Közösség

Kutya meleg

4255

Mivel iszonyú meleg van ezért a hétvégén napközben maradjatok az árnyékban, vagy a víz alatt, esetleg bújjatok be a frizsiderbe! Reális napközbeni programnak múzeumlátogatás tűnhet, ha a városban maradtok. A LUMU-ban Robert Capa kiállítás van, annyi fotó van kiállítva a híres művésztől, hogy néhány órát biztosan el fogtok tölteni a hűvös, minimál MUPA épületében. A 20. század egyik legnagyobb fotográfusa, Robert Capa Budapesten született 1913. október 22-én Friedmann Endre Ernő néven. Az 1930-as évektől foglalkozott fényképezéssel. Robert Capa haditudósító riporter volt, akiben a kiváló újságíró valamennyi fontos tulajdonsága: szívósság, a szükséges erőszakosság a helyszínekre eljutásban, találékonyság és a kapcsolatteremtő képesség jó arányban párosult egy nagy művész adottságaival: nagyfokú érzékenységgel, témafelismerő és -kiválasztó képességgel, valamint kompozíciós készséggel. Félelmet ismerve, de bátran volt jelen a XX. század közepének valamennyi nagy háborújában, s küzdött az újságírók és fotóriporterek örök kínjával: „hiénaként" ott lenni és megmutatni az eseményeket, de nem részt venni, nem segíteni a menekülőnek, az elesettnek. Hivatása, amelyet a legnagyobb intenzitással művelt, örök belső morális küzdelemre késztette, s ugyanakkor kényszerítette arra, hogy megmutassa, amit igazán fontosnak tartott. Azt és úgy, ahogyan más nem tette, mert nem volt elég közel. „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." – vallotta. Ő közel volt a milicista halálakor, benne volt a normandiai partraszállás első hullámának vérfürdőjében, s természetesen közel volt az indokínai háborúban, amikor rálépett a végzetes taposóaknára. Intenzív, szenvedélyes, mindent bírni akaró, (hazárd)játékos életet élt; olyan életet, amelyben kódoltan a gyermektelenség, a társasági magányosság, az otthontalanság és a sorsszerű halál is benne volt. Valószínűleg csak így lehetett egyszerre megélni és megmutatni mindazt, ami körülvette. Érdemes tárlatvezetésre befizetni, ami minden nap délután egy órakor kezdődik.

Pénteken este, ha már lement a nap, akkor tekerjetek ki a Hajógyári szigetre, a Mokka Cukába! Mert Aquasky lesz! A jungle korszakban a Moving Shadow kiadónál otthonra találó Aquasky trió több, mint másfél évtizede ontja magából a zenét. A drum and bass aranykor óta azonban elkalandoztak a jellemzően brit tánczenei irányzatok szinte valamennyi ága felé. A 2000. utáni Aquasky zenéjét a nu skool breakz, a breakbeat határozta meg, majd az irányzat hanyatlásával, mint oly sokan, ők is váltottak az electrohouse és a partizós bassline break világába, amelyet manapság hip hop-pal és dubstep-pel egészítenek ki szettjeikben. És vajon ki gondolná, hogy már tíz nagylemezt készítettek, ritka ez az elektronikus tánczenében.

A szombati nap lehet, hogy pihenéssel, elsötétített szobában telik majd, DVD-zéssel, vagy bármi mással, csak a napra ne menjetek. Ha mégis szigorúan vízpartra! Közkedvelt Siófok? Az idei a második nyár, hogy egésznapos szabadtéri Cinetrip Plein air parti várja a siófoki CokeClub sütkérezőit, pancsolóit, éjjeli bulizóit. A július 18-án reggel 10-kor induló audio-vízuális program követi a napszakok ritmusát, és a remények szerint elűz minden arratévedt viharfelhőt. A Siófoki Nagystrand legtengeribb hangulatú szelete, vakító homokjával, kényelmes napozóágyaival, a Balatonban is sürgölődő pincéreivel a pihenés és szórakozás mini-paradicsoma, amelyet a Cinetrip az idén is két alkalommal varázsol LED mágiájával, performanszaival és speciális DJ-szettjeivel futurisztikus vízpartivá. A Balaton faunáját reggeltől hajnalig virtuális papucsállatkák, medúzák, tengeri sünök valamint hófehér  és napbarnult sellők színesítik, a hullámok közé DJ-szettek hanghullámai keverednek, tűz a vízben, és kezek a levegőben. A Rudas zárt tereihez – és éjszakai szórakozási formájához - képest itt érdemes kihasználni az egész napot, a klub területén úszómedence és nyári – füves, homokos és salakos - sportpályák várnak, és nem utolsó sorban már reggel nyit a bár! A július 18-i Cinetrip Plein air programja: a Balaton közvetlen partján a Cinetrip nyáriasított verziójával, rezidenseinek napsütötte-szettjeivel találkozhatunk - két tánctéren (a homokon és a vízben). Reggel tíztől Jácint és Kaszi ambient hanghullámai segítik a barnulást és űzik el a káros ultraibolya sugarakat, a koradélutáni hőségben Sanyi „Give me the Sunshine” szettje napolajozza a kedélyeket, majd Grasshop készíti elő a naplemente hangulatot. 20:35 körül, a naplemente idején már Marvin zenéjére vizibiciklizhetünk át a vizi-négynegyedbe, az éj leple alatt pedig a három sokat-látott, sokat-hallatott biztos kezű-fülű mester, Waxman, Superman és Palotai zenéi hozzák vissza legsúlyosabb tengerparti buli-élményeid valamelyik kult-nyaralószigetről. A látvány nano és Spacedevil, azaz a Skylab VJs from Space tervei szerint és megvalósításában bolondítja meg a csillagos eget: óriás LED-installáció a víz felett, 45000 pixelen. Az este folyamán a Rudasból ismert performanszok vízparti verziói bukkannak fel a tér különböző pontjain. A papucs ezúttal a forró homok miatt ajánlott, és most a magas faktorú naptejet se felejtsd otthon!

Fesztiválok is vannak még a hétvégére. Hegyalja, ami nem is annyira borzasztó, ha megnézitek a line up-ot, ráadásul folyópart, fák alatti hűsölös, tokaji borok, és az ország legjobb étterme, ahol olyan különleges ételeket ehetsz, amelyeknek az alapanyaga az étterem mögötti kertben termett, bio, persze! Tehát a Hegyalja fesztiválra nem csak a zene, de a környező lehetőségek miatt méginkább érdemes elmenni. Tart még a Somló Hangja fesztivál is, ami egy igazi összművészeti dzsembori.

Te mit csinálsz a hétvégén?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások