Közösség

Te is figyelj oda!

4238

Gondolkodtatok már azon, hogy vajon egy fesztivál során mennyi szemetet termel a népes embertömeg? Ha nem, akkor nem kell sokat tenni, csupán kibringázni a Hajógyári szigetre és rácsodálkozni, hogy a Sziget alatt zsúfolt, poros, büdös terület alapvetően nyugis zöldövezet. Persze nem a Sziget az egyetlen monumentális megmozdulás, ahol érdemes némi figyelmet fordítani a szelektív hulladékgyűjtésre és úgy összességében a környezetvédelemre. Sajnos mindig az a legzöldebb fesztivál, amit nem rendeznek meg, így a legjobb amit tehetünk, hogy mi is odafigyelünk, legalább a saját szemetünkre. Mondjuk úgy, egy mozdulat erejéig.

Ökoközösség

Miért járunk fesztiválozni? A zene miatt, ez ugye alap, bár az sem mellékes, hogy évről-évre annak reményében vesszük hátunkra a sátrat, hogy jó arcok között, kellemes társaságban tölthetjük el ezeket az embert próbáló napokat. A fesztiválszervezők végre felismerték, hogy a fiatal közönség igenis képes odafigyelni a környezetre, sőt akár a szeletív hulladékgyűjtést is képes abszolválni. Épp ezért, az idei Balaton Sound igazi zöld rendezvény volt, hiszen a szeletív hulladékgyűjtő bázisokon túl, több más akcióval is készültek. A Környezetvédelmi Minisztérium saját standdal települt ki a helyszínre, ami stílusosan az "Egy mozdulat" nevet kapta, ami nem véletlen: a bulizó fiatalság néhány perc alatt, ajándékokra cserélhette az üres palackokat.

Nézd, ilyen volt a zöld séta!

A játékosság és a kreativitás sem maradhatott ki a programból, így a helyszínen felállított lakásbelsőben tizenöt energiapazarló pontot kereshetett meg az, aki ajándék pólóra vagy hűtőmágnesre vágyott. A Sound második napján tettünk Szabó Imre környezetvédelmi miniszterrel, Gerendai Károllyal a rendezvény egyik szervezőjével, illetve a celebvilág két oszlopos tagjával, Lolával és Fenyő Ivánnal körbejártuk a zöld pontokat, megismerkedtünk az akció lényegével, közben pedig jól rácsodálkoztunk, hogy a sok bulihely között bizony, hulladékválogató sátor is működött. Végre már nem kell hosszú perceket gyalogolni azért, hogy a PET palackot, tényleg a külön műanyagok számára felállított gyűjtőbe dobhassuk, így aki továbbra is kifogásokat keres, annak azért érdemes elgondolkodnia, hogy a féktelen bulizás, vajon egyenlő-e a környezet mértéktelen rombolásával.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások