Divat

Fiatal magyar tehetségek #02

4204

A múlt héten Nyíri Évivel beszélgetett a mashKULTURE Juicy, aki Csömör Bogihoz hasonlóan idén végzett a MOME textil szakán. A diplomamunkájával egyre többen foglalkoznak, hiszen nagyon erős darabokat készített!

Miért a textil irányába indultál?
Ez soha nem volt kérdés, más fel sem merült bennem, mindig erre készültem. Ez tölti ki minden időmet ez a hobbim.

Honnan, miből merítesz inspirációt? Mi inspirálta a diplomamunkádat?
A képeken a diplomamunkámat láthatjátok, a cím: Feketén Fekete: variálható női kabátok. A variálható kabátok elnevezés négy egymástól alig eltérő kabátot takar. Elsődleges célkitűzésem a női kabát újraértelmezése, egy új irány megadása. Munkám egy ötlet, terv arra, miképpen lehet ugyanazt a kabátot négyféleképpen variálni úgy, hogy egyúttal a karaktere is változzon. Mindezt a hangsúlyok eltolásával értem el, melyek ily módon négy különböző helyre tevődtek át; nyak, váll, mell, csípő. Ezeket erős túlzásokkal tettem karakteresebbé, a levehető részletek pedig még radikálisabb változást eredményeznek.

A négy kabáton hossz, bőségbeli és záródási különbségek merülhettek fel. A látvány mellett természetesen figyelembe vettem a funkciót is. A test azon részeire helyeztem a hangsúlyt, melyek érzékenyebbek, és fokozottan igénylik a védelmet. Választásom azért esett a páncélra, mert a kabát és a páncél funkciója között érzek bizonyos analógiát, mindkettő célja a kabátok célja védelem nyújtás.

A tervezésnél erősen hatottak rám a régi korok szamuráj páncéljai és napjaink fémes robotjai a transformersek. Igyekeztem a két öltözéket úgy ötvözni, hogy a páncélok főbb jellegzetességei visszaköszönjenek a kabátokon, valamint szem előtt tartottam a robusztus hatás megőrzését.

Nyíri Éve kreációi itt!

A cél egy konstruktív szerkezet létrehozása volt. A tervezésnél és a kivitelezésnél fontosnak tartottam, hogy a végeredmény visszatükrözze a kiindulópontot, nevezetesen a szamurájok és robotok működő képes egységét; ebből a fent említett négy levehető átrakható, variálható részből áll össze az ötödik sziluett, melyből valójában a kollekció egésze táplálkozik.

A szamurájokon és transformerseken kívül természetesen több dolog is inspirált, elsősorban filmek és zenék; Dune, Blade Runner, Ghost in the shell, The city of lost children, Terminator, Portishead….némelyiknek nem csak hangulata, világa (ami nagyon közel áll hozzám) tett/tesz rám folyamatosan mély benyomást, hanem a mondanivalója is. Mindezek mellett mindig is nagy hatással volt rám a holland tervező páros, Viktor&Rolf szürreális világa is.

Számomra kezdettől evidens volt, hogy kerülni fogom a színek használatát, hiszen a hangsúly a sziluetten van, a színek pedig, összezavarták volna a kompozíciót. Az élénk szín használat más motívumokra helyezte volna a hangsúlyt, ezen kívül pedig mindig vonzott a különböző árnyalatú feketék együttes használata.

Ami az anyag használatot illeti, elsősorban azt tartottam szem előtt, hogy mivel tudnám leginkább hangsúlyozni a levehető, variálható részleteket. Ezért esett a választásom a fényes és a matt felületekre, hiszen ha színnel nem is, de anyag karakterrel tökéletesen külön tudom választani a formát a kabáttól. A fentiekből következően döntöttem a gyűrt lakk és a matt gyapjú mellett. Valamint a lakk egyik jellegzetessége, hogy minimális fémes hatást is kelt, ami rímel a robot tematikára.

A rögzítéseknél, a szamurájok díszített öltözékét megőrizvén, fekete fonottkötelet alkalmaztam, hiszen ez struktúrájában hasonló, mint a harcosok selyem zsinegekkel rögzített páncélja.

A munkára egy teljes év volt, szeptembertől dolgozhattunk a diplomán, de valójában a munka java januárban, februárban indult be. Az ötlet csírája bennem a londoni suliban ( London Collage of Fashion) ill. az ott tartózkodásom alatt kezdett kialakulni, hiszen rengeteg ideiglenes és állandó kiállítást látogattam, köztük a British Muzeum-ot, melynek a Japán részlege nagyon inspirálóan hatott.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?
A diplomamunkámat. Maximálisan megvagyok vele elégedve, amit elképzeltem az valósult meg. Szeretem, a visszajelzések is nagyon jók, ami nem hátrány.

Kik azok a magyar divattervezők, akiknek a munkáját tiszteled?
Ha a hazaiak közül említenem kéne valakit, akkor Anh Tuan-t és Mojzes Dórát emelném ki, a munkák színvonalasak és megállják a helyüket bárhol.

Hol látod magad pár év múlva?
Azt tudom, hogy most mit akarok; tovább vinni a legutóbbi munkám, sok lehetőséget látok benne, ezeket szeretném megvalósítani. Ami a későbbieket illeti, bízom abban, hogy továbbra is azt csinálhatom amit szeretek, ez a legfontosabb, ez lehet bárhol.

Köszi mashKULTURE Juicy!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások