Közösség

A miénk!

4269

Lehetnénk objektívek is ezzel a hírrel kapcsolatban, de nem leszünk, azt megteszik a hírportálok.

A hír a következő: a VI. kerületi önkormányzat rendelete alapján a szórakozóhelyek este tíz után bezárnak, de ha sikerül engedélyt szerezniük, akkor éjjel egykor. Az engedélyt nem másoktól, mint a környéken lakóktól kell beszerezni. Tehát azok a zenés, táncos helyek, ahol az igazi forgalom épp éjjel egy órakor indulna be, lehúzhatják a rolót, hacsak... De erről, majd később. 

Nekünk ez egyáltalán nem tetszik, annak ellenére, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy az ott lakók otthona biztosan nem a nyugalom szigete. Erre csak annyit tudunk mondani, hogy nem kötelező a lüktető belvárosban fenntartani egy polgári lakást, nyolcvanévesen, vagy épp kisgyermekkel. A belváros, az belváros, nem zöldövezet, ahol a nyugalom és a csend honol.

Gondoljunk bele, hogy Budapest egyik turistacsalogatói a romkocsmák, a tipikus hangulatú, egyedi belvárosi éttermek, bárok, szórakozóhelyek! Mi lesz akkor, ha ezek este tízkor bezárnak, mert nem nyerik meg az ott élők szimpátiáját? Gondoljunk arra rengeteg iparűzési adóra, amelyet ezek a kocsmák befizetnek, mert talán a legfehérebben működő üzleti vállalkozásokról van szó, amitől az önkormányzat ezek után elesik, mert kénytelenek lesznek talán végleg bezárni. Nem hiszem, hogy az a több ezer fiatal, akik a VI. kerületi kocsmákban beszélgetik át az éjszakát, vagy azok, akik éjszakákat táncolnak át a környék klubjaiban figyelmen kívül hagyhatóak!

Persze ott a másik oldal. Egy ismerősöm, aki évekig lakott a Teréz körúton, ezt mondja: "A Nyugatinál a diszkó környékén, csütörtök este nyolctól (szünidőben talán mar keddtől) vasárnapig ostoba részeg tinik hőbörögtek a Szent István körúttól az Oktogonig. Elviselhetetlen volt munkából hazamenet átvergődni rajtuk. Mocsok az utcán, dülöngélő srácok, fájdalmasan buta szövegek. De akkor sem aranyos, hogy a Hajós utcai kávézókban a diszkó miatt nem kaphatsz egy felest tíz után. Egyébként meg fentiek tényleg csak a Teréz körút egyik felén randalíroznak, ahol ráadásul alig lakik valaki. Ott laktam két évig, és tudom: a házunkban négy szomszédot, ha láttam ez idő alatt és este a szemközti piroslámpás lakást  leszámítva soha sehol nem égett a villany. Minden lakásból iroda lett. Kicsit talán kicsúsztak a kerületi önkormányzat kezéből a dolgok, és most egy ilyen huszárvágással akarják helyrehozni a tinik, meg a rengeteg ott poshadó hajléktalan által rontott városkepét. De lehet, hogy csak követni akarjak a nyugati mintát. Angliában millió engedély kell mindenre, külön a kerthelyiséghez, az italárusításhoz, talán meg a zenéhez is, mindezt mindenfele időponthoz kötve. Kevés hely rendelkezik a joggal, hogy este tizenegy után alkoholt árusítson, a pubok többsége be is zár akkor. Maradnak a klubok, meg a gay bárok. ami szerintem megint csak baromság, hogy belépős helyre kényszeríted azt, aki lehet, hogy már csak egy sort akarna inni. De ha már úgyis bement, ott marad háromig, és randalírozós, hangoskodós részegen megy haza. Mondjuk a britek tényleg sportivók, nyilván ezt próbáljak meg visszaszorítani ezzel a korlátozással.

Csakhogy, ami Angliában működik, nem biztos, hogy otthon is fog. Itt sokkal jogkövetőbbek az emberek, mint nálunk. Emlékszem, mikor a Terézvárosban betiltották a tizenegy utáni szeszárusítást a boltokban, nem telt bele egy hét, és ugyanúgy megkaptam az esti fröccshöz valót bármikor, bárhol, mint a tilalom előtt. Ugyanígy ki fogjak játszani a vendéglátósok is ezt a szabályt, ha tényleg bevezetik. És legalább elszámolni sem kell az eladott alkohollal. Nem hiszem, hogy ezzel oldanak meg a kerület mindenféle problémáját. Másik nagy különbség, ha már összehasonlítok, hogy itt azért isznak az emberek, mert van pénzük, otthon meg nagyon sokan azért, mert semmijük sincs. Sok jót nem érhetnek el egy ilyen rendelettel. Legfeljebb azt, hogy mar kora este részeg lesz mindenki, meg hogy meg többen fognak a parkokban meg.  Non-stopok előtt inni, mint eddig. Ja, és még valamit, hogy egyre szomorúbb lesz itt élni, hisz minden intézkedés azt szolgálja, hogy a lehető legrosszabbul érezzük magunkat.

Szerintetek?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások