Mi ez?

Mi ez? Fitt labda

4199

Az óriás labda története

Sok neve van ennek a hatalmas labdának: fitt labda, gimnasztikai labda, fitness labda, jóga labda, Pilates labda. Külföldön svéd labda néven ismert, mivel ott alkalmazták először gyógyászati célokra. Feltalálója egy olasz műanyaggyártó, nevezetesen Aquilino Cosani, aki 1963-ban fejlesztette ki a nagy méretű, "lyukbiztos" labdát. Korábbi találmánya, az ugró labda már a hatvanas években ismerté vált Pon Pon néven, ezt bizonyára mindenki ismeri, hisz gyerekkorunkban is nagy divat volt a szarvacskás laszti. Ezt Cosani a nyolcvanas években fejlesztette tovább, ám ekkor a labda már vinilből készült, használata biztonságosabb lett, és a neve Hop-ra változott. Az általunk ismert mai labda rugalmas puha PVC-ből készül, s legnagyobb előnye, hogy az edzés során sem veszti el méretét, alakját. Javítja tartásunkat, állóképességünket, rugalmasságunkat.

A labda és én

A névnapomra kaptam egy ilyen lasztit. Méghozzá egy szép rózsaszínt. Egyből kibontottam, felpumpáltam (a pumpát hozzá adják), rögvest rápattantam. ...és leestem róla, pontosabban legurultam. De ez sem tántorított el. Visszaültem, és elkezdtem rugózni rajta, pillanatokon belül pedig már fülig ért a szám. Habár ez nem játék, szerintem annak sem lenne utolsó, egyből meg is értettem, miért szeretik annyira a cicák a gombolyagot... Azóta egyébkén minden nap használom, nagyon szeretem, mert játék vele a torna -
otthon, munkában, konditeremben.

Ha figyelünk, láthatjuk, hogy egyre több dvd épül a gimnasztikai labdás gyakorlatokra, számtalan jóga, Pilates és kismamatorna dvd használja eszközként a gyakorlatokhoz, amik így könnyebben, hatékonyabban végezhetők el, az edzések kreatívabbakká és szórakoztatóbbá válnak. Külön öröm, hogy a labda az irodában is hasznos ülőalkalmatosság lehet, már az is sokat segít, ha csak rajta ülsz, és nem tornázol vele, hiszen ha ráülsz, egyből kiegyenesedsz. Kifejezetten ülésre tervezték a Sit'n'Gym ülőlabdát, aminek kis lábai is vannak, hogy ne guruljon el, de létezik külön labdastabilizáló is, amibe bele lehet tenni a gömböt, hogy egy helyen maradjon. A széken én - ahogy mindenki más - mindig összegörnyedek, ám ezen egyenesen tudok ülni még a gép előtt is. Persze idővel elfárad a hát, mivel folyamatos mélyizommunkával jár az egyensúyozás, de a rata töltött idő kifejezetten kellemes.

Válogathatunk. Majdnem mint Gombóc Artúr a csokikból...

...például a különböző színek között. Vagy a méretek között. Az alacsonyaknak (140-155cm) kisebb, 55cm átmérőjű labda való. A magasabbaknak van 65 és 75 cm-es is, de nem csak testmagasságunkat kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy milyen célra használjuk, így ha üléshez vesszük az asztal magasságát is szem előtt kell tartani a vásárlásnál. A labdának terhelhetőség szempontjából is több fajtája van. Az olcsóbbak kisebb terhelést bírnak (120kg), s az esetek többségében ennyi is bőven elég. Ha mégsem, a drágábbak (R-Med Fit-Ball) a nagyobb terhelést is jól bírják (300kg-ig). A durranásmentes változat sokkal biztonságosabb, nem kipukkad, hanem leereszt, ha valamilyen baleset folytán mégis kilukadna az anyag.

Akit kedvet kapott, kezdhet tornázni:

Az írás kedves gyakornokunk tollából fakad. Fogadjátok szeretettel, kedvességgel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások