Test

Megbántam!

4087

Ha már belekezdtünk a tetoválás témakörébe, nem árt a gyakorlati kérdéseket is kielemezni, főleg, ha most készülünk belevágni egy életre szóló döntésbe. Igen, életre szóló, mert ha a döntésünk jó, akkor még negyven év múlva is örömmel tekintünk majd a testünket ékesítő rajzra, ha pedig rossz, akkor szintén egy életen keresztül viselhetjük annak nyomait.

Nagyon sok olyan ember van, aki hirtelen felindulásból, meggondolatlanul besétál egy tetoválószalonba, ott kiválaszt egy nonfit, a szakik kicsit módosítanak rajta, és már kész is az életre szóló nyomat, aminek később nevet is ad: "fiatalkori botlás". A Lelke rajta könyvben, Dr. Csernus Imre már az első gondolatai között kitér a megfontoltság, átgondoltság fontosságára. Egy adott jelet magunkra varratni, nos, annak a fele sem tréfa. A választott motívum a személyiség szüleménye, de a minta maga is hat személyiségünkre. Fiatalon a tetkót sokszor a dac szüli, nem más ez, mint szembeszegülés az ortodox kultúrából származó szülői normával. Az ilyen "csakazértis" tetkók néhány éven belül a plasztikai orvos lézerkardja alatt kötnek ki. A tetováltatást Csernus komolyabb elhatározásnak tartja, mint magát a párválasztást, mert hiába választunk valakit, hiába gondozzuk, ápoljuk a vele való kapcsolatot, bizony előfordulhat, hogy meghal, szakít, eltűnik az életünkből. Ám egy tetoválás, ami a bőrünk alatt lakozik, még öreg korunkban is folyamatosan emlékeztetni fog valamire, amire nem is biztos, hogy szeretnénk emlékezni.

Művészet ez!

Előfordul, hogy egy-egy érzés, divatos fellángolás olyan mintát varázsol testünkre, amely évtizedek múltán már nem hordoz jelentést számunkra. Ilyenkor sokan varratnak a meglévő tetoválás fölé másik mintát. Ez nem is lehetetlen eljárás. Rengeteg olyan példával találkoznak a tetoválómesterek, amikor egy-egy régebbi, elrontott, kifakult képet, mintát kell újrarajzolni, áttervezni, a jelenlegi felfogásnak megfelelően korrigálni, tehát hozott anyagból valami újat alkotni. Ezek nem lehetetlen kihívások, viszont azzal mindenképpen számolni kell, hogy ilyen esetben a tetoválás nem lesz kisebb! Személyes élményem is van ezzel kapcsolatban. Tizenhat-hét éves voltam, amikor valamin felbuzdulva a bokám fölé varrattam egy azték jelet, de azóta elfelejtettem, hogy mit jelent, és van, hogy hónapokig eszembe sem jut, hogy egyáltalán van ott valami. Egy-két éve eldöntöttem, hogy át fogom varratni valami kifejezőbbre. Egészen tavaly nyárig nem tudtam, hogy mi lehetne az, de sok-sok gondolkodás, tervezgetés és álmodozás után megtaláltam a fejemben azt a szimbólumot, amit kerestem. Persze nem kapkodom el, még vadászom az embert, aki hajlandó megismerni, mielőtt rátetoválja az álmaimat a bőrömre.

Varratás után

Nagyon fontos az is, hogy miután megszületett a tetoválás, és hazaértél a szalonból, megfelelően ápold a mintát, így elkerülhető a hegesedés, és hogy bizonyos részek kiessenek a mintából, mert az aztán nagyon ocsmány tud lenni. Tehát, a szalonban, miután végeztek a mintával, bekrémezik a kipingált felületet, és egy fóliát tesznek a varratra, hogy ne tapadjon bele a ruhád, ne érje szennyeződés a friss sebet. Igen, sebről van szó, nem egyszer vérzik is a tetoválás. Hazafelé vegyünk gyógyszert, és vásároljunk egy olyan krémet, amit a tetoválószalonban ajánlanak. Miután hazaértél, távolítsd el a fóliát, antibakteriális szappannal és hideg vízzel gyorsan mosd át a tetkót, majd kend be vastagon a mintát. Ezt minden egyes nap ismételd meg néhány óránként legalább egy hétig, sőt a szappanos lemosást is minden nap legalább egyszer ejtsd meg. Egy hét alatt szépen ledobja az elhalt hámréteget, de nem szabad vakargatással rásegíteni, ha érzed, hogy viszket, akkor kend be szépen, mert szárad és gyógyul. Ha nem a megfelelő krémmel kezeled vagy nem kened egyáltalán, a tetoválás kifakulhat, kirepedezhet, hiányossá válhat, szóval figyelj oda az első hetekben! Fontos, hogy nagy fürdőzéseket ne rendezz a friss tetkóval, mert kiázhat a bőröd, ne napozz, ne szolizz, mert kifakulhat a minta, tehát ezek mind károsan hatnak a friss varratokra. Megéri az első egy hét alatt odafigyelni a tetkóra, mert így garantáltan szép marad és egy életre nincs macera vele.

Köszi, nem kell!

Ha voltál olyan meggondolatlan és egy olyan mintát varrattál a testedre, amitől nem tudsz nyugodni, nem akarod, hogy ott legyen és bánod, mint a kutya, ami hetet kölykedzett, akkor irány a plasztikai sebész, aki lézer segítségével borsos áron, s némileg kisebb fájdalomért cserébe el tudja távolítani szinte hegmentesen és teljesen a botlást. A bőr alá juttatott festékszemcsék nagyobbak, mint a falósejtek, ezért nem dobja ki a szervezetünk magából a mintákat, a cél tehát ezen festékszemcsék szétroncsolása, hogy aztán a természet elvégezhesse a dolgát. Sajnos több kezelésre is szükség van, hiszen az első alkalom során a bőr legfelső rétegeiben kezdi el bontani a lézernyaláb a festék részecskéit, ezután három hétre van szükség, hogy a falósejtek eltüntessék a festéket, tehát várni kell, majd jöhet a következő menet. A tetoválás méretétől függ, hogy mennyi ideig kell a kezelést folytatni, sőt attól is, hogy a festék milyen mélyen van a bőrben. Nagy felületű tetoválások eltüntetése akár évekig is eltarthat. Alkalmanként ötezer forintba kerül általában a lézeres kezelés, de mivel akár tíz alkalmat is igénybe vehet mire sikerül a teljes eltávolítás, a beavatkozás viszonylag drága. Persze egy elfelejtett ex nevének eltüntetése a testünkről, talán megér ennyit.

Ha gondolkodsz azon, hogy tetováltass, mindenképpen olvass témába vágó információkat, konzultálj a barátaiddal, tapasztalt tetováltakkal és olvasd el a Lelke rajta, hiánypótló, tetoválás lelki aspektusairól szóló könyvet.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások