeznek vagy kedvesen, de kínosan közlik, hogy erről most nem akarnak beszélni. A kíváncsi énünk egyszerűen zsigeri és nem holmi híréhség, pletykaalap, amit hajtunk.

Gondoljunk bele, hogy ha senki nem lenne kíváncsi, akkor hogyan fejlődnénk? Mostanra még azt sem sikerült volna kideríteni, hogy mi az a nagy fényes kerek tárgy, ami éjszaka az égbolton látható, és miért váltogatja az alakját. Ehhez képes, az űrben éppen várost építünk. Persze mondhatjuk, hogy a kíváncsiskodás más. Nos, igen a kérdezgetés valamiféle beszélgetés indító. Vannak akik a fociról vannak akik az időjárásról, mi egymásról kezdünk el beszélni, kérdezősködni. 

Régebben senkit nem zavart, ha egy-két intimebb kérdés is elhangzott, a feszes politikai nyomás úgyis megtaníttatta az emberekkel, hogy mik a tabu témák. Régen összejártak a szomszédok tévézni, beszélgetni a vasárnapi ebéd után, ma meg ott tartunk, hogy még a legközelebbi barátainkkal is időpontot beszélünk meg, mikor találkozzunk. Véletlenül sem fordulhat elő, hogy felcsöngetünk csak úgy a barátnőnkhöz. Az intim szféra megnőtt, legalábbis jobban mögé bújunk.

Pedig a kíváncsiság viszi elő az emberek tehetségét az élethez. Ha jobban belegondolunk, az információszerzés az egyik alapfeltétele annak, hogy túléljünk. Ennek a lelki aspektusa - mármint az ismeretek begyűjtésének - a kíváncsiság. Lelkünk gyakran úgy töltődik fel, ha olyan dolgokba is nyerhetünk betekintést, ami nem igazán ránk tartozik, nem is célirányosan csak épp megkérdezzük, hátha hallunk valami érdekeset. Persze amellett, hogy talán annak, aki a beszámolót megejti, tudunk valami, saját tapasztalásból származó, hasznos dolgot mondani, megeshet, hogy a kérdésünkkel mélyen a lelkébe tiprunk.

Te szoktál kíváncsiskodni? És könnyen válaszolsz, ha téged kérdeznek?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások