Közösség

Üssük ki!

4054

Már megint egy olyan találmány vagy inkább kezdeményezés indult Magyarországon, ami világszínvonalú, és talán a legfontosabb feladatot látja el: emberi életeket ment. Láttál már összeesni valakit az utcán? Érezted már azt, hogy tehetetlen vagy? Hívtál már mentőt, közben a telefont szorongatva, hogy mielőbb érjenek a helyszínre? Féltél már attól, hogy segíts egy embernek, ha rosszul volt, nehogy még nagyobb bajt okozz? Álltál már dermedten, bizonytalanul egy haldokló mellett? Ha bármelyikre is igen a válasz, akkor a HELP programot neked találták ki, és persze mindannyiunknak.

Ma, Magyarországon húsz percenként hal meg egy ember hirtelen szívleállás következtében. Hirtelen keringésleálláskor, illetve a szív- és érrendszeri betegségek következtében kialakult vészhelyzetben a bajba jutottak gyorsan, szakszerűen és hatékonyan kell, hogy kapjanak sürgősségi életmentést, amíg a mentő a helyszínre nem érkezik. Ahhoz, hogy a mentő megérkezéséig mindenki – felnőtt és gyerek, idős és fiatal – fel tudjon készülni erre, az orvosi képzettséget nem, csupán elszánást és bátorságot igénylő élethelyzetre, az Adlife Media Point Zrt. által kifejlesztett, nemzetközi szinten is újszerűnek számító HELP program nyújthat lehetőséget – eszköz-, szolgáltatás- és  készségszinten.

Eszköz

A Human Emergency Life Point a világ első számú kombinált életmentő és szolgáltató egysége, amely valójában egy életmentő-újraélesztési táska - félautomata defibrillátorral - kifejezetten laikusok számára ahhoz, hogy sürgősségi életmentést tudjanak végezni. Egy professzionális információs felülettel - LCD monitor - rendelkeznek, amely az információszolgáltatást biztosítja, ellátva egy kommunikációs egységgel - wifi, sms, webcam, touchscreen, bluetooth -, amely lehetővé teszi az interaktív kommunikációt, a mentők, az ügyeletes orvos és laikus életmentő, esetleg a beteg között. A HELP rendszerbe beépítettek egy automatikus riasztási rendszert is, amely elérhetővé tesz egy real-time kapcsolatot a professzionális sürgősségi ellátórendszerrel. Nem kisebb dologról van szó, minthogy az Adlife Media Point Zrt. önerőből kifejlesztett egy gömb alakú eszközt, melyben található életmentő táska - benne egy defibrillátorral. A gömböket kihelyezik intézményekbe, középületekbe, forgalmas közterületekre annak érdekében, hogy ha valaki szívmegállás következtében rosszul lenne, újraéleszthető legyen azonnal, az orvosi segítség megérkeztéig. 

Szolgáltatás

Természetes hatalmas háttérmunkára van szükség ahhoz, hogy a HELP működjön. Amikor nincs vészhelyzet, a HELP Pont bemutatja az életmentés lépéseit, egészségügyi felvilágosító, egészségnevelő programokat vetít, országos, regionális, helyi válsághelyzet - krízis, szmog-, hőségriadó - esetén információs csatornaként működik, közhasznú közéleti információkat ad, közérdekű közleményeket sugároz sőt, ha rosszul vagy - fáj a hasad, fejed, bármilyen ijesztő dolgot érzékelsz - és odamész egy HELP Ponthoz, megnyomsz egy gombot, webkamerán keresztül rögtön konzultálhatsz egy ügyeletes orvossal. Amennyiben vészhelyzet áll fenn, és használatba kell venni a készüléket, akkor az életmentő táska kivételekor automata riasztás indít az Országos Mentőszolgálat és az intézmény helyi, képzett személyzete felé, azonnali információt közöl a vészhelyzet beálltáról a kialakulás pillanatában, tájékoztatja a segítséget nyújtókat a teendőkről, informálja a jelenlevőket az életmentés gyakorlati technikájáról, segít eligazodni a vészhelyzet okozta pánikban. Tehát segítségével akár egy tizenéves is életet menthet.

Hol?

Jelenleg tesztüzembe helyeztek egy HELP Pontot az ÁNTSZ budapesti központi telephelyén, a következő intézmények, ahol kihelyeznek ilyen pontokat: Egészségügyi Minisztérium, az Állatkert, a Magyar Televízió. Az Adlife Media Point Zrt. terve az, hogy országszerte több ezer ilyen életmentő pontot létesít, közintézményekben és közterületen egyaránt. A program célja, hogy élére álljon egy újfajta közgondolkodásnak. Szeretnék megvalósítani egy olyan társadalmi összefogást, ahol a civil, a szakmai és az állami szféra egy mindenkit érintő közügyben saját kapacitásait és erőforrásait rendelkezésre bocsátva átjárható-átlátható rendszert hoz létre az emberi élet óvása érdekében. Ennek magyarországi tagjai az ÁNTSZ, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Resuscitatios Társaság, akik a HELP-pel közösen olyan témakörökben működnek együtt, mint a kutatás-fejlesztés, a HELP hálózat kiépítése, az életmentő oktatás, a riasztási logisztika, a lakossági tájékoztatás és a kommunikáció. Ez az összefogás, melynek hívószava „HELP az életért!”, az egyének szintjén egy megváltozott szemléletben, egy új felfogású és hozzáállású segítőkészségben és segítségnyújtásban, valamint országos lefedettségű, publikus életmentő és szolgáltató állomások hálózatában hordozza a program sikerét. 

Parafaktor

Ahány embernek elmeséltem ezt a kezdeményezést, mindannyian nagyon furcsán reagáltak. A következő félelmek ötlöttel az embertársaimban: mi lesz, ha a vandálok szétverik a berendezést? Mi lesz, ha részegek elkezdik egymást poénból újraéleszteni? Mi lesz, ha egy szegény állatot megölnek, majd újraélesztik? Mi lesz, ha újraélesztek valakit, de ő meghal? Nos, ezek súlyos félelmek valóban, és bőven van realitásuk, de a HELP célja pont az, hogy a társadalmi tudatot, hozzáállást megváltoztassa, és talán sikerül is nekik. A félautomata újraélesztő készülék csak abban az esetben sül ki, amennyiben az embernek a szíve valóban nem dobog, tehát nem lehet úgy használni a készüléket, hogy dobog a szív. Az a félelem pedig, hogy nem sikerül az újraélesztés, szintén reális, hiszen még az orvosoknak sem sikerül mindig, viszont ők legalább kaptak oktatást, hogy ezeket az élményeket, hogyan lehet kezelni. Valószínüleg a laikus életmentő tanfolyamon ezt is el lehet sajátítani.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások