Közösség

Juli lakást vesz

4224

Józan paraszti eszemet elővéve rájöttem, hogy a legjobb, mikor lakást vehetek, az most van. Recesszió. Édes kis szó. Jelenleg van egy stúdiólakásom, amelyben ketten éppen el lehet férni, és hát biztos, hogy szeretnénk tojást rakni, ezért kell egy nagyobb lakás! Nem sürgős, nem vagyok határidős, tehát ráérek nézelődni, válogatni, a legjobbat megtalálni. Persze egy ingatlan megvásárlása nem olyan egyszerű, mint egy cipőnek a megvétele - bár tudjuk az sem az. Mégiscsak sok-sok évre - én legalább húszra -, fektetsz be és sok-sok elvárásnak meg kell felelnie. Mikre kell odafigyelni első körben?

Legyenek álmaid!

Talán a legfontosabb, hogy pontos elképzeléseid, elvárásaid legyen a jövendőbeli otthonoddal kapcsolatban, mert enélkül éveken át tartó bogarászásba mehetsz bele, ami nagyon energiaölő tud lenni, nem beszélve az elpocsékolt időről, amit a lakások megtekintésével töltesz el. Tehát határozd meg a méreteket, a környéket, az infrastruktúrát, a kényelmi funkciókat és azokat a pontokat, hogy mi az, amibe nem költözöl bele semmi esetre sem. Az én opcióim legalább két hálószoba, egy nappali és semmi esetre sem amerikai konyha. Persze tapasztalnom kellett már az egyterű lakás hátrányát ahhoz, hogy tisztában legyek az egybe nappali-konyha kombó elutasításának az okával. Kizáró ok, tehát tuti nem veszek meg olyan lakást, amihez nincs legalább egy hat négyzetméteres terasz, nem költözöm második emeltnél lejjebb, és lift is kell, mert a babakocsit, meg a cekkert a fene sem akarja felcipelni.

Helyszín

Fontos, hogy tudjuk milyen környékre akarunk költözni, így nem árt ismerni azt a városrészt, települést, ahova elmennénk. Mivel ebben a cikkben budapestről van szó - Pécsett sokkal könnyebb dolgom lenne -, ezért most leginkább a fővárosi opciókon fogok lovagolni. Budát kedvelik a gyerekek, még akkor is, ha a szüleik megrögzött városlakók, és imádják az épített dzsungelt, tehát a gyerek érdekeit szem előtt tartva, a budai kerületeket kultiválom. Persze itt sem jöhet bármi! Fontos, hogy villamossal, metróval pikk-pakk a Deákon lehessek, hiszen az a belváros, ha az könnyen elérhető, akkor már minden rendben van. Persze a központi elhelyezkedés mellett fontos az is, hogy csendes legyen a pecó, mert szeretek nyitott ablakoknál aludni, viszont a folyamatossan berregő autók zaja, engem nagyon tud zavarni. Ha konstruktívak akarunk lenni az ingatlankeresésben, akkor érdemes több kerületet, városrészt is belőni, mint lehetséges élettér. Egyelőre nem gondolkodom azon, hogy milyen oktatási intézmények vannak a környéken lehet, hogy ez hiba, de azt sem veszem figyelembe, hogy a munkahelyem milyen messze lesz a jövőbeli otthonomtól!

Alkudozz!

Azért több tízmillió forintnál már nem hogy kell, de KÖTELEZŐ alkudni! Eleve az árképzésbe benne van, hogy néhány százezret le fognak alkudni a vevők, tehát felesleges lecsapni adott áron a lakásra, ha beleszerelmesedünk, legalább próbáljunk meg alkudozni. Persze ez jó ötlet, de mégis hogyan csináljuk? Ha először vágunk bele lakásvásárlási procedúrába, akkor az adott környéken térképezzük fel az eladó ingatlanok árait. Válasszunk ki négy-öt hasonló prioritásokkal rendelkező, közel azonos méretű lakásokat, és vessük össze az árakat, így egy körülbelüli árat tudunk képezni. Vigyázzunk, mert az ingatlanirodákban eleve magasabb ár van feltüntetve, mint amennyit a lakás árusítója meghatározott. Ebből következően, már tíz-tizenöt százalékot simán aláajánlhatunk, ha pedig egy szakértővel érkezünk az ingatlan megtekintésére - nem először természetesen -, akkor még többet. Tehát, ha megnéztük a lakást és tetszik, akkor érdemes egy építész barátunkat, vagy egy jó színészi képességekkel rendelkező ismerősünket megkérni, hogy játssza el az értékbecslőt, illetve építészt a legközelebbi alkalommal. Ez a legjobb alkuteremtő helyzet, amikor jelen van egy szaki. Persze nem feltétlenül kell a pénzből alkudni, azt is mondhatjuk, hogy hajlandóak vagyunk kifizetni a megadott árat, viszont cserébe kérünk felújítást, az igényeinkhez igazodva. Persze ilyenkor nem kell elrugaszkodni a valóságtól, nyílászáró cserét, illetve jakuzzit ne kérjünk, felesleges.

Figyelj!

Ha azt látjuk egy hirdetésnél, hogy "Sürgőssen eladó" vagy "Családi okok miatt eladó", akkor tuti, hogy jóval ár alatt meg tudjuk venni a pecót, hiszen ilyenkor az eladó fél rá van kényszerülve a mielőbbi értékesítésre. Amennyiben irányár szerepel a meghirdetett lakás szövegében, akkor az eladó fel van rá készülve, hogy alkudni fogunk, így bátran merészeljünk is élni a felkínált lehetőséggel.  Vegyük fel a pléhpofát, és hivatkozzunk az ingatlanpiac jelenlegi túlkínálatára, és mondjuk meg, hogy a környéken nagyon sok lakást megnéztünk már. Ha olcsóbb lakásokat is meg tudunk neki mutatni - hiszen előtte már felderítettük a környék piacát -, akkor elég erős érveink lesznek ahhoz, hogy lejebb menjünk a meghirdetett árnál. A tájékozottságnál nincs nagyobb fegyver. Egyre azért figyeljünk oda: NE FIKÁZZUK A LAKÁST! Szerencsétlen ott élt kitudja hány évig, biztos tele van emlékekkel, nem kell gorombáskodni, lenézni, rosszalló megjegyzéseket tenni. Legyünk érzelemmentesek, azt se lássa, ha beleszerelmesedtünk az otthonba, azt se, hogy a gyomrunk kifordul a festéstől.


És, ha van egy budapesti eladó, teraszos pecótok, húszmilla körül, tudjátok, hol értek el...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások