Közösség

Mielőtt meghalok

4101

Oké, mindenkinek megvolt a Bakancslista édesbús története, el is gondolkoztunk akkor, tényleg mennyi mindent halogatunk az életben. De mi van akkor, ha a kérdés úgy hangzik, mi az az egyetlen dolog, amit mindenképp szeretnél megtenni, megélni a halálod előtt? A before i die i want to... kezdeményezés szépen leltárba veszi, milyen álmokat, célokat dédelgetünk, mi az, ami a mai kor emberének a legfőbb érték ebben az életben. A weboldalon kis polaroidképeket és azokra biggyesztett vágyakat olvashatunk, összevetve az álmot az arccal, s ezek mind a fenti kérdésre adják a száz és ezer féle, mégis egészen hasonló válaszokat.

Van itt minden a gyereket szeretnék szülnitől az ide-oda elutaznin keresztül a boldognak lenni vagy élniig. És persze ennél szellemesebbek is, mint például az, hogy mielőtt meghalok, szeretném szétrúgni a seggét annak, aki azt mondta, nem léphetek fel egy bizonyos koncertteremben. Vagy van az elkötelezett hívő, aki minél több báránykát szeretne gyűjteni Jézusnak. Ami azonban a legszívszorítóbb, az az indiai emberek vágyainak prózai sorozata. Mielőtt meghalok, tanulni szeretnék. Mielőtt meghalok, szeretnék egy házat. Mielőtt meghalok, szeretnék egy boltot. Mielőtt meghalok, szeretnék egy autót.

A kezdeményezésnek több inspiráló eleme is volt, többek között a polaroid mint műfaj haldoklása vagy éppen az, hogy az alkotók szerették volna elgondolkodtatni az embereket olyan komoly kérdésen, hogy mégis mi az, ami valóban fontos, ami valóban érték az életben. A polaroid olyan szinten haldoklik sajnálatos módon, hogy már csak a raktáron lévő készleteket értékesítik, többet nem gyártanak. Én ezt személy szerint borzasztóan sajnálom, hisz ezeknek a képeknek egészen különleges hangulatuk van/volt, s ezernyi érdekesebbnél érdekesebb művészi kezdeményezést inspiráltak.

Szintén projektösztönző volt az úgynevezett biztonsági szerződés gondolata. Ezt (security contract) pszichológusok szokták alkalmazni öngyilkos hajlamú emberek esetében, s nagyjából olyasmit jelent, hogy a szuicid páciens megígéri, addig nem tesz kárt magában, míg segítség nem érkezik. Attól, hog megfogalmazunk egy elvárást magunkkal szemben, állítólag erőt kapunk ahhoz, hogy végigcsináljuk az életet. A before i die keretében tett ígéreteket a két kezdeményező, Niole Kennedy és ks rivers évek múltán számon is kérik majd a dokumentált alanyoktól. Ez pedig kicsit már olyan, mint Tyler Durden kicsikart esküje a kínai boltostól, aki ha jól emlékszem fegyverrel a tarkóján azt ígérte, beiratkozik az állatorvosi egyetemre, s Brad Pitt szerint másnap élete napja virradt rá.

A történet tehát nem áll meg a folyamatosan bővülő ígéretekkel, hanem idővel nyomon követhetjük azt is, ki az, aki tett álma elérése érdekében. Neked mi lenne ez?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások