Lélek

Kezdeményezz, te vagy a srác!

4073

“-És te? Te miért nem jössz oda hozzám soha?
-Mert te vagy a fiú!”

Első barátommal, gimnázium első osztályában gyakran játszódott le köztünk ez a párbeszéd. A srác egy idő után belefáradt, hogy neki “kell” odajönni hozzám beszélgetni, és mindig számon kérte rajtam, hogy én miért nem kezdeményezek. Erre én azzal védekeztem, hogy ő a fiú, és ez az ő dolga, kérdezze csak meg bármelyik felnőtt nőt. “Ez hülyeség.” – mondta mindig, és megsértődött.Valószínűleg anyukáink és nagymamáink azt felelték volna a fel nem tett kérdésre, hogy a kezdeményezés, az udvarlás igenis a férfi dolga. Ennek a hagyománynak az eredete a középkorban, a trubadúroknál gyökerezik. A trubadúrok középkori költők voltak, akik előkelő hölgyekhez írtak hódolatukat, szerelmüket kifejező költeményeket. A lovagok felajánlották szolgálataikat a hölgynek, és feltétlen hűséggel tartoztak neki; a hölgy nem tartozott a lovagnak viszonzással, de nagylelkűségből megjutalmazhatta. Néhány éve, évtizede még természetes volt a férfiak körében ez a magatartás. Vers, szerelmes levél, szerenád, óvatos udvarlás, randevú meghívás, vörös rózsa.. A FÉRFI igyekezett elnyerni a hölgy kegyét.

És mi van ma? Ahogy a férfi és női szerepek kezdenek felcserélődni, összekavarodni, az udvarlás szerepe is egyre gyakrabban inkább a nőkre hárul. Sok férfi túl lusta, vagy félénk ahhoz, hogy kezdeményezzen, így kénytelen a nő kezébe venni az irányítást... már, ha igazán akar valamit. Szinte alig maradt meg valami a régi szokásokból, azok izgalmas, kellemes hangulatából.

És mit szólnak ehhez a lányok? Hajlandóak ők udvarolni, ők randira hívni kiszemeltjüket? Van aki szerint ez természetes, lazán kezeli a dolgot, és simán elhív egy srácot moziba, míg más ragaszkodik a hagyományokhoz. Vagy ragaszkodna. Ha lenne férfi, aki vele tart. Ti mit gondoltok erről? Kinek kell(ene) kezdeményeznie?


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások