Szépség

Juli pakol

4110

Jelenleg egy nagyon pici lakásban élek, így az összes létező praktikát alkalmaznom kell, ami a helykihasználást és a cuccaim elpakolását illeti. Nem is megy, bevallom. Galla Miklós mondta egyszer, hogy azért kell, hogy lakásunk legyen, mert a cuccainkat valahol tárolni kell. Milyen igaza volt! Ráadásul ruháink, könyveink, lemezeink, apró bigyóink, no meg a konyhai ketyerék száma egyre csak növekszik, duzzad és a végén az egész lakást beteríti a sok hasznosnak vélt cucc.

Vedd le a cipődet, Carrie!

Ha a bejárattól befelé haladunk, rögtön az első ahol rendezkedni kell, az az előszoba. Jó, legalábbis az oda való dolgokat valahova el kell pakolni, még, ha nincs is konkrét előszoba. Cipőkanál, papucs, cipő, kalap, kabát... Szerintem a legjobb, ami történhet egy előszobában, az egy beépített szekrény, a legrosszabb pedig egy kalaptartós előszobafal. A beépített szekrény rengeteg dolgot képes elnyelni a cipőkön, esernyőkön, kis kabátokon kívül. Be lehet tuszkolni a szatyrokat és a különböző, indulás előtt használatos dolgokat, tehetünk bele egy-két kisebb akasztót, amikre a kulcscsomók kerülnek, így nem kell csipogót szerelni rájuk vagy hisztérikusan fel-alá rohangálni, hogy mindig megtalálhassuk. A legpraktikusabb beépített szekrény az, amelyiknek a felső traktusában mély, jól kihasználható polcok vannak. Én oda szoktam begyömöszölni a télikabátokat, sapkákat, sálakat hiszen nagyon lehangoló tud lenni, amikor egy nyári éjszakán kardigánt keresgélve beleütközünk a bundás dzsekibe. 

Kedvenc gardróbunk...

Balra van a konyha

Na, nekem a konyhám is miniatűr, de jól elfér benne a kenyérsütő, a gyümölcscentrifuga, sőt még a porszívó is szekrény aljában. A lényeg szerintem a sok-sok praktikus kis zuggal bíró konyha, és persze a leleményesség. Nálam még a szagelszívó is úgy került kiválasztásra, hogy fölé tudjak pakolni, tehát olyan kihúzhatós típust vettem, hogy ne kelljen túl magasra tenni, így fölötte könnyen elfért egy polc, a szakácskönyveknek, ritkábban használt fűszereknek. A tűzhelyemet közrefogja egy állószekrény és a pult. Az állószekrény oldalára egy mágnestáblát applikáltam, itt tartom a késeket és a lapos fém dolgokat, amik szépen megtapadnak rajta. És kiváló üzenőfal, néhány vicces hűtőmágnessel - pl: kék szemöldökű Benedek pápa, amit Vatikánban lőttünk - könnyen odatapasztható egy-két recept, bevásárlólista, vagy éppen szerelmetes üzenet. Nálam még az is bejött, hogy szettben vettem az edényeket, így egymásba tudom őket pakolni, és, ha valami meglepetést el akarunk rejteni, akkor az edényekben maradt hely erre kiválóan alkalmas. Aztán ott vannak a főzéshez szükséges alapanyagok, amelyeknek gyönyörű, ám nagyon sok helyet foglaló dobozokat lehet vásárolni. Mivel imádom a fűszertartó kis üvegeket, ezért beszereztem vagy egy tucattal az IKEA-ból, áttöltögettem, felcímkéztem, aztán rájöttem, hogy míg egy cipősdobozban simán elfér ötvenféle fűszeres zacsi, addig egy ugyanekkora helyre maximum hat darab üvegcse helyezhető el, szóval, ha nincs egy impozáns fűszertartó polcunk, akkor ne üvegezzünk! 

Nappal

A nappaliban a könyvek és újságok tárolása eléggé evidens, polcok, tartók, dobozok. Na, de itt már talán fellelhető az a szekrény, amelybe a ruháinkat pakoljuk - lehet az beépített vagy nyitott, egyszerű polcos, bonyolult, dizájnos a lényeg, hogy soha nincs benne elegendő hely és rend. Amennyiben nem tudod eldönteni, hogy milyen szekrényt válassz, akkor érdemes végigvenni, hogy melyiknek mi az előnye, hátránya, szépsége, furcsasága. Mert lehet, hogy egy beépített szekrény praktikus, bár sok helyet foglal, és nem is tudod költözéskor magaddal vinni, ráadásul egy idő után nagyon unalmassá válhat mindig ugyanazt bámulni és a folytonos rendezkedési, átalakítási vágyat is nagyban korlátozza. Én jobban szeretem a több darabból álló bútorokat, de erre csak most jöttem rá, hogy sajnos beépített monstrumom van.

Behálózva

Meg vagyok róla győződve, hogy egy hálószobában semmi másra nincs szükség, mint egy kényelmes ágyra. Persze, amikor már az ember használ egy hálószobát, rájön, hogy kell kis lámpa, kis szekrény, polc, némi tároló az ágy alá, hiszen a a tárgyak lassan átveszik az uralmat, és oda jól el lehet rejteni a nem minden nap használt izéket és bigyókat. Tehát kell egy éjjeli szekrény és polc. Nekem ez egyáltalán nem tetszik, úgyhogy inkább az ágy háttámlájára vagy a fej résznél lévő végébe szerkesszünk be egy olyan kis szekrényt, amelynek magassága megegyezik az ággyal, ezen tárolhatjuk a papírzsebkendőt, az ébresztőórát, az éppen olvasott könyveket. Amennyiben a két vége kihúzhatós, még el is rejthetünk benne egy-két kínos tárgyat (Plüssállatra gondolok, aki nélkül még harminc évesen sem tudsz kényelmesen álomba szenderülni, de nem akarod mutogatni az összes nálad megfordulónak.)

Vizes blokk

A legtöbb cuccot egy nő a konyhája után a fürdőszobában tudja felhalmozni. Tehát itt is méretes tárolószekrénnyel kell berendezkedni, amelyben elfér az összes pipere, mosószer, gyógyszeres ládika, ékszeres- és titkos doboz, a létra, a felmosó pakk, a vasaló és a deszkája. Szóval sok minden van, aminek helyet kell találni egy fürdőben. Nekem szerencsém volt, mert pont van egy akkora beugró, ahova egy elöltöltős mosógép simán befért, felette pedig egy hatalmas beépített szekrény talált helyet. Igaz, hogy létrára kell másznom hogy a legfelső polcokat elérjem, de a szekrény oldalában kialakított helyen a létra pont elfér, így ez megoldódott. 

Neked mik a legpraktikusabb, általad feltalált rakodási felületeid? Asztal alatt, széktámlára akasztva tartasz-e cuccokat?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások