Lélek

A szerelmek próbája

4202

Sétálsz a parton, napozol a strandon vagy a barátnőiddel beszélgetsz egy kávézó teraszán. A nyüzsgő tömegből pedig hirtelen felfigyelsz egy sármos idegenre, az ismerkedés pedig szinte jön magától. Randi randit követ, és nem is olyan nehéz kiötölni mit csinálhatnátok együtt, hiszen a lehetőségek korlátlanok, szabadabbnak érzitek magatokat, mint bármikor. Sokaknak ismerős a történet. A szerelem nem évszakhoz kötött, de mégis ilyenkor könnyebb beleringatni magunkat az érzésbe.

A dolog pszichológiája egyszerű. Ha szabadságon vagyunk, az már önmagában is is örömmel tölt el bennünket. Megszabadulunk a napi stressztől, nem kell a hétköznapi tevékenységekkel foglalkoznunk, és a pihentebb, jobbik arcunkat mutatjuk a külvilágnak. A felszabadultság pedig vonzó a másik félnek is, aki szintén kicsit más, mint a dolgos mindennapokban. Izgalmas, változatos szabadtéri programokkal fűszerezve pedig rengeteg közös élményt gyűjthetnek a párok, ami összeköti őket. És ennyi a varázslat.. Persze ez a legegyszerűbb példa. Lehet, hogy nem nyaralunk, csak a munkából hazafelé egy parkban látjuk meg Őt. És lehet, hogy feszültek vagyunk, és Ő sem hasonlít egy görög istenre, ám nyáron ekkor is van valami megfoghatatlan vibrálás a levegőben, ami gördülékenyebbé teszi a dolgokat.

Ha egyedül vagy..

Lehet, hogy Te is most várod az igazit. Mert ilyenkor tényleg könnyebb ismerkedni, és az az idealisztikus kép motoszkál a fejünkben, hogy a vízparti séta egy langyos nyári estén kéz a kézben vagy egy fülledt és féktelen mulatság közbeni egymásra találás remek kezdete egy kapcsolatnak. Álmodozni szabad, viszont korántsem biztos, hogy a másik fél ezt komolyan veszi. Ahogy máskor sem az. De azt hiszem, ilyenkor mindenkiben megvan a szabadság vágya, vagy legalábbis az arra való igény, hogy valami különlegeset éljen át. Akkor is, ha az nem tart örökké. Sokan eleve így állnak a nyári flörtökhöz. Nincsen kőbe vésve, hogy ezt a hozzáállást nem lehet megváltoztatni, vannak jelek, amik arra utalnak, hogy a későbbiekben is megállja a helyét a dolog, például ha nem túl nagy a távolság. Több száz kilométerről meghitt kapcsolatot ápolni elég nehéz. Persze talán a legjobb, ha sosem ragaszkodunk görcsösen, sem nyáron, sem télen ahhoz, hogy mostmár a nagy Ő-t találjuk meg.


Ha már van akivel töltsd a nyarad..

Kevesebbet hallani arról, hogy néha nem az a kérdés, hogy a nyári szerelem eltart-e őszig is, hanem az, hogy a már meglévő kapcsolat kibírja-e ezt az időszakot. Egy lángoló szerelmen vajmi keveset változtat az évszakok váltakozása, azonban nem ritka, hogy egy fellángolás belekavar a kapcsolatba. Erre különösen nagy az esély, ha eltérő nézeteket vallotok a hűség fontosságáról. Van, akinek ez alapvető követelmény, van aki szerint belefér egy-egy kaland. Szintén így van, ha sok a feszültség közöttetek, és távolodtok egymástól, vagy csak kezd ellaposodni a dolog. Ha ésszerű magyarázatot keresünk, megkaphatjuk. A hormonok tombolása az oka annak, hogy ilyenkor szexuálisan aktívabbak vagyunk, és fogékonyabbá válunk a jelekre. Egy tanulmány szerint a nyár a félrelépések igazi melegágya. A férfiak ugyan háromszor gyakrabban követik el, mint a nők, de nem árulok el nagy titkot azzal, hogy náluk legtöbbször csak a szexről szól, a nőknél többször keveredik bele érzelem is.

Ha találkoztál valakivel..

Lehet, hogy szereted a párod, mégsem vagy beoltva a derült égből érkező villámcsapás ellen. Mielőtt teljesen elvakítana a napfény és felrúgva a régi életed belevetnéd magad az újba, érdemes átgondolni, hogy nem nyári káprázat-e az egész és a másik is hasonlóan gondolkodik-e, mint Te. Lényeges, hogy mi mindenen vagytok túl a jelenlegivel, mennyi mindenben álltatok egymás mellett, és hogy az új szerelem tényleg az-e, vagy csak fellángolás. El tudnád-e képzelni, hogy hideg esős reggeleken vele ébredj és megosszátok a napi feladatokat és gondokat? Ha tudod, hogy nem, csak egy izgalmas kitérő volt, lelked rajta, hogy bevallod-e, de ez tönkreteheti az évek alatt felépített bizalmat.

Ha téged csaltak meg.. 

Hallottam pár esetet az "elmegyünk a haverokkal nyaralni a barátnők nélkül" fajtából. Elég sokszor az idegbaj kerülgeti az itthon maradt lányokat, és nem mindig ok nélkül. Lehet, hogy pesszimista vagyok, de a férfiak egymás közt, főleg a sok mindenre kapható lányokkal körülvéve egy nyaraláson könnyen elvesztik a fejüket. Persze ez a nőkre is igaz. Főleg messze az otthontól, mert "úgysem tudja meg senki és az életben egyszer ez kijár". Mindenesetre egyénfüggő, hogy meg tudod-e bocsátani, ha mégis kiderül a dolog. Néha ráeszmél egy ilyen sokktól az ember, hogy mit csinált rosszul, vagy mire nem figyelt oda és ez megerősítheti a kapcsolatot.

Ezt az egészet azonban megpróbálhatod megelőzni is. Azzal, hogy közös programokat szerveztek, visztek egy kis fantáziát, és változatosságot a mindennapokba, és minden gondot megbeszéltek, amikor az felmerül. Ez az időszak alkalmas arra is, hogy felülvizsgáld, hol tartotok most. A megszokás könnyen megtarthat egy kapcsolatban, amiből nehéz kilépni, szerintem főként a hideg hónapokban, mert akkor méginkább hiányzik a társ. A nyár sokféleképpen próbára tehet, de mindig úgy éreztem, az lesz az igazi társam, akivel ekkor is együtt éljük meg a szabadság érzését.

Az erős szerelmeket élményekkel gazdagíthatják, a kevésbé működő kapcsolatokat szétvethetik ezek a hónapok. Rád találhat a nagy szerelem, de lehet, hogy egy röpke, de annál gyönyörűbb viszonyt élsz át. Akárhogy is legyen, erre nagyon találó a Szerelmünk lapjai c. film egy részlete: " A nyári kalandok többféle okból érnek véget, de mindent összevetve egy dolog közös bennük: hullócsillagok, fenséges, megismételhetetlen pillanatok, az örökkévalóság felvillanása, mely egy perc alatt elillan. "


Az írás kedves gyakornokunk tollából fakad. Fogadjátok szeretettel, kedvességgel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások