Test

Barátok vagy ellenségek?

4163

A dezodorok életünk részeivé váltak. Nyár van, meleg van. És amúgy is sokszor kerülünk izzasztó helyzetekbe. A suliban, a munkában, a buszon... Kinek hiányzik még egy jókora izzadságfolt is a ruhájára az idegeskedés mellé?

Miért baj, hogy izzadunk?

Az állatoknak természetes, hogy testszaguk van. Az emlősöknél különösen fontos, hisz komoly szexuális jelzéssel bírnak a különböző testszagok, ezek alapján választanak ugyanis párt maguknak. Mi emberek kivételek vagyunk, minket a testgőzök kipárolgása nemhogy vonz, hanem inkább taszít. A reklámok is azt sugallják, hogy izzadni a főben járó bűnök egyike., s ahhoz, hogy magabiztosságot sugározzunk, inkább ne legyen egy láthatalan büdös malac a hónunk alján, legyünk igazi nők, nem szabad izzadnunk, ezért ezt és ezt kell használnunk. Természetesen már parfüm is kerül a legújabb dezodorokba, így a hónaljra is, ám sajnos ott nagyobb kárt okoz, mint hasznot. Az izzadás testünk egyik legalapvetőbb szükséglete, a hőmérséklet szabályozás szempontjából fontos, segít fenntartani víz-, és sóháztartásáunkat. A kipréselt víz pedig akkor és attól lesz büdös, ha a bőr felszínén természetesen meglévő baktériumok elszaporodnak.

Persze vannak, akik az átlagnál többet izzadnak, ráadásul nem is kevesen. Az egész testen jelentkező fokozott verejtékezés (hiperhidrózis) lehet betegség jele is, ezért érdemes orvost felkeresni, hogy kiderítsük, mi okozhatja a folyamatos gyöngyözést. Jelezhet többek között magas vérnyomást, cukorbetegséget, pajzsmirigy túlműködést, de pszichés okok is állhatnak a háttérben.- Ilyen esetekben a hagyományos izzadásgátlók semmmit nem használnak, speciális ecsetelőkre vagy egyéb kezelésre van szükség. Az izzadás, az izzadsgáfoltok, az erős testszag mindenkinek kellemetlen. Nemcsak annak, akihez a jelenségek tartoznak, hanem annak is, aki érzi azt például egy agyonzsúfolt buszon. Örülünk, ha végre birtokunkba kerül egy olyan dezodor, amitől egész nap friss illatunk lesz, és megóv minket a foltoktól. De tudjuk mit kenünk/fújunk magunkra?

Dezodorok és izzadásgátlók

Sokszor a termékeken nincs minden összetevő feltüntetve, s rendszerint nem is reklámozzák, milyen potenciálisan veszélyes anyagokat tartalmaznak az egyes darabok. Bizonyos tartósítószerek (formaldehid, parabén) allergiát válthatnak ki, és ez még csak a jobbik eset. A dezodorok kozmetikai cégek hatodik legfontosabb termékei. Alapvetően a termékpalettán két típust különböztetünk meg.: a dezodorok a kellemetlen testszagot kívánják elnyomni., így a baktériumok elpusztításának és a kellemetlen szagok elfedésének érdekében erős illatanyagokat és baktériumölőket is tartalmazhatnak. Az izzadásgátlók ezzel szemben a faggyúmirigyek működését, azaz magát az izzadást gátolják azáltal, hogy összehúzzák a pórusokat. Aminek ki kéne jönnie, így bent marad. A leggyakoribb izzadásgátló hatóanyagok az alumínium-cirkónium-hidrát, az alumínium-cirkónium-glicin, és az alumínium-klór-hidrát. Manapság már nem mindig írják ki, hogy "aluminum-...", hanem "ammonium-alum."-ként tüntetik fel, de ez is egy alumínium só. Nemrég jutott csak tudomásomra, hogy szélsőséges esetekben az alumínium sók és egyéb vegy-, és tartósítószerek allergiát, nyirokcsomó-, vagy mellrákot is okozhatnak. Főleg szőrtelenítés után veszélyes használni őket, mivel olyankor sokkal könnyeben felszívódnak.Valamit valamiért...

Mégis milyet használjunk?

Minden ember bőrének más és más a megfelelő, más az, amit hat vagy ami nem irritál, esetleg amit kellemes használni. Általában érdemes kevesebb összetevőt tartalmazó terméket választani., s figyelni a különböző termékjelölő kifejezésekre. A szenzitív természetesen azt jelenti, hogy érzékeny bőrre ajánlott. (Érzékeny bőrre a citrus vagy zsálya illóolajjal átitatott hintőpor is hatásos.) Bőrbarát, vagyis beszívódik, kellemes állagú, nem ragad. Ami alkoholmentes, az többnyire nem szárítja és nem csípi a bőrt. A natúr kozmetikum kifejezés a magyar HU-ÖKO-01 illetve 02 nem feltétlenül vonatkozik magára a termékre, hanem csak egyes összetevőire. A német BDIH minősítés megbízható natúr kozmetikumot jelöl. Olyat is hallottam már (méghozzá orvos mondta), hogy nem is az a fontos, hogy alumínium sót ne tartalmazzon, hanem hogy aeroszolos legyen.

Mit tehetünk még?

Sokat tehetünk azért, hogy kevésbé legyünk "izzadékonyak", például a kávé, cigi, alkohol, s egyéb méreganyagok fogyasztásának elhagyásával. Jótékony lehet az is, ha kevésbé fűszerezzük ételeinket, többet sportolunk, természetes anyagból készült ruhákat hordunk. Olyan gyógynövényteák is segíthetnek, mint a csalán, vagy a zsúrlófű. Egyik barátnőm adott egy nagyon jó tippet. Ha indulás előtt reggel is lezuhanyzunk, napközben sokkal kevésbé fogunk izzadni. Ha hosszabb útra megyünk, vigyünk magunkkal frissítő kendőt. A szaunázás segíti az izzadásgátlók miatt lerakódott méreganyagok kiürülését a szervezetből. Egy nem ajánlott, egészségtelen lehetőség a bőr felszínébe fecskendezett botox injekció, amely akár 3-10 hónapra is megszüntetheti az izzadást. Az izzadtságfelszívó, hónaljra helyezhető párnák megoldást nyújtanak, ám csak ujjas póló alatt maradnak észrevétlenek.

Persze mi cotcotos lánykák is erősen dezodorálunk, ha nem tennénk kínos lenne a szerkesztőségi hangulat. Nézzük, ki, miként teszi ezt! 

Henci

Kipróbáltam már mindent. A gyógyszertári ecsetelőtől elkezdve a hintőporon át a spray-ken keresztül egészen a természetig mindent. Két dolog szokott lenni: csíp vagy hatástalan. Nem vagyok különösebben büdösödő - bár, mint a reklámból jól tudjuk, saját szagunkat nem mindig érezzük -, izzadós sem, de azért deo nélkül a legritkább esetben tudok csak meglenni. Mondjuk hétvégén, ha nem megyek sehova, simán előfordul, szóval nem úgy izzadásgátlózom, hogy fürdés után rögtön, hanem puccparádé után. Jelenleg a Nivea Pure Deo-t használom, mert olcsóbb, mint a többi, benne van a huszonnégy órás kamu, átlátszó, tehát nem hagy nyomot, és nincs benne alkohol és színezék. Az alkohol csípi a bőröm, főleg szőrtelenítés után. A hajtógázas izzadsággátlókat már nagyon-nagyon régóta nem használom, és nem csak környezettudatosságom miatt, hanem azért sem, mert egy gimis osztálytársamnak a hajtógázas deotól gyulladtak be a hónaljmirigyei, amiket ki kellett műteni. 

Hajnalka

Amit én használok az a Forever Living Product-os aloe verás stift. Aloe Ever-Shield a neve. Nem hagy fehér foltot a ruhán, nincs benne alkohol, se alumínium sók, a bőröm se irritálja. Gyenge az illata, alig lehet érezni. Szóval elégedett vagyok vele.Lilla

Ahogyan már a Kend az arcodra című cikkben is olvashattátok, valahogy nem érdekelnek különösebben a kozmetikai termékek, éppen ezért évek óta ugyanazt a jól bevált izzadásgátlót használom. A dm sajátmárkás termékének, a Baleának a golyós izzadásgátlóját vásárlom régóta, a hajtógázasokat, akárcsak Henci, én sem szeretem. A Baleának ez a terméke többféle illatban kapható, de én a szinte szagtalan zöld vagy sötétkék kupakosat részesítem előnyben. Az ára nagyon kedvező, nem hagy foltot a ruhán és nincs illata, mi kell még?

Zsófi

Hencihez hasonlóan én is a Nivea dezodorokoat használom leginkább, nem foltoznak, nem erős az illatuk, és legutolsó információim szerint nem is állatkísérletesek a Nivea termékek. Legújabban pedig kipróbáltam a Biotherm deo Pure Natural Protct-et, ami organikus tanúsítvánnyal bír. Az a szuper benne, hogy paraben- és alumínium sómentes, és teljes egészében természetes összetevőkből áll. Van benne gabonakivonat, aloe-vera, narancs kivonat és növényi alkohol, ez utóbbi garantálja a baktériummentességet. Az illata könnyed, kellemes, nem erős, és használ. Szeretjük.


Az írás kedves gyakornokunk tollából fakad. Fogadjátok szeretettel, kedvességgel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások