Lélek

Mindenki az igazit keresi

4151

Az igazi vajon létezik? Márai szerint nem létezik, de a szeretet örök, még akkor is, ha fáj is az igazi hiánya. Párkapcsolati gondok a Mammut M'Art színpadán. "...mert igazi nincs, mert a téveszmék elmúlnak, de én őt szeretem, és ez más. Ha az ember szeret valakit, mindig megdobog később a szíve, mikor hall róla, vagy látja.... azt hiszem, minden elmúlik, de a szeretet nem múlik el." Ez volt a gondolatmenet, ami megváltoztatta az érzelmi életemről való vélekedést, s később, miután rájöttem, eddigi gondolataim nem teljesen helyénvalók voltak, meg is találtam az igazit. Márai Az igazi című kisregénye több mint fél évszázados, de ma, 2009-ben is épp olyan aktuális kérdéseket feszeget férfi és nő között, mint annak idején, 1941-ben. Hisz ezek azok a kérdések, mikre a végső, minden kétséget eloszlató választ megtalálni, s megadni lehetetlen.

Az igazi furcsa szerelmi négyszögről szól, párhuzamos monológok formájában előadva - s mint ilyen, természetesen színpadra kívánkozik! A Mammut Bevásárló és Szórakoztató Központban most már sorozattá duzzadt M'Art rendezvények során a Kaméleon Clubban - a Mammut II. 4. emeletén - Kőváry Katalin rendezésében merülhetünk bele a megelevenedett szerelmi történetekbe. A színpadi változat a mű négy szereplőjének saját szemszögéből elmondott vallomása, ebből következik, hogy az előadás idején már túl vagyunk a történeten magán. A színpadi játék során persze mindenki megpróbálja igazolni, vagy legalábbis magyarázni korábbi tetteit, gondolatait - ismerős helyzet, ugye?  A vallomások fájdalmasak, őszinték, kegyetlenek, és új megvilágításban láttatják azt a témát, amivel oly sok Márai mű foglakozik: a nő és a férfi örök küzdelmét, egymásra találását és elválását. Itt is találkozások és elválások alakítják a szereplők sorsát, de természetesen – ez is Márai sajátossága – soha nem abba a konvencionális meseszövés-irányba tartanak a szálak, mint amit várnánk. Kiszámíthatatlan és meglepő – de mindig hitelesen emberi – cselekvések és monológok bilincselnek minket, nézőket a székekhez, miközben Márai könnyed szerkesztésű mondatai visznek közel az érzelmekhez, a meg nem érthető megértéséhez.

Márai szentencia-szerű és letisztult stílusa olyan bölcsességekkel lát el bennünket, amelyre talán egyre gyakrabban vagyunk kiéhezve. Nők, férfiak, gondolataik, közös létük, a szerelem - ez Márai világa. Az igazi is erről értekezik, olyan kérdéseket, problémákat vet fel és igyekszik megválaszolni, amelyek mindannyiunk életében megjelennek, nem egyszer, hanem akár többször is. Ettől a színdarabtól, mint regényeitől általában, elvárhatjuk hogy nemcsak szórakoztat, kikapcsol, hanem bizony ad is. Gondolatokat ad, amelyekkel vitába szállhatunk, amikkel gazdagodhatunk lelkileg, szellemileg, és magunkba szívhatunk néhány mástól kapott bölcsességet is. Márait sokan pesszimistaként tarják számon, mert tagadja az oly sokak által vágyott, keresett, kutatott igazi létezését, ám erre a vélt keserűségre rácáfol az, hogy mégiscsak hisz az örökké tartó szerelemben, ami akár a tökéletlen iránt is létrejöhet, s megmaradhat. A hétköznapokban élő emberek - tehát mindannyiunk - számára teljesebb, kielégítőbb élmény lehet a tökéletlen szeretett létezése, mint a reménytelenül hajszolt, idealizált igazié.

A mű megjelenését követően nagy sikert aratott, többen Márai legegységesebb, legértékesebb írásának tartják. Hogy ő maga is értékesnek gondolta, azt az is bizonyítja, hogy majd negyven év múlva, 1979-ben megírta a történet folytatását Judit címmel. Judit Az igazi furcsa szerelmi négyszögének egyik szereplője. Az igazi két párhuzamos monológ, a Judit is monológ-formában íródott, végül Márai megírta a történet harmadik részét „…és az utóhang” címmel. Ebben már az eredeti négy szereplő nem jelenik meg, csak beszélnek róluk.

A M'Art rendezvény közelebb hozhatja a színházat, az irodalmat, és a valóság megpillantásának a lehetőségét a művészeteken keresztül. A darab szereplői Bacsa Ildikó, Györgyi Anna, Mertz Tibor, Varga Zoltán, akik a férfi és nő szerelmét, az elmúlással járó fájdalmat, a Márai által leírt, Kőváry Katalin által megrendezett tanulságokat július 1-jén, szerdán este 8-tól mutatják be nekünk. A nyári színházból lett összművészeti fesztivál mára egyértelműen bebizonyította, hogy a kultúra igenis megfér a bevásárlóközpontban, ahogy az irodalom a színpadon és a vásárlók a nézőtéren.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások