Étel+Ital

Tekeregj kimonóban!

4176

Értekeztünk már a sushiról magáról, sőt teszteltük is a haza sushi felhozatalt, s arról is beszéltünk már, hogy miként lehet a legegyszerűbben elkészíteni. Arról azonban még kevés szó esett, hogy miként lehet tradicionális hangulatot teremteni otthonunkban ehhez a keleti gasztronómiai csodához. A napokban a Tchibo üzletébe tértem be az egyik plázánkban, ahol megdöbbenve tapasztaltam, hogy már nem csak kávét, de különböző, a mindennapokhoz szükséges praktikus kiegészítőket is lehet vásárolni, akár suhi készítéshez, hagyományos távolkeleti vendéglátáshoz is. 

A sushi szó eredetileg azt jelenti: savanyú, és az étel savanykás ízére utal. Japán specialitás, két nagy csoportja van: a nigiri-sushi - halszelet kézzel formázott rizsgombócon - és a maki-sushi. Itthon ez utóbbi az elterjedtebb, amelynek az alapja nori-lap - szárított és pirított tengeri moszat - hűtött, savanyított rizs és hal, zöldség vagy tojás hengerekké tekerve. Ezeket felvágják, és apró falatokban szervírozzák. Könnyű, finom és alacsony a kalóriatartalma, ezért egyre népszerűbb világszerte. Ahhoz, hogy valaki itamae, azaz sushi mester lehessen, hét-tíz évig kell képeznie magát. Ettől a ténytől senkinek ne legyen keserű a szájíze, egyszerűbb sushi-változatokat otthon is el lehet készíteni, csak egy jó kés kell hozzá az alapokon kívül. Az otthoni japánkodás egyik alapfeltétele a hocho, azaz a sushivágó kés. Ezt arról lehet felismerni, hogy rovátkolt, a bemélyedéseknek köszönhetően vágás közben nem keletkezik légréteg, így a felvágandó élelmiszer nem tapad rá a kés pengéjére, könnyebb vele dolgozni.

A sushi fogyasztásnak szerves része a teázás, amely már önmagában is rituálénak számít sok ázsiai országban. Kínában és Japánban az ízesítés nélküli zöld tea egyenesen nemzeti italnak minősül. Isszák melegen vagy hidegen, mindig keserűen, ízesítés nélkül. A Pai Mu Tan fehér teát Fujian tartományban, a Minjiang folyó torkolatánál termesztik. A rövid ideig tartó szüret során csak az ezüstfehér levélvirágokat és a két legfiatalabb levelet szedik le, majd dolgozzák fel különleges gondossággal. Kínában a jázminteát is nagyra értékelik - azaz a jázminlevelekkel ízesített zöld teát. Japánban közkedvelt a fekete tea is (hidegen), ismerik és szeretik az angol teát, de olyan különlegességeket is fogyasztanak, mint az árpa tea - szintén hidegen. Fontos tudni, hogy a zöld teát forró, de nem lobogó vízzel kell készíteni, és fogyasztás előtt legalább három percig állni kell hagyni. A közös teázás nem csak az ital élvezetét jelenti: egy japán számára a tea a nyugalom, a kiegyensúlyozottság és az energia fogalmával kapcsolódik össze. Tanuljuk ezt meg tőlük, és azt is, hogy a teát aromazáró teás dobozban tartják, hogy a különleges teák zamata ne illanjon el. 

A keleti emberek otthon is szépen felöltöznek, hogy ezzel is kimutassák a tiszteletüket a vendégeik, a társuk, a családtagjaik iránt, mi is autentikusabbá tehetünk egy-egy sushi-vacsorát, ha kimonóba bújunk. Eredetileg a japánok mindenfajta ruhára a kimonó szót használták, később korlátozódott a szóhasználat a T-alakú köntösre. Hagyományosan a kimonó bal oldala van felül, a jobb pedig alul, mert fordítva a wikipedia szerint balszerencsét hoz. Hogy tökéletes legyen a hangulat mi magunk is átváltozhatunk e kultúrának megfelelően, és kimonóba bújhatunk.

Ezek után nem marad más hátra, mint az étel elkészítése és társaság élvezete. A sushihoz szükséges hozzávalókat beszerezheted a Nagycsarnok alagsorában található ázsiai élelmiszer boltban, de ázsiai étkészletet, evőpálcika szettet, kimonót, a különleges teafüveket is sok helyen találhatsz már. Mielőtt azt gondolnád, hogy túl nagy befektetésre lenne ehhez szükség, megnyugtatlak, bővel alatta marad egy négyszemélyes hagyományos sushi étteremben lévő vacsi árának.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások