Közösség

Büdös bagósok?

4096

Nem tudom, hogy az olvasók hány százaléka dohányzik, illetve azt sem, hogy ha nem dohányzik, akkor mennyire zavarja például egy szórakozóhelyen a többiek füstje - most viszont megpróbálunk utánajárni a dolognak.

Egyre időszerűbb lesz ugyanis a kérdés, mivel a parlament ez év őszén szavaz majd a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény módosításáról. E szerint feltehetően tilos lesz majd aluljáróban, játszótéren, vonaton és zárt légterű buszmegállóban dohányozni, de az éttermek sem képeznek kivételt: a szeparált dohányzóterület kijelölése már kevés a javaslat szerint. (Persze, felhozhatnánk egy angol lord híres mondását, miszerint egy helyiséget dohányzó és nemdohányzó részre osztani olyan, mint megkülönböztetni egy úszómedence belepisilős és nem belepisilős részét.)

A cigisdobozon olvasható elrettentő szövegek is megváltoznak majd, illetve az előterjesztők szándékában áll a dohányzás okozta betegségeket ábrázoló brutális képeket is kötelezően a dobozra rakatni. A munkáltatók döntésén múlik majd, hogy szeretnének-e egyáltalán dohányzásra kijelölt helyet létrehozni a munkahelyen, valamint a cigizéssel kapcsolatos szabálysértéseket szankcionáló bírság összege is nőni fog: minimum harmincezer, maximum százezer forint lehet a pénzbüntetés.

Minderre 2010-től számíthatunk, az éttermekkel kapcsolatos rendelkezések pedig ugyanazon év második felében lépnek majd életbe. Ezekben a javaslatokban még egyelőre nem szerepel, engem viszont - bevallom - kissé aggodalommal tölt el, hogy a totális törvényi szigort később esetleg kiterjesztik majd a füstösségükről hírhedt, klasszikus kocsmákra is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások