Közösség

Egy kurtizán szerelme

4211

Pontosan két éve emeltem le a könyvespolcunkról találomra ifj. Alexander Dumas A kaméliás hölgy című könyvét mielőtt nyaralni indultam. Mondanom se kell, hogy a kéthetes nyaralás második részét végig bőgtem a megható szerelmi történeten, és ez nem az én érzékenységemnek, hanem a csodálatos és páratlan szerelmi történetnek tudható be. Most két év után megint a kezembe akadt a könyv, és újra nekifogtam elolvasni...

A regény egy férfi és egy fiatal kurtizán megható szerelmi története, kizárólag csak a kosztümös filmek és szerelmes történetek rajongóinak ajánlom. A könyv az ezernyolcszázas évek közepén játszódik, a romantika mellett kitűnő korrajzot ad az évszázad Párizsáról. Megismerjük az akkori világi és félvilági nők életét, szokásaikat, szórakozásaikat, és nem utolsó sorban a kor férfiának és nőjének kapcsolatát. A történetet maga Dumas és a főhős meséli el, visszaemlékezéseikből ismerjük meg a pár történetét. 

Egy testét pénzért áruba bocsátó nőnek, és egy nem túl sok járandóságból élő ügyvédnek a szerelmét követhetjük végig. A kurtizán fényesebben él a legtöbb nemesasszonynál számtalan szeretője jóvoltából, aztán a sors összeismerteti egy fiatalemberrel, és életében először szerelemre lobban nem mesterségéből fakadóan, hanem először és utoljára szenvedélyből. Az ügyvéd is rajongásig szereti a kurtizánt, bár anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy eltartsa, így meg kell szoknia, hogy akadnak még szeretői, akiket azért tart, hogy fedezze pazarló életét, hiszen képtelen lemondani a fényűzésről. Valamint a férfinak szembe kell néznie azzal is, hogy a nő "... nem tesz többet szerelemből, mint amit már megtett pénzért." A szerelmes főhős mégis túl tud lépni kedvese múltján és jelenén, és képes ennek ellenére, ezzel együtt szereti, és képes nemcsak a kurtizánt látni benne. A kurtizán pedig képes változni, megtisztítják a férfi és a saját érzelmei.

A regényt jól összefoglalja az első felében egy a szerelmes férfitől származó gondolat: "Ha pedig Isten egy kurtizánnak megengedi, hogy szeressen, akkor ez a szerelem, amely kezdetben bűnbocsánatnak tekint, utóbb mindig bűnhődéssé leszen."

Jól tudjuk a szerelem fájdalommal jár, főleg egy ilyen bonyolult esetben mint az övéké. Hosszú események láncolata vezet odáig, hogy a fiatal kurtizán megtisztul, hiszen olyan önzetlenül lesz képes cselekedni a férfi érdekében, akit szeret, hogy még saját röpke boldogságáról is képes lemondani.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások