Étel+Ital

Julinak túrós a szája

4218

Amit soha, de tényleg soha nem tudok megunni, az a túró. Legyen sós, fűszeres, édes, sütiben, vagy magában, tésztán szalonnával... szeretem. A legnagyobb kedvenc a házi tejből, általam készített túró. Nem macerás, kell egy liter tej, egy edény, tiszta vászonzsák. A tejet öntsétek edénybe, hagyjátok langyos helyen megaludni, ez egy-két nap alatt bekövetkezik, az aludttejet öntsétek bele a vászonzsákba, akasszátok fel, tegyetek alá edényt, abba lecsöpög a savó. Amikor a csöpögésnek vége, ott a túró a zsákban. Csodálatos, nem? 

Sósan

Alap túrós eledel a kőrözött. Huszonöt deka túró, két deci tejföl, apróra vágott hagyma - új, vagy régi, esetleg póré -, pirospaprika és kész. Én így szeretem. Sokan szoktak még őrölt köményt is beletenni, esetleg vajjal keverik habosra. A kevert túró jó reggelire, vacsorára, sörkorcsolyának, tölteléknek. Rengetegféle fűszerrel lehet kísérletezni, a túró mindennel jó! Ha sós, akkor mindenképpen túrós tészta. Van, akinek csuszának hívja, de én csak tésztának. A tésztát kifőzzük, a túrót összekeverjük tejföllel és ezt rátesszük a tésztára. Nem sózzuk, nem cukrozzuk, hiszen, ha sósan esszük pirított szalonnakockával, akkor az elég sós, ha pedig porcukorra - ez a túró egyetlen formája, ahogy nem szeretem, cukorral, meg tésztával -, akkor is elég édes.

Keverd össze, süsd meg!

Egyszerű és fincsi ez a gyümölcsös, túrós süti, amit most tanít meg nektek Juli. Kelleni fog: huszonöt deka túró, három tojás, öt evőkanál tej, egy vaníliás pudingpor, másfél deci tejföl, huszonöt deka gyümölcs, a fagyasztott is tökéletes. Először is, vajazzatok ki egy jénait, vagy akármilyen sütőformát, lehet kerek is, vagy négyzetes, esetleg őzgerinc, nem lényeg a formája. Tehát, kivajazást követően barnacukorral szórjátok be az edény alján, hogy mindenhol legyen. Ez nagyon fincsi lesz a süti felszínén. Ezután szórjátok bele a gyümölcsöt, mindenütt legyen, egyformán. Aztán a tojásokat ketté kell választani, mindnél külön a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját ki kell kevernetek a pudingporral, és a tejjel, a végén hozzá kell adni a tejfölt és a túrót. A fehérjét ezután kőkemény habbá kell verni, csipet sóval és a cukorral, amikor kész, akkor óvatosan össze kell forgatni a túrós masszával, majd ezt ráönteni a tepsiben figyelő gyümölcsökre. Előmelegített sütőben, húsz perc alatt kész.

Még! Édeset!

Ha édesség és túrós, akkor a töltött zsemle kihagyhatatlan! Kiszedegetitek a zsemlék belsejét, és megtöltitek, vaníliával, tejföllel, mazsolával összekevert túróval, ja és én cukorral kikevert tojássárgáját is szoktam belekeverni. A sapkájukat visszateszitek sütés előtt, és piros, ropogósra sütitek a zsemléket. Na, meg persze a túrógombóc, amelyet nagyon sokáig azért nem csináltam, mert bonyolultnak tartottam, keverni, állni hagyni, szaggatni, kifőzni... De néhány éve, az én "törekedjünk a legegyszerűbbre" drága anyám mutatott egy túrógombóc készítési módszert, ami egyszerű és nagyszerű végeredményt ad. Fél liter tejet forraljatok fel, ebbe addig pakoljátok kanállal a grízt, amíg meg nem áll benne a kanál, tehát tejbegrízt - tejbepapi - csináltok, csak épp keményre. Miután kész, hagyni kell kicsit kihűlni, legalább annyira, hogy kézzel bele tudjatok nyúlni, ekkor bele kell keverni egy doboz túrót, egy vanília közepét és már gyúrhatjátok is a gombócokat! Pirítsatok némi zsemlemorzsát, ebbe forgassátok bele a kész gombócokat és kész, passz, lehet enni!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások