Mi ez?

Mi ez? Warez

4030

A warez korábban csak internetes szleng volt. Manapság már népszerű, de illegális, jogtalan adatmegosztási módszer. Két fajtája van. Az FTP és a peer-to-peer.
Az FTP azt jelenti hogy valaki feltölti a kívánt adatot egy szerverre ahol vagy ingyen vagy pénzért tárolják, megadják a letöltés eléréséhez szükséges linket amit a feltöltő ingyen vagy pénzért megoszt másokkal. Ez teljsesen illegális jogvédett szoftverek, file-ok, filmek esetében. Általában mégis ezekre használják. Warez oldalakon a felhasználók fórum keretében egy új topicban megadják a feltöltött anyag adatait és a linkeket. A feltöltött fileokat le is kódolhatják a tömörítés közben. Az FTP szerverekre ingyen csak maximum 100MB-os fileokat lehet feltölteni, ha fizetsz akkor akár több GB-osat is. Ezért ha ingyen akarod kihasználni a lehetőséget akkor szét kell darabolnod a dolgokat egy tömörítőprogram segítségével.

A másik a peer-to-peer warez ami azt jelenti hogy az adatot nem töltik fel szerverre (így kevésbé illegális de azért az), hanem akinek szüksége van rá, az fizet a másiknak hogy áttöltse az ő gépére. Így elég egyszerűnek hangzik, de nem olyan mintha MSN-en keresztül küldené. Bonyolultabb annál, és kevésbé népszerű mint az FTP-s módszer.

Az FTP módszer esetében a szever, ami az adatot tárolja lekorlátozza a letöltési sebességet, és a letöltési szálak számát, hogy az emberek hajlandóak legyenek fizetni azért, hogy ezeket a korlátokat feloldják a számukra. Ez az előfizetés lehet két napos vagy akár több évre szóló. Nem drága dolog, ha hosszabb távra előfizetsz, de csak akkor éri meg ha soknindent le akarsz tölteni és elég gyors a neted letöltősebessége.

Egyes warez oldalakon presztízskérdést csinálnak abból, hogy hány feltöltésed van és azt hányan töltötték már le, hányan köszönték meg. A legtöbbje ingyenes. Vannak olyan warez oldalak is, ahova csak meghívóval juthatsz be. Ezek elég elit oldalak. A meghívóhoz jutás pedig nehéz, legtöbbször csak valamiért cserébe szerezheted meg. A presztízs növelése érdekében van aki ellopja mások feltöltött adatainak linkjeit és úgy terjeszti tovább, mintha a sajátjai lennének. Az oldalak moderátorai ezt büntethetik akár kizárással is, azzal az erkölcsi résszel nem foglalkozva hogy mennyi kárt okoznak ezzel a saját országuknak.

Mit találsz meg egy warezoldalon?

Szinte bármit. A legújabb, még a moziban futó filmek lekamerázott (jó minőségű) változatától az 50-es évek nagy slágereit tartalmazó válogatásalbumig szinte mindent. Fent van az összes DVD-n megjelent sorozat (latin-amerikai sorozatokat kivéve), minden DVD-n megjelent film, minden előadó összes albuma, videoklipje, tényleg minden a kis programoktól egészen a több százezres Photoshopig. Ezzel persze hatalmas bevételkieséseket okozva az államnak és még nagyobbat a gyártóknak.

Az adattároló szeverek ún. szerverparkokon, szerverfarmokon találhatók. Akik biztosra akarnak menni, azok inkább külföldi oldalakra töltik adataikat, így minimalizálva a lebukás lehetőségét. 2009-ben világrekord méretű, összesen 200-250 terabyte-nyi adatú szerverparkot foglaltak le a magyar hatóságok egy XIII. kerületi házban.

A másik nagy adatmegosztó rendszer a Torrent. Aki nem ismeri, utánajárhat a Wikipédián. Az ötlet azon alapul, hogy az adatot nem töltik fel szerverekre, hanem a peer-to-peerhez hasonlóan egyik gépről a másikra küldik. Itt azonban nincs kapcsolat a feltöltő és letöltő közt, csak a torrentfile-t kell letölteni, ami tartalmazza az adatokat hogy honnan juthatunk hozzá - ezt egy letöltőkliens automatikusan intézi. A torrentfile megosztás nem bűncselekmény mert nem töltöd fel szerverre az adatot, így ez egy jogi kiskapu az internetes filemegosztás törvényén. A leghíresebb/hírhedtebb ilyen torrentmegosztó oldal a thepiratebay.com. Egy svéd oldal, aminek a szerverét havonta akár más földrészre is költöztetik az internetrendőrség elől, mivel ezzel a megodlással még több adatot lehet illegálisan cserélni mint a warezzel.

Külön programokat írtak a letöltőlinkek kezelésére, ezzel még gyorsabbá téve a letöltést. A válság a szeverekre is kihat. A korábban egyik legnépzserűbbnek tarott data.hu ingyenesen biztosította a file-ok tárolását, de az utóbbi időben korlátozta a letöltési sebességet, és a letölotés előtt minden órában 300 másodpercet kell várni. Persze ha előfizetünk, a korlátok megszűnnek.

Nem akarok senkit buzdítani az internetes kalózkodásra, csak az általános művéletséghez lassan már ezek a dolok is hozzátartoznak.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások