Közösség

Magyarország legjobb strandjai

4219

Teljesíthetetlenül nehéz feladatba fogott testvérszerkesztőségünk, a Home Garden: Magyarország legjobb strandját keresték. Mivel az efféle osztályozás mindenképp szubjektív élményeken alapszik, a szerkesztőség által kiválasztott tíz fürdőhelyet magánvéleményekkel megspékelve adták közre, de természetesen mellékelve a szigorú adatokat is. A csak gyógyfürdőként üzemelő, mégoly díszes létesítményeket igyekeztek kihagyni ; inkább olyanokat válogattak, ahol többféle időtöltési lehetőség nyílik.

Büki Gyógyfürdő

„Talán az egyik leghíresebb vidéki fürdő a büki, ami az évek során gigakomplexummá nőtte ki magát. A huszonhét medence közül teljesen biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Van gyerekmedence a picuroknak, gyógyvíz a fáradt végtagoknak, de azokra is gondoltak, akik nem bírják a vizet: a strand területén lehet tollasozni, focizni, röpizni, kempingezni, de kérhetünk masszázst, pedikűrt és a spa részleg is csodás. Kipróbáltam, tényleg az.” (Judit)

A nyugat-dunántúli Bük fürdője 1962 óta üzemel, és nyitása után tíz évvel bővült ki jelenlegi méretére. A kellemes klímájú, jó gyógyvízzel rendelkező fürdő hamar népszerű lett a hazai és a külföldi, főleg osztrák vendégek körében is. A legutóbbi bővítéssel 2002-re az ország egyik legszebb fürdőépülete készült el: a medencéket fölé virágkehelyként boruló ívelt, sárgásbarna faszerkezet különösen bensőséges hangulatot teremt. Az épület Károly István tervei alapján készült, akinek már édesapja is dolgozott a környéken.

Nézegesd meg a tíz legjobb strandot!

Ceglédi Aquapark és termálfürdő

„Földi vagyok, hazabeszélek: még a pesti taxisok szerint is olcsóbb, mint bármelyik fővárosi strand, és nincs akkora tömeg. Viszonylag sok sport- és szabadidős programot szerveznek, habár ez is ízlés dolga, én jobban szórakozom egy jó könyvvel a kezemben. Zöld környezetben csücsül a két komplexum, viszont a megközelítése még mindig elég gázos: egy kis bekötő úton lehet bejutni a strandra, így a környezet nem kelt igazán »nagyfürdői« benyomást.” (Ági)

A kilencvenes években az ország termálvizes nagyhatalomként való újredefiniálása során rengeteg helyen végeztek próbafúrást. Így találtak Cegléd város határában is 54 fokos melegvizet tört fel 1000 méter mélyről és szépen lassan körbeépítették. A Termál–és Gyógyfürdő, 2002 tavaszán 38000 m2 területen nyitott meg tíz kül-és beltéri medencével, a szabadtéri nagymedencében rendszeresen vízilabda játékokat szerveznek. 2005-ben a fürdő mellett Aquapark épült a Tőrös Csaba vezette helyi Horizont 4 építésziroda tervei alapján; a közeli Termálszálló épületéért ugyanő 2007-ben elnyerte Pest megye Építészeti Nívódíját.

Dagály strand

„Azt szeretem a Dagályban, hogy bár bent van a város közepén, az ember a hatalmas parkban, az ősfák között mégis úgy érzi, mintha egy erdő közepén fürdőzne. A Dagályban minden van, ami szem-szájnak ingere: 50-es és 25-ös úszómedence, szauna, termálmedence és élménymedencék. Úgyhogy itt tényleg lehet úszni, a sportosabbak is megtalálják a számításaikat, de ha valaki csak punnyadni szeretne a gyógyvízben, az is kellemesen eltöltheti az időt. Amellett, hogy az úszómedence sem túl klóros, a zuhanyzóban igazi kénszagú gyógyvízben tusolhatunk; nekem ez az aroma jelenti a Dagályt! A jópofa kockaépület és a szabadtéri létesítmények igazi békebeli strandfílinget árasztanak. A fürdőzés után pedig nincs is szebb, mint a pázsiton heverészve lángost vagy főtt kukoricát majszolgatni… Igazi Riviéra az Angyalföldön!” (Melinda)

A Dagály épülete 1948-50 között készült el, párhuzamosan a közeli Árpád-híd befejezésével. A fürdőt Körner József, a hazai modern építészet egyik kiemelkedő alakja tervezte, aki diplomája megszerzése után két évig Hajós Alfréd tervezőirodájában dolgozott. 1956-ban készült el az ötven méteres uszoda, majd 1983-ban a sátortetős 25 méteres. A Széchenyi Gyógyfürdőből a hetvenes években idevezetett termálvízre újabb medencék épültek; 2000 óta pedig számos új szolgáltatást nyújt a strand, a vese alakú medencében például a tengerpart zúgását utánzó egyedi koncentrikus hullámokkal nézhetünk szembe. A XIII. kerület hosszú távú fejlesztési terveiben szerepel, hogy a rakparti út felett átívelve a strandot kinyissák a Duna felé.

Győri Rába Quelle Termál- és Élményfürdő

„Győr-Moson-Sopron megye egyik legfelkapottabb helye a Győri Termálfürdő, ami azon kívül, hogy rém modern, tágas is, tiszta is, a víz is kivételes, abban ugyanis semmi klór nincsen. A fürdő ráadásul akkora, hogy hiába a sok látogató, mindenki kényelmesen elfér, az embernek nincs olyan érzése, mintha egy kiadós hangyabolyban volna. Az extra szolgáltatások sem utolsók, a felkapott óriáscsúszdákon kívül személy szerint a masszírozó vízfejek, a párás barlangok na meg a Mai Thai a kedvenc, azt nagyon jól keveri a mixer.” (Judit)

A győri fürdőközpont a Széchenyi terv támogatásával készült el 2003-ra. A színvonalas épület a pályázatnyertes Fényjel Stúdió (Pozsgai Zoltán, Takács Attila), valamint a Dimenzió Kft. (Bodrossy Attila) tervei alapján készült el. A változatosan tagolt, izgalmas homlokzatokon nagy szerepet kap a természetes kőburkolat és a fa.

Hajdúszoboszló Hungarospa Gyógy- és Termálfürdő

„Gyerekkorom tengerpartja, vicceltek? »Figyelem, figyelem! Öt perc múlva kezdődik a hullámverés! « És izgultunk, hogy mehetünk a hullámzó vízbe fürödni. És azt kell hogy mondjam, a legtutibb volt hering módjára állni a vízben, ugrálni és sikongatni. Amit mi odaképzeltünk, azt a mai gyerekek meg is kapják: látvány-kalózhajó, világítótorony, csónakázótó gáttal elválasztva... A fokozatosan mélyülő medence a maga 6200 m2-es vízfelületével Közép-Európa legnagyobb épített medencéjének számít. Oda a heringélet, nade sebaj. Mediterrán tengerpart-imitáció, és pálmafák...mögötte pedig ott a csúszdaparadicsom.” (Ági)

A hajdúszoboszlói fürdő 1927-ben fövényfürdőként indult, volt állami, majd újra magánkézben. 2002-ben teljesen megújult a strand infrastruktúrája, az Európai Uniós követelményeknek megfelelő új, vízforgató-szűrő rendszerben üzemelő medencék épültek. A termálfürdő új épületét Baló Vidor (Hajdóterv) tervezte. A harminc hektáros parkban 13 medence, köztük a hullám, pezsgő, gyerek és élménymedencék várják a látogatókat. Hamarosan elkészül az uniós támogatással, 4,75 milliárd forintból épülő Aqua Palace élményfürdő is, amely egyszerre ezer embert tud majd befogadni.

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

„A fotó épp húsz éve, 1989-ben készült, így Harkány némi nyilvánvaló vizuális defekttel indul a többi fürdőhöz képest. Viszont épp ez az az esztendő, amikor első emlékezetes nyaramat töltöttem itt a családdal. A kádári »boldog békeidők« végén Harkány volt az ország legforgalmasabb fürdőhelye, özönlöttek a polgárok mindenfelől a mecsekalji forrásokhoz. Mint egy kis félalföldi falu szülöttének, nekem óriási élmény volt a két hatalmas medence és maga a strand, ahol egy pillanat alatt el lehetett veszni a tömegben. A szülők vélhetőleg kevésbé élvezték a helyzetet.” (Dani)

Az Európában egyedülálló harkányi forrásvíz gyógyító hatásáról 1823 óta vannak írásos emlékek. A „reumások Mekkája” ma már nemcsak a gyógyulni várókat várja: a 13,5 hektáros ősparkban szabadtéri strand-medencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és a főszezonban csúszda kényezteti a víz barátait, akinek pedig ez nem elég, az a szauna, pezsgő- és masszírozó medencében frissülhet fel. A fürdőkomplexum 1870-től épült ki, 2003-ra azonban a Széchenyi terv segítségével teljesen felújították.

Leányfalui Termál- és Strandfürdő

„Későig dolgozók, túlórázók hajrá! Igazi különlegesség, hogy a strand pénteken 24 óráig nyitva van. A létesítmény a Duna partján található, csodálatos ősfás környezetben. Hat medence található benne, köztük gyógyvizes termálmedence és 50 m-es úszómedence. Igazi családi fürdő, gyerekekkel is érdemes ezt választani. Természetesen van élménymedence, úszó- és termálmedence, illetve külön gyerekmedence is.” (Melinda)

A Budapesttől 27 kilométerre fekvő komplexum jellegzetesen kisvárosi fürdő, ennek minden bájával. Vizét 2003-ban minősítették gyógyhatásúnak, ezt követően az önkormányzat intenzív bővítésbe kezdett. Téliesítették az úszómedencét, külön pacsáldát kaptak a gyerekek és megjelentek az élményelemek is. Legutóbbi bővítése 2008-ban Borostyánkői Mátyás és Kenyeres Kornélia (Iparterv) munkájával készült.

A Nánási úti strand

„Az eddig említett és vígan üzemelő strandokkal ellentétben egy olyan létesítményről emlékezem meg, ami a lakópark-építési láz áldozata lett. Belügyminisztérium-közeli gyerekként a nyolcvanas években, nyaranta egy megfelelő igazolvány felmutatásával bebocsátást nyertem a strandok földi paradicsomába, a Nánási úti BM fürdőbe. Hatalmas, ősfás parkban terült el, mindenhol medencék, játszóterek és focipályák, mókuskerekek és mámorító vattacukor illat. Egyetlen hátulütője volt a helynek, hogy a medencéket (gondolom) csúszásgátlás céljából rücskös bevonattal látták el, amitől nyolc órányi vízben ugrálás után mély sebeket szereztem a lábujjaimon, így még fájdalmasabb volt a távozás. A helyi étkezdében kapható fasírtos zsömle íze viszont máig élénken él gasztronómiai emlékeimben, a lángos helyett itt ez volt a sláger.” (Dóri)

A Római-parton található fürdő olyannyira nem bírt építészeti értékkel, hogy fényképet sem sikerült fellelnünk róla, az illusztráció így csupán hangulatfestő. Aki viszont ismerte, csupa kellemes emlékeket őriz. A Platán-Liget Lakókert építésekor bontották el.

Palatinus Strandfürdő

„A Palához alighanem minden valódi pesti polgárt személyes gyerekkori emlékek fűzik – én viszont felnőtt fejjel találkoztam vele először. A kettőssége fogott meg leginkább, ahogyan olyan igazi magyaros élményt kínál mindenkinek: a felújított, mindenféle extrákkal felturbózott medencék a legvadabb nyugatról szőtt álmainkat idézik, a Margitsziget környezete paradicsomi, a kiszolgáló helyiségek és a bejutás körüli hercehurca viszont a két világháború közötti időszakba repít vissza. Szinte várod, hogy a morcos nénik mögül előbukkan a skiccelgető Hajós Alfréd.” (Dani)

A ma természetvédelmi területen fekvő Palatinus 1919-ben Duna-parti strandként nyílt meg, két évre rá azonban elkészült a nagymedence is. 1937-ben építészeti pályázatot írtak ki bővítésére, amelyet Janáky István nyert meg Masirevich Györggyel közösen. Az ő munkájuk alapján készült a mai komplexum, amelynek legjellegzetesebb eleme a kopottan is látványos és elegáns főbejárati pavilon. A nyolcvanas években ötpályás csúszda épült a strandürfő területén, az utóbbi években pedig itt is számos élményelemmel gazdagodott a kínálat.

Uszálystrand

„Az Uszálystrand teljesen újfajta élmény, Budapest a víz körül forog, mégis az az érzése az embernek, hogy el van zárva a tőle. Nagyszüleink mesélik, hogy régen fürödtek a Dunában - ebből az élményből kapunk vissza egy darabkát, amikor a vízen parkoló hajón kialakított medencébe lógatjuk a lábunkat. Az éjjel-nappal nyitva tartó Uszálystrandon egyszerre legfeljebb 400 ember gyönyörködhet a budapesti panorámában, miközben koktélt szürcsöl, napozik vagy éppen lubickol a vízben. Egy hónapig ingyenes a belépés, igaz, ezt a bár csillagos égig tornászott árai némileg ellenpontozzák.” (Barbara)

A két uszályból és egy bárkából összeépített létesítményt az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél horgonyozták le. Előzményei a Berlinben, Bécsben, Koppenhágában működő medencehajók, de a dunai fürdőzés korábban Budapesten is népszerű volt. Az idén először üzembe helyezett Uszálystrand a Városi Tájkép Csoport tervei alapján épült, az ötletgazda a Sygma Produkció, amelyet Z. Halmágyi Judit építész segített a megvalósításban.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások