Szépség

Egy életre szóló lecke

4064

Legtöbbünk már zsenge kamaszkorban beleveti magát a sminkelés rejtelmeibe. Először csak anyu neszesszerében garázdálkodunk, majd idővel elkezdjük beszerezni a legfontosabb kellékeket: szempillaspirál, szemceruza, alapozó... Minél többet használjuk ezeket a szépítőszereket, annál inkább elhisszük magunkról, hogy isten adta tehetségünk van az arcfestéshez, majd találkozunk egy vérprofi sminkessel és elkerekedett szemmel nézünk, hogy mik vannak, hiszen kiderül, hogy amiket bombabiztos tippeknek hittünk, csupán a konyhai pepecselés fogalmát merítik ki.  

Sminksulis kisdiákok

Igen, jól gondoljátok: megejtettük az ominózus sminksulit. Remek hangulatú délutánt töltöttünk egy belvárosi fotóstúdióban, ahol Árpa Karolina sminkes okított minket a sminkelés fortélyaira. Vagyis először csak kinyitotta a varázsdobozát, mi pedig -mint minden nőnemű- ámultunk-bámultunk, hogy mi minden lapul egy ilyen profi bőröndben. Mint mindent, a sminkelést is az alapoknál kell elkezdeni, de szó sincs arról, hogy az arcfestésnek úgy zuhanunk neki, hogy na akkor alapozzunk. Megtanultuk, hogy első körben a szemünket és az ajkainkat tesszük smink-kész állapotba. Carmex barátnőnkről már többször olvashattatok a szépség témában íródott cikkeinkben, és Karolina is megerősítette, hogy valóban csodaszer ez az ajakápoló, de csak akkor hatásos, ha nem használjuk minden nap. Ezzel szemben én még mindig nem pakoltam el az irodai asztalomról a pici tubust, hiszen felemelő érzés, mikor a mentolos-vaníliás cucc elkezd beszívódni és érződik az ajakduzzasztó hatása. Hosszú távon viszont tényleg szárít, szóval csak mértékkel az effajta élvezettel.

Sminksuli I. itt!

Lakossági alapozás

Tehát az alapok: nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy egy jó alapozóval bárkiből lehet bababőrű istennő. Azonban muszáj megemlíteni, hogy csak valóban jó minőségű termékkel érhető el a kívánt hatás, hiszen a silány kencék egy idő után összecsomósodnak, szétfolynak, és nem utolsósorban rút pattanásokat hagynak maguk után. A legtöbb nőnek dilemmát jelent a megfelelő árnyalat kiválasztása. Több éves sminkelős tapasztalatink után bátran ki mertük jelenteni, hogy mi bizony tudjuk, hogyan is választjuk ki a megfelelő színt. Hát nem, nem tudjuk, nagyon nem... Hiába olvastunk már sokat arról, hogy miként válogassunk alapozót a drogériákban, sajna bebizonyosodott, hogy még a legmenőbb női magazinok is gyakran kábítják butaságokkal a gyanútlan olvasókat. Az alapozót se nem csuklón, se nem kézfejen, se nem arcon, hanem a nyakunkon próbáljuk ki. Ha nem üt el a szín, akkor célba értünk, vagyis megtaláltuk a bőrünk tónusához legjobban passzoló színt. Alapozni ugyanis az arcot kell, a nyakat, dekoltázst nem. Tehát ha a nyak színével egyezik az alapozó, akkor mehet is az arcra. Nem kell megijedni akkor sem, ha elsőre világosnak tűnik az árnyalat az üvegcsében, jó lesz az. Szuper, ez az a pont ahol lehetne örömködni, de semmi értelme hiszen a meló oroszlánrésze csak most következik: hogyan vigyük fel az alapozót? Mikor profi sminkes szakemberrel van dolgunk, az első ami feltűnik, a rengeteg ecset: kicsi, nagy, tömör, ritka, hosszú szőrű, rövid szőrű, hegyes végű... Bizony lányok, a második atombiztos tipp: kifogástalanul alapozni csakis ecsettel lehet!

Sminksuli II. itt!

Felemás arc

Mielőtt elkezdtük volna a sminksulit, csak homályos elképzeléseink volta arról, hogy miként is néz ki egy ilyen gyorstalpaló. Karolina a lehető legjobb opciót választotta: úgy okosított minket, hogy közben nem volt helye a passzivitásnak, hiszen míg az arcunk egyik felét ő sminkelte ki, addig a pofi másik fel ránk várt. Ez leginkább akkor volt vicces, mikor már a szemfestésnél tartottunk, és amíg készült a make up, fizikai képtelenség volt figyelni, hogy mi is történik az arcunkon. Ilyenkor jött az igazi próbatétel: elkészíteni a másik szemet úgy, hogy az pont olyan legyen, mint ahogy Karolina elkészítette. Szóban minden olyan egyszerűnek tűnik, aztán mikor ott állsz féloldalas fejjel a tükör előtt, miközben kezdetben tartod az ecsetet, a helyzet már korántsem tűnik fittyfenének. Arra azonban nem maradt időnk, hogy kétségbe essünk, hiszen Karolina sem rendelkezik isteni képességekkel, de nagyon tudja, hogy melyik vonalnak hol a helye. Még egy gyors útbaigazítás és mindannyian kisebb-nagyobb sikerrel, de felpattintottuk az aktuális szemfestéket. Zsófi, Henci és Lilla füstös szemet kapott, míg nekem pigmentes szeméhfestést választottunk. A füstös szemnél beigazolódott az örök érvényű alapszabály: bátran lehet maszatolni, sőt mi több, maszatolni, satírozni kell!

Pigmenttel a sminksuli előtt még egyikőnk sem találkozott közelebbről, de hamar megszerettük ezt a csoda sminkcuccot is, hiszen elsőre úgy tűnik, hogy csak egy színnel dolgozunk, de mihelyst felvittük a szemre a minimális adagú festéket, millió színben kezdett pompázni. Ja és persze szemöldökfestésből is kiokosodtunk: dolgozhatunk a szempillaspirálhoz hasonló szemöldökfestékkel vagy akár ceruzával is, a lényeg, hogy ez utóbbi sosem legyen gyöngyházfényű. A megfelelő árnyalat itt is fontos tényező: ha a hajtövünk színével megegyező árnyalattal dolgozunk, nem lőhetünk mellé. Tényleg minden a technikán, na meg a jó minőségű kozmetikumokon múlik. Néhány óra elteltével, már ámulva néztük saját arcunkat: "Ez nagyon durva, nézd már mekkora lett a szemem". Szeretett fotósunk, Balázs elkísért minket a sminksuliba, hogy profi fotókkal tudjuk illusztrálni nektek a kalandtúrát, de két óra után kegyesen felajánlottuk neki, hogy távozzon, és csak a végeredményre érkezzen vissza, hiszen nem pasiknak való móka ez. Megesett rajta a szívünk, na! Mikor lelépett, még csak az alapozásnál tartottunk, de mire megérkezett, többé-kevésbé készen voltunk a szemünk sminkelésével, hát volt ámulás-bámulás: "Azt a mindenit!" A visszajelzés elég meggyőző volt: durva átalakuláson estünk át mind a négyen.

Előtte utána képek itt!

"Ezt egyszer kell megtanulni!"

Hát csajok, nem fogunk hazudni: a sminksulizás igenis fárasztó dolog. Iszonyú sok információ, több és több technika, na meg persze a véget nem érő viháncolás rendesen leszívja az energiákat, de szó sincs arról, hogy ne érné meg. Ezeket a fortélyokat csak egyszer kell ellesni, hiszen ha egyszer sikerül belőni, hogy mi a legelőnyösebb az arcunk formájához, a szemünk ívéhez, bőrünk színéhez, szempillánk formájához, onnantól már nyert ügyünk van. Persze önállóan is lehet kísérletezgetni, de hosszú távon csak az üzembiztos tippekből profitálhatunk. Hogy mikre gondolok? Az arc-, a szem-, a szájforma mind-mind meghatározzák, hogy kinek milyen make up áll jól. Hiába koppintjuk le a magazinok glam lányainak sminkjeit, ez még korántsem jelenti azt, hogy nyert ügyünk van. Főképp azért, mert számtalan olyan pici trükköt kell tudni, amik persze logikusnak tűnnek így kiokosítva, de ezek hiányában könnyű káoszt varázsolni a fejekre. Telefonáljunk, írjunk mailt, intézkedjünk, jelentkezzünk be, jegyzeteljünk, figyeljünk, tanuljunk és ami a legfontosabb, szépüljünk, hiszen ami szép, az mindig lehet szebb.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások