Divat

Kreatív Kreások

4088

A Múzeumok éjszakáján a Krea Kortárs Művészeti Iskola végzős hallgatói mutatták be diplomakollekciójukat. A Szépművészeti Múzeumban egyébként is nagy volt a tömeg, de a fél tízkor kezdődő bemutatókor hatalmasra duzzadt a gyülekezet. Éppen időben érkezve még ülőhelyet is tudtunk szerezni, ami nem volt hátrány, hiszen a tizenegy hallgató kollekciójának bemutatása több mint egy órán keresztül zajlott, ami elég hosszú idő, ha azt tűsarkúban kell végigácsorogni. Akárcsak a korábban látott fiatal magyar tehetségeknél, itt is beigazolódott, hogy latexleggings, jumpsuit és karakteres vállak nélkül nem kollekció manapság egy kollekció.

Hansági Krisztina - Hansagi

A showt Hansági Krisztina ruhái nyitották meg. Érdekesen vonta össze az oldalt húzással szabályozható megoldást a mélyülepű nadrággal. Lapszerű koktélruhái fantasztikusak és egyszerűek, ötletes szabással. A szürke, fehér és halványzöld színekben pompázó kollekcióban láthattunk még szaténból készült, kissé talán pizsamás jumpsuitot, és férfi ingekre emlékeztető női ruhácskákat is.

Hansági Krisztina kollekciója!

Polonszki Tünde - Polonszky

Polonszki Tünde diplomamunkája találóan a Dimenzióugrás címet kapta. Az űrkorszakot idéző merev tartású anyagokat aszimmetriával párosította a tervező, és egy-egy  szett hatalmas, álló gallérokat kapott. A domináns színek a fekete, a kékben játszó fekete és a kék voltak. A vastag szövetből készült darabok mellett készültek ruhák merev és lényegesen vékonyabb, papírszerű anyagokból is. A kabátszerű szettek mellett bugyivillantós extramini és durván feszülős ruhák is kerültek a modellekre. 

Polonszki Tünde kollekciója!

Kárpáti Éva és Hachbold Anna - Annaeva

A szürkét rózsaszínnel párosító Annaevánál is volt overall és merev vállak, amit aszimmetrikus szabás és O-vonalú ruhák egészítettek ki. Éva és Anna is megújította a jumpsuitot, minek felső része náluk egy férfi zakóra hasonlított. A gazdagon redőzött ruhákat a derékon öv fogta össze, klasszikus sziluettet hozva létre ezzel. A kollekció második felében a rózsaszínt a türkizkék váltotta fel, és a letisztult darabok után kissé túlkomplikált szettek következtek.

Kárpáti Éva és Hachbold Anna kollekciója!

Dudás Judit

Dudás Judit volt az egyetlen, aki férfi kollekciót tervezett vizsgamunkának. Az érdekes és formabontó anyag és színhasználat jellemezte a bemutatott darabokat. A rózsaszín, szürke és kék tónusú anyagok, amelyekből öltönyök készültek, leginkább antik bútorkárpitra hasonlítottak. Az egyik legötletesebb darab a kapucnival készült ingszerű felső volt. Kiegészítőként széles karimájú merev kalap került a modellek fejére. A kollekció egy érdekes kérdést is felvetett, hiszen a srácokon láthattunk a rövidnadrág alatt leggingset: ez vajon mennyire törhet be a férfiak öltözködésének zárt világába?

Dudás Judit kollekciója!

Bíró Szilvia - Sylvan

Bíró Szilvia anyaghasználatában merőben eltért a többiekétől, hiszen outfittjeinek nagy része kötött technikával készült. Fehér és törtfehér színekben tervezett ruhaként viselhető, földig érő kardigánokat, amiket derékon övvel rögzítettek, valamint miniruhákat és természetesen overallokat is. A merev széles vállak innen sem hiányozhattak. A fehér egyszerűségét a mintásan kötött anyag törte meg, néhol már-már szakadt hatást keltve a lazán készített textúrákkal.

Bíró Szilvia kollekciója!

Gönczöl Gréta

Gönczöl Gréta Hybrid Survival címet viselő diplomakollekciója tartalmazta a legötletesebb elemeket. A merev vonalvezetéssel készült szettekről vékony madzagok lógtak le, amelyek díszítőelemként is funkcionáltak, viszont, ha megrántottuk az egyiket, akkor a rétegelt technikával készült ruha átalakult, oly módon, hogy a felső rész felpenderedett.

Gönczöl Gréta kollekciója!

Borbély Bea

A jumpsuit természetesen Bea kollekciójában is beköszönt, méghozzá szexi, forrónacis változatban. A kabátszerű ruhák fekete, fehér és lila színekben pompáztak. A vállmegoldás itt is hangsúlyos volt.

Borbély Bea kollekciója!

Kardos Ágnes - Imago Mundi

Kardos Ágnes bemutatója kifejezetten látványosan indult, a kivetítőn fotókat láthattunk, a modelleken pedig olyan ruhákat, amikre a fotók egy-egy része lett rányomva. Ez volt az este folyamán a másik kollekció, amiben helyet kaptak férfi darabok. A fiúknak szánt szettek neonsárga és szürke színpárosítással készültek.

Kardos Ágnes kollekciója!

Lakatos Leila

Lakatos Leila bemutatója hegedű aláfestéssel indult, és a fekete-fehér témáját dolgozta fel, az orthodox zsidóság viseletéből inspirálódva jött létre. A ruhák letisztult módon hűvös eleganciát sugároztak, a diplomakollekció a Fekete és Fehér címet kapta, ami a kivetítőn héberül is olvasható volt a bemutató alatt. Nemcsak a színekben jelent meg a kettősség, hanem az anyaghasználatban is. A hangsúlyos formabontó kalapokon kívül a ruhákat az egyszerűség jellemezte: puffos ujjak, eltúlzott méretek, masnis és gombos díszítés, a fekete magas sarkukhoz pedig fehér pamut zoknit kaptak a modellek.

Lakatos Leila kollekciója!

Szegedi Kata

Akárcsak Lakatos Leila kollekciójában, Szegedi Katánál is a kalapok voltak a legszembetűnőbbek. A modellek fejére kúp alakú fejfedők kerültek. A merev szabásvonal és a széles vállak ezeket a szetteket is uralták. A rétegzett technikával létrehozott textúrájú maxiruhák mellett latex cicanadrágot is láthattunk. A legeredetibb a magassarkúkra varázsolt, körülbelül térdig érő rojtos kiegészítő volt. 

Szegedi Kata kollekciója!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások