Közösség

Új drogok fújnak

4158

A minap belefutottam egy hírbe, miszerint a britek átvették a vezetést Európában a kokainfogyasztást illetően. Ennek értelmében az Egyesült Királyságban több mint egymillió rendszeres (!) kokainfogyasztó él - az ország lakossága hatvan millió, öregestül, gyerekestül, s ebből minden hatvanadik rendszeresen szippantgatja a fehér port.

A növekvő kereslet mellett az árak is csökkentek, míg a kilencvenes évek elején egy gramm 131 dollárba került, addig 2007-ben már csak kilencven körül kellett csengetni érte. Persze nemcsak az ár változott, hanem a minőség is, a Sun értesülései szerint a forgalomban lévő kokainnak mintegy harmada nagyjából kilenc százalékos tisztaságú, azaz a megvásárolt anyag killencvenegy százaléka egyéb adalékanyagokbóé tevődik össze. Nem ritkán még ennél is szennyezettebb anyagra bukkannak a hatóságok. Igen elgondolkodtató mindez, hisz a drogfogyasztás minden erőfeszítés dacára nemhogy csökkenne, épp ellenkezőleg, egyre csak nő, s ezzel együtt nő a szennyezettségből fakadó veszély is. Mivel egy vásárlónak fogalma sincs róla, hogy mi is kerül a zacsiba, minden alkalommal kockáztatja, hogy előre nem várt hatások érik szervezetét.

Arra fel lehet készülni, s arra gyerekeinket is fel tudjuk készíteni, mit várhat, ha kokaint vagy egyéb drogokat fogyaszt, de arra nem, hogy a termesztők vagy éppen a dealerek által belekevert ismeretlen kemikáliákra és vegyszerekre hogyan reagál az emberi test. A droggal kapcsolatos ártalomcsökkentő politikának éppen ezért régi vesszőparipája a szórakozóhelyekre kitelepülő drogvizsgáló állomások üzemeltetésének fontossága, hisz így legalább tisztában lehet vele egy fiatal, hogy mi az, amit épp magába készül tömni. Még logikusabbnak tűnik ez a lépés, ha hozzávesszük azt az adatot, hogy minden huszadik 15-16 éves angol srác már kokózott életében, és három százalékuk már a crackkel is megismerkedett... Londoni ismerőseink arról is beszámoltak, sajnos hallottak már olyan halálesetekről, mikor az egész estés szippantgatás utáni erekcióhiányt kiküszöbölendő fiatal fiúk potencianövelő gyógyszerekkel zárják az estét, s ezzel rövid életüket is.

Az alábbi videó párszor már körbejárta az internetet, de akárhányszor látom, mindig megdöbbenek. Végignézhetjük, hogyan is készül Kolumbiában a kokain, hányszor és milyen mennyiségű gázolajat, ammóniát vagy éppen kénsavat kevernek a cucchoz, míg elkészül az Európa-szerte áhított fehér por.

A britek egyébként heroinfogyasztásban is elég jól állnak a maguk félmilliójával, és szívnak is sokat, mintegy évi húsz tonna marihuánát, s ezzel a harmadikok Törökország és Oroszország mögött. Amfetaminból hatalmas mennyiséget, majdnem tizennyolc tonnát foglaltak le a hatóságok. Tizennyolc tonna bogyót!

Az amfetaminokkal, konkrétan az ecstasy-val egyébként a tengerentúlon is komoly problémák vannak, mégpedig új formájukból adódóan. Eddig csak sima tabletta formájában találkozhattak vele a fogyasztók, most azonban különféle mesefigurák (Snoopy, Bart Simpson, transformerek, Tini Nindzsa Teknőcök) és Barack Obama alakját kezdték felölteni. A hatóságok vakarják a fejüket erősen, mivel ezek a tabletták megtévesztésig hasonlítanak a legális piacon beszerezhető vitamintablettákra, de a lefoglalt példányokból az is kitűnik, hogy sok esetben nem is ecstasy a cucc, hanem különféle erős kemikáliák és drogok keveréke. Találtak már benne koffeint, metamfetamint, de nem egyszer heroint is - mutatott rá egy amerikai jelentés.

Sokszor valójában ez nem más, mint a BZP (benzilpiperazin), amit olcsó ekinek is neveznek, és sok helyen még ma is legálisan beszerezhető. A negyvenes években kifejlesztett féregirtó szer az interneten viszonylag könnyen beszerezhető, s hazánkban is csak 2009. januárja óta van tiltólistán. Partidrogként gyakorlatilag az ezredfordulón jelent meg, s többek között herbál eki néven is találkozhattunk vele (bár herbál eki néven nagyon sok mindent próbálnak eladni). A BZP jellemzően nem okoz halálesetet, de dózisa és ezért hatása kiszámíthatatlan. A BZP mellett létezik az úgynevezett folyékon ecstasy is, ami Magyarországon is igen népszerűvé vált egy időben, ez pedig a GHB avagy a Gina. Ezt könnyűfém-tisztító folyadékból nyerik, s a szervezetbe kerülve az ekihez hasonló hatást fejt ki.

Magyarországon egyébként a jelentések szerint a droghelyzet az utóbbi években nagyjából változatlan, mondhatni stagnál. Minden beszerezhető, minden bevehető. A drogfogyasztások legnagyobb része Budapesten történik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások