Test

Jó egészséget!

4153

Van egy életfeladata minden embernek. Az, hogy egészséges legyen. Nekem vallásom és filozófiám, hogy ez elérhető, csak oda kell figyelnünk magunkra. Az, hogy ezt megvalósítsátok, a megoldás a saját kezetekben van. A betegség nem szükségszerű, az egészség a természetes állapotunk.

Az egészség

Jobb, ha tudjátok, hogy az ember természetes élettartama mintegy 120 év. Miért kezdünk el korán betegeskedni és hogy miért halunk meg sokkal előbb? A különféle betegségek és az idő előtti öregedés döntő kiváltó okai a következőek: a  test túlzott elsavasodása, az oxidációs stressz a szabad gyökök miatt, a túlsúly, az emésztés fokozatos romlása, a belső környezetszennyezés, mind fizikai, mind pszichikai értelemben, és meglepő módon az életöröm hiánya.

A lassú öngyilkosság

Dohányzás: Amikor egyetlenegyszer beleszívunk a cigarettába, százezer szabad gyök keletkezik. Ezek az agresszív oxigénmolekulák tolvajok. A külső atomhéjukon egy elektronnal kevesebb van, ezért valahonnan ellopják a hiányzó elektront.  Így indul ki egészségtelen láncreakció egyetlen szabad gyökből.
Túlsúly: Egyértelműen és megcáfolhatatlanul bizonyított tény, hogy a kalóriacsökkentés meghosszabbítja az életet. Az elfogyasztott ételnek általában csak az egyharmadára van szükségünk. Igen gyakran csak azért eszünk, meg megszoktuk, mert frusztráltak, elégedetlenek vagyunk. Minden alkalommal, ha lemondunk a szükségtelen étkezésről, életidőt kapunk. Túl kevés mozgás: A legtöbb ember manapság életfogytiglan ül, pedig nem is ítélték arra. Elég lenne napi fél óra mozgás. Bosszankodás, negatív gondolkodás: Attól, hogy mérgelődsz az, ami miatt mérgelődsz, teljesen változatlan marad. Más szóval: a dühnek nincsen a valóságot megváltoztató hatása. Alakíts ki pozitív énképet! Tápanyaghiány: Célirányos táplálék kiegészítésre van szükség! Manapság még mindig sokan azt mondják, hogy aki egészségesen táplálkozik, mindent megkap, amire szüksége van. Ez nem igaz. Néhány száz évvel ezelőtt ez még valóban így volt, mivel akkoriban az élelem még természetes, manipulálatlan volt, igazi „élelmi szer”.  Mostanában azonban a növényeket különféle szerekkel kezelik, az esőben lecsapódó káros anyagok is hátrányosan befolyásolják a növények vitaminkészletét. A napsütés, az ózonréteg károsodása miatt olyan erős, hogy a növények úgy tudnak csak védekezni ellene, hogy saját vitaminjaikat felhasználják. Túlsavasodás: A sav-bázis egyensúly az egészség alapköve, és minden gyógyulás előfeltétele. Savanyú talajon semmi sem tud nőni. A testünk savakat termel, viszont bázisokat nem tud előállítani, ezért ezeket folyamatosan pótolni kell. Ezt komolyan kell venni! A savmentesítés csak az első lépés, ugyanilyen fontos az ásványi anyagok pótlása is. Hagyd el, ami árt és tegyed azt, ami erősít!

Az egészség hét oszlopa

Táplálékod legyen természetes! A friss, élő, természetes táplálék hiánya az egyik fő oka az egészség hanyatlásának és az idő előtti öregedésnek. A test öngyógyító és öntisztító szervezet, amely képes egészséges maradni, ha segítünk neki ebben. Az embereknek csak három százaléka hal meg időskori végelgyengülésben, a többi kilencvenhét százalék a helytelen életmódba hal bele és igen gyakran a késsel-villával elkövetett öngyilkosságba. Továbbá, hogy nem figyelnek a testük üzeneteire. Az ősember elsősorban gyümölcsön élt és természetes minden élelmet nyersen és feldolgozatlanul fogyasztott. Ha egyáltalán ettek húst az emberek, akkor csak ínséges időkben. Egészen a XX. század elejéig jelentéktelen volt az eltérés ettől a természetes táplálkozástól. Európában egyszerűen mindenki egyszerre túl-, alul- és helytelenül táplált. Túl sokat eszünk a helytelenből, a kalóriából, amelyre fizikai erőfeszítés híján nincs is szükségünk és túl keveset fogyasztunk a helyesből, vagyis vitaminokból, ásványi anyagokból, enzimekből. És amit megeszünk, az mind feldolgozott, tartósított, ezáltal nem természetes és főleg nem friss élelmiszer.

Mintegy száz évvel ezelőtt elődeink gabonával, zöldséggel, gyümölccsel, salátával, magvakkal és diófélékkel táplálkoztak, tehát mindennel, amit a természet fájdalom nélkül és bőkezűen nyújt.  Az életszínvonal emelkedésével jöttek divatba a kevert étkezések különböző fogásokkal és velük együtt a jólétből eredő betegségek. Az embert elkezdte kínozni a köszvény és a reuma, mivel természetéből fakadóan nem húsevő. A húsevőknek egészen rövid a bélrendszerük, és tizenötször könnyebben válasszák ki a húgysavat, mint az ember. Az ember bélrendszerének hosszúsága miatt növényevésre termett, csak az igazi fűevőknek hosszabb a bélrendszere. Azon kívül, a fehérje emésztéséhez savas, a szénhidrátokéhoz lúgos környezetre van szükség. Ha a kettőt egyszerre esszük, a savak és a lúgok semlegesítik egymást, aminek következtében az étel természetellenesen hosszú ideig marad a gyomorban és később a belekben. A helytelen étkezés miatt elsalakosodik, elnyálkásodik, elmeszesedik a szervezet, és nem maradnak el a következmények sem, a betegségek, és az élet megrövidülése. Emellett manapság túl sok zsírt is fogyasztunk, mely túlsúlyhoz vezet. Ez pedig a szív-és keringési megbetegedésekhez, a gerinc károsodásához vezet.

Mindennek tetejében a környezetszennyezés, a túlzott műtrágyázás miatt korunkban a táplálék már nem teljes értékű. Már nem élelmiszert eszünk, hanem csak ennivalót, amely gyakran csak élvezeti cikk, amelynek építőelemeit a főzéssel megváltoztatták és így szervezetünk alig tudja felhasználni, és ha mégis maradt valami hasznosítható, azt a mikrohullámú sütőben maradéktalanul elpusztítjuk.

Csoda, hogy élsz!

Az emberi szervezet salaktalanításához szállítóeszközre van szükség, mégpedig folyadékra. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a napi folyadékszükségletünk két-három liter folyadék. A legkiválóbb folyadék, amit csak fogyaszthatunk, az a víz. Tudni kell, hogy a szénsavas víz savat tartalmaz! Fogyasszunk szénsavmentes ásványvizet, zöldség és gyümölcsleveket! A nyers gyümölcs és zöldséglevek tisztítják a szervezet belső rendszerét és a vért. Ezért hívják őket a fiatalság és az egészség vizének! Vegyél magadnak egy gyümölcsprést, lehetséges, hogy életed legjobb befektetése lesz! Fogyasszunk olyan gyakran gyümölcsöt, amilyen gyakran csak lehet! Ha lehetséges, délig csak gyümölcsöt együnk! Napi egy banánt együnk meg, mert mindent tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van.

Nagyon fontos a megfelelő rágás! Rágd magad egészségesre! Minden embernél jelen van a nyelési reflex, melyet elődünktől, a neander-völgyi ősembertől kaptunk aki, ha talált valami ehetőt, gyorsan le is kellett nyelnie, nehogy más elvehesse tőle. Feladatunk, hogy leállítsuk ezt a nyelési reflexet, mely nem is olyan könnyű. Ha beindul a nyelési reflex, rágjunk tovább és megélhetjük a csodát: egy darab kenyér íze is édessé válik. Van annak egy egyszerű módja, hogy felismerd, mely élelmiszerek táplálóak és melyek nem. Tehát, rágd meg az ételt ötvenszer, és ha még mindig jó íze van, nyeld le. Ha viszont rossz íze lesz, köpd ki. Így fogsz járni pl. a chipsszel is, ugyanis, ami a tévében olyan frissen ropog, annak a huszadik rágás után olyan íze lesz, hogy nem fogod lenyelni! Ezeket az élelmiszereket azért találták ki, hogy az első öt-hat rágómozdulat közben ízrobbanást okozzanak. Utána meg jobb, ha eltűnik a gyomrod irányába, de még jobb, ha inkább kiköpöd!

Szükséges táplálékkiegészítők

Fontos, hogy megfelelő vitaminokat vegyünk magunkhoz, de a táplálékkiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást! Az aminosavak az élet építőkövei. Az antioxidánsok olyan atomok vagy molekulák, amelyek le tudnak adni egy elektront anélkül, hogy maguk instabillá válnának, de ez alatt a folyamat alatt elhasználódnak, vagyis állandóan pótolni kell őket. Be kell látni, mennyire fontosak ezek a szabad gyökök elpusztításában. A legfontosabb antioxidánsok: bétakarotin, Q10 koenzim, zöld tea, fokhagyma, szójatermékek, fekete tea, vörösbor, C és E vitamin, OPC (szőlőmagkivonat).

Savanyú földön nem nő semmi!

Savképzők: hús – húgysav; üdítőitalok, cukor- foszforsav; fehér lisztből készült ételek – ecetsav;füstölt, pácolt ételek – salétromsav; disznóhús – kénsav; test túlerőltetése – tejsav; bor – kénsav; kávé és fekete tea – csersav; szénsavas víz – szénsav. Savtalanítás után a szervezet ásványi anyagainak pótlása elengedhetetlen. Hiszen a több évtizedes túlsavasodás miatt a test kifosztotta magát.

Természetes teljes légzés

A legtöbb ember annyira felületesen lélegzik, hogy még éppen ne fulladjon meg. A légzés az életet jelenti. A természetes légzésről itt mindent megtudhatsz, de heti egy jógaóra is nagy segítség lehet!

Ideális mozgás

A túlzásba vitt sport öngyilkosság, de az értelmes mozgás maga az élet! A mozgás csak akkor hasznos, ha az aerob tartományban történik. Az aerob tartomány azt jelenti, hogy mozgás közben a testnek állandóan elegendő oxigén áll a rendelkezésére. Kellemes mellékhatásként a szervezet a zsírt is ebben a tartományban égeti el. Tudatosítsuk magunkban: a százévesek társasága a világon mindenhol egy megbízható életelixírt használ, melynek neve: rendszeres testi aktivitás. A leginkább hatásos és ízületkímélő mozgás a walking (http://www.nordicwalkingsport.hu/) és a jogging. Ezek általában jobbak, mint a futás, mivel nem károsítják az ízületeket. A kerékpározás minden olyan embernek ajánlott, akiknek ízületi problémájuk van. Az úszás is egy remek ízületkímélő sport.

Nyugalom, lazítás, alvás

A legtöbb embernek adóssága van saját magával szemben az alvásban. Létezik egy nagyon egyszerű módszer, mellyel törleszthető ez az alvásadósság. Aludj úgy, hogy soha többé ne a vekker ébresszen fel. Ha lehetséges, feküdj le olyan korán, hogy még az óra csörgése előtt saját magadtól felébredj! A lazítás szinte mindig a stresszt kiváltó eseménytől való távolságtartásban mutatkozik meg. Vagyis el kell távolodnunk attól a helyzettől, amely nyugtalanít minket. A lazítás létrejöhet akár relaxációs zene hallgatásával is.

Pozitív gondolatok és érzések

A legtöbb emberben megvan ez a hibás program: azt szeretnénk, hogy az életünk kizárólag kellemes legyen. Ez persze érthető, ki ne szeretné? Minden probléma ajándék az ember számára. Hiszen a probléma csupán a csomagolópapír. A tartalom, az ajándék mindig a felismerés. És az egész éppen olyan, mint egy ajándéknál: ha meg akarom tudni, hogy mi van belül, először le kell vennem a papírt. Tudatosítsuk magunkban, hogy a negatív gondolkodás betegség. Ha felismered, hogy minden ajándék, minden érted és neked van, akkor derűs nyugalommal éled le az életedet.

A legtöbb ember úgy hal meg, hogy soha nem is élt. Az ember egészének gyógyításához a siker is hozzátartozik. Egy kínai közmondás így szól: „A siker egyszerűen csak azt jelenti, hogy eggyel többször állunk fel, mint ahányszor elesünk.” Az élet egy játék kár, hogy egyesek ezt egy harcnak fogják fel, hiszen minden harc görcsös. Hagyd abba a küzdelmet. Ebben az életben te csak nyerhetsz, hiszen te egy alkotó vagy. Mindent elő tudsz idézni, amit csak szeretnél. Kezdj el álmodni, merj álmodni. Amint világos cél van a szemed előtt, megtalálod a módját, hogy el is érd.

Tudatos lét

Ha a tudatunk nincs harmóniában, betegek leszünk. Ilyenkor válságba jutunk. Ezzel az élet csak azt mondja, hogy ez így nem mehet tovább. Minden ember fejlődésének fontos részét képezik azok a válságok, amelyek a megváltozott élethelyzetekhez való alkalmazkodást segítik elő. Nem mondhatunk le róluk.  Kiemelkedően fontos lépés a tartós egészség felé vezető úton az, hogy tudatunkra ébredjünk, tudatosan és figyelmesen éljünk és minden pillanatot életminőséggel töltsünk meg. Ez azt is jelenti, hogy az öröm útján haladjunk. Az élet azért van, hogy örömet szerezzen nekünk. Ha csak egy pillanatig is nem örülünk, akkor valamit rosszul csinálunk. Az a pillanat, amikor nem örülünk, örökre elmúlt. Az élet örök premier, főpróba nélkül. Minden pillanatnak létezik egy bizonyos tartalma, amellyel optimálisan ki lehet tölteni. Ha ez a pillanat elmúlik, egyszer s mindenkorra véget ér.  Ezért ne mond azt, hogy „hiszen ezt később is megtehetem”. Később valami mást kell tenned. Minden, mindig csak most történhet.

Értelmezd helyesen tested jelzéseit!

A betegség egy üzenet, mely arról értesít minket, hogy viselkedésünk nem áll összhangban az élettel. A betegségre a legtöbben úgy tekintenek, mint egy sorscsapásra, nem pedig egy szeretetteljes utalásra a tudatunkban lévő diszharmóniára. A diszharmóniát mi magunk teremtjük, azért mi vagyunk a felelősek. Azonosítsd magadat, mint tudatot! Tudatosítsd magadban a következőket: a tudat nem születik meg, a tudat nem lehet beteg, a tudat nem öregszik és nem hal meg. A tudat LÉTEZIK! Te a tudat vagy. Te nem vagy beteg, hanem a tested az. Nem tehetsz róla, csupán visszatükrözi a tudatodban lévő diszharmóniát. A tested a barátod, amely a tünet segítségével láthatóvá tesz valamit, ami különben rejtve maradna. Megmutatja neked, hogy „Nézz ide, itt valami nincsen rendben! Ezt rendbe kell hoznod!” Ha elkezded magadat a tudatoddal azonosítani, akkor nagy lépést tehetsz meg a tartós egészség felé. Mert te nem egy test vagy. A test anyag. Az anyag nem tud gondolkodni, érezni, emlékezni, dönteni. Erre csak a tudat képes. Mindenkinek megvan a maga sorsa, amelyet többé- kevésbé türelemmel visel. De szinte senkinek sem jut eszébe az az ötlet, hogy megkérdezze: „Tulajdonképpen honnan származik ez? Hogyan jut valaki a sorsához? Mindenkinek van, de mikor kaptuk? És ha már van, tudunk-e esetleg változtatni rajta? Ha igen, hogyan?” Minden gondolat, legyen bármennyire is lényegtelen is, még a legapróbb gondolat is visszatér hozzánk a sors alakjában, sorsunk részeként. Negatív gondolatnak természetesen csak negatív sors lehet a következménye, ugyanolyan megbízhatóan, mint ahogyan a pozitív gondolat pozitív sorsot hoz létre. A sorsot azon a helyen lehet megváltoztatni, ahol teremtettük, nevezetesen a tudatunkban. Az életkörülményeink tükörként mutatják tudatunk állapotát. Az úgynevezett időskori betegségek is csak az élet megoldatlan feladataira vonatkozó információk és a fiatalkori vétkek következményei. Újra és újra átéljük, hogy egy ember, aki egész életében beteges volt, idős korában váratlanul megszabadul a betegségektől, és szó szerint kivirul. Úgy hetven éves kor körül van egy ilyen küszöb. Hirtelen nem lesznek többé betegek ezek az emberek. Ezen lehet lemérni, hogy mit jelent az, ha valaki megteszi a tudatába vezető lépést és kezd tudatossá válni.

A betegségbiznisz

Még soha nem költöttünk olyan sok pénzt az egészségünkre, mint manapság. Még soha nem szenteltünk ekkora figyelmet, ennyi időt arra, hogy egészségesek maradjunk. Mindazonáltal, még soha nem voltak olyan betegek az emberek, mint ma. Soha ennyi kiváló gyógyszer nem állt rendelkezésre, mégis fel kell tenni a kérdést:  egyáltalán miért vannak még betegségek? Ekkora ráfordítás mellett, tulajdonképpen csak nagyon kivételes esetben lehetnénk betegek. A betegeket vándorkiállításon kellene mutogatni: így néz ki, ha valaki beteg. Ám ennek pontosan az ellenkezője igaz. Ugyanis valójában csak azt tanultuk meg, hogy hogyan lehet a tüneteket egyre rafináltabb szerekkel elnyomni. A gyógyszergyártóknak, a gyógyszerforgalmazóknak nem az az érdekük, hogy te egészséges legyél. Az az érdekük, hogy minél tovább maradj beteg, hogy szinten tartsák a betegségedet. Hiszen mivel keresnek a legjobban? Az asztmagyógyszerrel, ha cukorbeteg vagy az inzulinnal, mivel ezeket életed végéig kell használnod.

Az autónkkal soha nem követnénk el ekkora ostobaságot! Ha a kocsiban kigyullad az olajszintjelző lámpa, akkor tudjuk, hogy mit kell tennünk. Mit szólnál hozzá, ha elmennél a szervizbe és a tanuló azt mondaná: „ Egy pillanat, mindjárt megvan. Kicsavarom az égőt, vagy elvágom a vezetéket, és akkor nem fog többé világítani”….Az autónkkal természetesen jobban járunk, mint a saját testünkkel, amelyet nem tudunk eladni használtan, miután tönkretettük…..

Testünk először csak egy enyhe kellemetlen érzést küld. Nem vagy még beteg, csak már nem vagy olyan jó formában, talán egy kis fájdalmat érzel a karodban. Ez már egy üzenet. Ha ezt most figyelmen kívül hagyod, akkor valami akut betegség alakul ki belőle, pl. nem tudod mozgatni a karodat. Az orvos ad egy injekciót és fél óra múlva már tudod mozgatni a karodat. De mivel a betegséget nem szüntette meg, rákényszeríted a testedet, hogy egy újabb, valamivel erőteljesebb felszólítást küldjön neked. Így lesz az akut betegségből tartós fájdalom. Krónikussá válik az állapot, az orvos szerint ezzel együtt kell élned.  Pedig valószínűleg még most is meg tudnád a sorsodat változtatni. De ha nem teszed meg, akkor valamikor rák lesz belőle, vagy annál is rosszabb. Ha még ekkor sem teszel ellene valamit, akkor jön a halál, ami kikényszeríti az átalakulást. Ami végleges lesz.

Az élet főszereplői mi magunk vagyunk

Az egészséges élet alapszabálya évezredek óta ismert: természetesen élni. A legtöbb ember mégis beteg, ráadásul nem csak fizikai értelemben. Lelkileg és érzelmileg is gyengék, spirituálisan elszegényedve még fel sem ismerték és át sem vették hatalmas szellemi örökségüket. Még ha ismernék is az egészség alapszabályait, akkor sem követnék azt. Ezért mondhatjuk azt, hogy az emberek nem a betegségekbe, hanem a személyiségükbe halnak bele. Testünk a tudatunk látható megnyilvánulása. A betegség megtanít bennünket egészségesen élni, de nem csupán a tünet megszűnéséig kell követni az egészséges viselkedést, hanem egy életen át. Már 2500 évvel ezelőtt Hippokratész is felismerte, hogy a betegségek a helytelen életmódból alakulnak ki, és csak a helyes életmód tudja őket meggyógyítani. Ám minden életnek, minden embernek saját igazsága van, amelyet meg kell találnia és át kell élnie.

Ezt a cikket egy híres természetgyógyász és terapeuta, Kurt Tepperwein – Egészségesen egy életen át című műve alapján írtam meg. A legtöbb mondat  tőle származik, hozzáfűzve személyes mondandómat is. Szerettem volna egy nem teljesen részletes, de mégis átfogó összefoglalást készíteni az adott műből. A könyv maga természetesen mélyebben foglalkozik ezekkel a dolgokkal, ez csak egy összefoglalója annak. Ezt a könyvet szeretettel ajánlom mindenkinek, akit érdekel az egészséges életmód.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások