Közösség

A szemét árnyéka

4103

A brit alkotópáros, Tim Noble és Sue Webster meglehetősen különleges módszert választott munkáinak létrehozásához: a legváltozatosabb hulladékfajtákból építenek tárgyakat a kiállítóterekbe, ám ez még semmi: amikor szemből világítják meg a műveket, azoknak az árnyéka kettejük sziluettjét rajzolja ki a falra. Így magukra a szemétalkotásokra és külön az általuk keltett illúziókra pillantva meglepő érzések uralkodnak el a szemlélőn.

Piszkos fehér szemét (sirályokkal) 1998

Ezt a korai művet hat hónapon át gyűjtött háztartási szemétből és két sirálytetemből rakták össze. A halomban állítólag megtalálható minden olyan ennivaló, innivaló és egyéb termék csomagolása, amelyet fél év alatt elfogyasztottak.

A való élet vacak, 2002

Itt nem "klasszikus" szemetet, hanem - többek között - különböző réz- és fémtárgyakat, ollókat, csavarhúzókat használtak árnyékképük megalkotásához.

HE/SHE, 2003

Ez az egyik legprovokatívabb művük - bár Londonban alapvetően a nonkonformista művészek imidzsével futottak be -, alant pedig a férfialak árnyát formázó tárgy látható a falra koncentrált világítás nélkül.

A HE/SHE nappali fénynél

Dugó fémpatkányok szívalakú farokkal, 2007

Itt sem háztartási szemétből rakták össze a patkányok szerelmi életét ábrázoló árnyjátékot: használhatatlan fémforgácsokat - és törmelékeket hegesztettek egybe.

Sötét anyag, 2008

Ehhez a horrorisztikus darabhoz, amelyet a két alkotó szintén a saját sziluettjére alapozott, különböző állatok mumifikálódott maradványait használták fel.

Forrás: environmentalgraffiti.com

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások