Közösség

Kapcsolódj a Dunára!

4178

Évtizedes beszédtéma Budapesten, hogy a városlakóknak elérhetőbbé kellene tenni a Dunát. Voltak már kezdeményezések, mint a Budapest Plage, amely sajnos csak két nyarat ért meg, ilyen városlakóknak kedvező projekt volt a Kopaszi-gát rehabilitációja, és még több apróbb kezdeményezés. A világon sok-sok helyen építkeznek a vizekre, Koppenhágától New Yorkon át egészen Dubaiig.

Budapesten az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél építenek uszálystrandot. A három bárkából-uszályból összeépített létesítmény kétezer négyzetméteren várja majd a pihenni vágyókat. A hajókon felnőtt- és gyerekmedence, napozók, több büfé, esténként pedig mozi és zenés programok fogadják az érdeklődőket - egyszerre akár négyszáz embert. Ha minden jól megy, az első hónapban ráadásul ingyen, a várható érdeklődésre való tekintettel azonban egy belépő két óra hosszára lenne érvényes. 

A tervek szerint július 10-én már el is lehet foglalni a strandot, ahogy láttam ma reggel az Árpád-híd hajóépítői elég jól haladnak. Egy strand lelke a medence – ez természetesen az Uszálystrandra is igaz. Ezért mondhatjuk, hogy az Uszálystrand kialakítása ma igazi léleképítő fázisba érkezett: az Astralpool szakemberei a medencék fóliázását végzik. Bár az Uszálystrand biztosan csak az idén nyáron üzemel, a 1.5 mm vastag falú medencék akár húsz évig is eltartanak. Ez a Duna és a főváros hosszú  távú fejlesztőinek terveivel is egybevág,  akik szeretnék, ha a különleges pihenő- és szórakozóhely évről évre visszatérne a budapesti Duna-partra. A sok jó hír ellenére szomorú azonban, hogy nagymamáink még a Margitsziget végénél a Dunában kialakított strandon lubickolhattak. Változnak az idők...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások