Közösség

Hogy kap az ilyen jogsit?

4230

Bár a szerkesztőség minden tagjának van jogosítványa, nincs köztünk egy autótulajdonos sem, és őszintén nem is nagyon érezzük ennek szükségét. Persze mindannyian levezettünk már jó pár kilométert, én régen a városban is sokat, amit ma már elképzelni sem tudok. Képtelen vagyok felfogni, hogyan képesek az emberek nap nap után kitenni magukat annak, ami a városi utcákon közlekedés címszóval zajlik. Összedugtuk azonban a fejünket, és összeszedtük, milyen archetípusok lelhetők fel az aszfalton, kiktől szoktunk idegbajt vagy épp szívinfarktust kapni, ha nem két, hanem négy keréken haladunk. Jön majd a bringás és a gyalogos verzió is...

Cégesautós

Az egyik legrosszabb fajta, részben mert többnyire a benzinpénzt is a cégtől kapja, így teljes lelki nyugalommal pöfékel, részben pedig azért, mert egy részük alapvetően se nem szeret, se nem tud vezetni csak muszáj neki. Hogy nő vagy férfi vezeti, többnyire mindegy, ugyanolyan szerencsétlenek tudnak lenni az utakon, sokszor annyira leköti őket a vezetés technikai része, hogy fogalmuk sincs róla, mi történik körülöttük.
Átengedik a gyalogost? Néha.
Autótípus: Opel Astra, Ford Focus, VW Golf

Ultralaza

Ők azok a csávók, akik széjjelfolynak, annyira belazultak, príma vezetési készségük teljes tudatában fekszenek el az ülésben. Egészen jobbra dőlnek, hisz csak bal kézzel mozgatják a volánt, a jobbal a váltón támaszkodnak. Ülés egészen hátradöntve, padlógáz, padlófék - jelezvén, hogy ők haladnának, ha a sok mazsola ezt lehetővé tenné. Tény, hogy nagy általánosságban tényleg jól vezetnek, de udvariasságot, előzékenységet, türelmet ne várjunk tőlük. Ajánlott óvatosan vezetni a környékükön, mert az agresszív vezetési stílus miatt gyakran nem ők törik össze magukat, hanem mondjuk kettővel hátrébb a nagy fékezés miatt a figyelmetlenebbek az előttük lévőt.
Átengedi a gyalogost? Nem.
Autótípus: Bármi amin nagy kipufogó, és könnyűfém felni van.

Papa, mama

Na, ez a mindenki által ismert horror kategória. Sokszor érthetetlen, hogy miért is újítják meg a jogosítványukat, miért adnak a háziorvosok erre engedélyt. Saját, kilencven feletti rokonom is megkapta az áldást, de életveszély, hogy az úton mozog. Eleve a kuplungolás már enyhén szólva nem megy nekik olyan finoman, így elképesztő motorbőgetések közepette indulnak el sokszor, hogy megtegyék az előttük álló kilométereket - rettegve. A félelemből fakadóan lassúak és ha egyszer beletaláltak egy sávba, abban is maradnak, míg rá nem jönnek, hogy arra kellett volna menni, s ekkor igyekeznek a negyven záróvonalon áthatolni. Zöldnél lefulladásveszély! Ha parkolni készülnek, keress menekülőutat!
Átengedi a gyalogost? Ha látja, igen.
Autótípus: régi szocialistától, japán kisautóig bármi, attól függően honnan mentek nyugdíjba

Öntudatos apuka

Talán a legellenszenvesebb fajta, a gyerekülés, a sport kipufogó és a könnyűfém felni jól megfér nála egymással, de sokszor csak alapmodellben látjuk őket. Apa minden munkahelyi és családi feszültséget a dugóban körülötte állókon vezet le, ami mindenkire igaz, de ők azok, akik tekintet nélkül arra, hogy ott ül-e az utastérben a csemete, kidagadó erekkel káromkodnak és mutogatnak. A legalpáribb fajta. Nagy gáz-nagy fék itt is megvan, büntető tanító jelleggel, kiváltképp, ha úgy érzik, ezzel egy milliméterrel közelebb érnek a hűtőben várakozó hideg Sopronihoz. Soha senkit nem engednek be, a bringásokat legszívesebben lelövetnék.
Átengedi a gyalogost? Nem.
Autótípus: közepes családi egyterű, mint Opel Zafira, Ford C-Max, Renault Megan Senic, Yaris Verso

Higgadt úriember

Őket szeretjük. Drága autóban ülnek, ami minden kényelmi funkcióval felszerelt, így nem érzik égető szükségét a célbaérésnek, nincs melegük, kényelmes az ülés, van GPS és hifi, ülésfűtés és kellemes zene. Mindenkivel előzékenyek, érzik és uralják az autójukat, mivel sokat vezetnek. Figyelmesek, kedvesek. Beengednek és elengednek. Nemcsak azért ilyen békések, mert minél több időt szeretnének eltölteni a tekintélyt parancsoló járgányban, hanem azért is, mert ők már megcsinálták, nekik már nincs mit bizonyítani, nekik már nem kell sietni.
Átengedik a gyalogost? Igen
Autótípus: nagy és fekete. A8, E-osztály, BMW 5, vagy 7, Lexus, véletlenül sem terepjáró

Fiatal nő kicsi kocsiban

Az autó természetesen tiszta, benne illatosító, dohányzás kizárva, üléshuzat nincs, de plüssállatok vannak. Alapfelszereltségű autó, benne lejárt szavatosságú zenék vagy kommersz rádióadás, néha buta techno. A lány csinos és barna, amint lehet, napszemüvegben. Nem vezet rosszul, viszont valamit nagyon kompenzál, mert a dudálások igen nagy hányadát ő produkálja. Agresszív és tolakodó, bizonyítja, hogy igenis megállja a helyét a pasik világában, minden létező helyzetben bizonyítja, hogy jól és talpraesetten vezet, és még jól is néz ki.
Átengedi a gyalogost? Ha gyereke lesz, igen.
Autótípus: VW Polo, Opel Corsa, Renault Clio

Ötvenes nők

Evolúciós lépés a papa mama kategória felé. A reflexek hanyatlanak, a látás szintén, kezd előtörni a félelem. Sokan közülük jól vezettek régen, s autópályán még mindig magabiztosak, de a városi hiszti már felőrli idegeiket, s rosszindulat nélkül mondjuk, hogy erre a klimax is rátesz egy lapáttal. Nyugodt környezetben semmi baj nincs velük.
Átengedik a gyalogost? Igen
Autótípus: akármi lehet, visszafogott színben

Hétvégi vezető

Veszélyes fajta. Megkímélt állapotú autó, megkímélt állapotú jogsival. A forgalom dinamikájáról lövésük sincsen, s külön baj, hogy többnyire a telekre tartanak, így lelőhelyük az autópálya belső sávja, ahova berakják magukat 120-al, és a célállomásig nem tágítanak. Nem néznek se jobbra se balra, szigorúan előre meredve tíz óra két perces kéztechnikával haladnak. Apa vezet, autóstáska a sebváltón, anya a kosár barackot őrizgeti az ölében.
Átengedi a gyalogost? Ha ismeri.
Autótípus: kicsi, de puttonyos, néha utánfutóval például Renault Thalia

Életveszélyesek

Több, egymástól igen távol álló alfaja van e csoportnak. Az egyik a nő, aki csak akkor ül volán mögé, ha apa ivott. Mivel apa ivott, ezért rendreutasítóan és agresszíven vezényli az asszony manővereit, megmondja merre és hogyan haladjon, amit szegény feleség nem bír idegekkel túl sokáig, így rendre sírvafakad, de közben annyira dekoncentrálttá válik, hogy bármi megtörténhet. Baj az is, hogy a férj máskor nem is engedi vezetni, mivel a nő nem arra való, és az asszony egyébként is rutintalan ugye.
Átengedi a gyalogost? Ha apa mondja
Autótípus: bármi

A másik életveszélyes valóban az, és sokszor halálos baleseteket is okoz, s ezekben rendre a vétlen fél vagy az utasok veszítik életüket. Ő a huszonéves suhanc, aki bika erős kocsival száguldozik, ám nem ismeri az autót és nem is elég rutinos még, így csak a szernencsén múlik, hogy feltekeredik-e egy kanyarban a szalagkorlátra vagy nem. A speed motorokkal szemben előzékeny, hisz ő is olyat akar, egyébként senkivel, hisz bizonyít.
Átengedi a gyalogost? Ha jó csaj...
Autótípus: változó állapotú GTI Golf, Subaru, vagy bármi ami szélesfelnis sötétített, és hangos. Az nagyon fontos!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások